Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

«Οχι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού»

Απολύτως αρνητικά απαντά η ΔΗΜΑΡ στο ενδεχόμενο κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με αλλαγή πρωθυπουργού, στην οποία θα συμμετέχουν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις με τη σημερινή κυβέρνηση. Οπως διευκρινίζει μέσω της «Εφ.Συν.» ο γραμματέας της, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, «το ζήτημα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές» 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη , efsyn.gr
ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
 Με την επανεκλογή σας και έπειτα από την ανάδειξη των κεντρικών της οργάνων, η ΔΗΜΑΡ κλείνει μια μακρά περίοδο ενδοσκόπησης και αναζήτησης σαφούς στίγματος. Ποιοι είναι τώρα οι βασικοί στόχοι και πώς θα επιτευχθεί η ολική επαναφορά του κόμματος;
 Πράγματι, το στίγμα μας είναι πλέον καθαρό, η πολιτική μας κατεύθυνση έχει αποσαφηνιστεί και η νέα περίοδος εξωστρεφούς δράσης μόλις έχει ξεκινήσει. Είμαστε η σύγχρονη δημοκρατική, ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική και οικολογική Αριστερά. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ανάγκη αλλαγής πολιτικών με σταθερό τον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας. Υποστηρίζουμε την αλλαγή με ευθύνη, που επιχειρεί την έξοδο της χώρας από την κρίση μέσα από προοδευτικές πολιτικές. Απαιτούνται αυτονόητοι εκσυγχρονισμοί, απαραίτητοι για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, και μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο. Στόχος μας είναι -μεταξύ των άλλων- να συμβάλουμε με τις θέσεις μας σε ένα κοινωνικά δίκαιο και προοδευτικό φορολογικό σύστημα, σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για τη μείωση της ανεργίας και σε ένα νέο καθεστώς εργασιακών σχέσεων με επαναφορά του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
 • Ο Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι οι εκλογές δεν πρέπει να ξορκίζονται ως κάτι κακό. Ζητάτε εκλογές για να αλλάξει η πολιτική στη χώρα και πότε τις βλέπετε να γίνονται;
 Στη χώρα μας έχουμε το εξής παράδοξο: την αξιωματική αντιπολίτευση διαχρονικά να ζητάει εθνικές εκλογές από την επόμενη ημέρα της διεξαγωγής τους και από την άλλη οι εθνικές εκλογές να εξορκίζονται από την κυβέρνηση ως το απόλυτο κακό, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια δημοκρατική διαδικασία. Εμείς, επί περίπου 1,5 έτος, ζητάμε αλλαγή των αδιέξοδων πολιτικών που διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα. Σήμερα, με δεδομένο ότι αυτές δεν αλλάζουν, ζητάμε και αλλαγή κυβέρνησης για να υλοποιηθούν οι προοδευτικές πολιτικές. Οσον αφορά για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, η προεδρική εκλογή είναι ένας σταθμός, και είναι γεγονός ότι ο συνταγματικός νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα μη εκλογής Προέδρου και εν συνεχεία δρομολόγηση εκλογών.
 • Στα μεγάλα ζητήματα, όπως η διευθέτηση του χρέους, πρέπει να υπάρξει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων; Σε ποια βάση, όμως, από τη στιγμή που η συγκυβέρνηση το χαρακτηρίζει βιώσιμο και η αντιπολίτευση ζητάει γενναίο κούρεμα;
 Το ερώτημά σας αναδεικνύει τις υπαρκτές διαφορές των πολιτικών δυνάμεων. Ακριβώς όμως γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων. Είναι ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης, να συζητήσουν για την αναδιάρθρωση του χρέους. Εμείς, από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι απαιτείται για την απομείωσή του, πέρα από τη χρονική μετακύλιση των ομολόγων και τη μείωση των επιτοκίων, και αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς και ευρωπαϊκή αμοιβαιοποίηση μέρους του. Δεν συμφωνούμε με τις θέσεις εκείνες που θεωρούν το χρέος βιώσιμο, αλλά ούτε με εκείνες που προκρίνουν μονομερείς ενέργειες. Εκτός όμως από το χρέος, υπάρχουν και άλλα κρίσιμα ζητήματα όπου απαιτείται εθνική συνεννόηση, όπως η ανάγκη ύπαρξης ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση από το 2013, αλλά ακόμη δεν το έχει φέρει.
 • Σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως προτάθηκε πρόσφατα, ενδεχομένως με αλλαγή πρωθυπουργού θα συμμετείχατε;
 Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συμμετέχει ή να στηρίζει κυβερνητικό σχήμα με κυρίαρχες τις συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ. Συνεπώς, αν εννοείτε μία κυβέρνηση όπου θα συμμετέχουν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις με τη σημερινή κυβέρνηση, με αλλαγή πρωθυπουργού, η απάντηση είναι ξεκάθαρη και είναι αρνητική. Το ζήτημα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές. Στόχος μας δεν είναι απλά και μόνο να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Στόχος μας είναι μια προοδευτική και δίκαιη κοινωνία. Αυτός ο στόχος απαιτεί συγκλίσεις προοδευτικών δυνάμεων. Η πρότασή μας, για μία εναλλακτική προοδευτική κυβέρνηση, περιλαμβάνει τις δυνάμεις από τη ριζοσπαστική Αριστερά, τη δημοκρατική και μεταρρυθμιστική Αριστερά, του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, της πολιτικής οικολογίας, του δημοκρατικού κέντρου και των νέων κοινωνικών κινημάτων. Στις πολιτικές δυνάμεις της προοδευτικής διακυβέρνησης δεν μπορεί να συμπεριληφθούν δυνάμεις της αντιπολιτευτικής Δεξιάς, όπως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, αφού οι πολιτικές τους θέσεις είναι συντηρητικές και δεν συνάδουν με ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.
 • Ο διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί; Πάντως, την Κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον όσο εφαρμόζει από κοινού πολιτικές με τη Ν.Δ., δεν το υπολογίζετε ως σύμμαχο…
 Από τη μεριά μας επιδιώκουμε ο διάλογος να συνεχιστεί, όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με όλες εκείνες τις δυνάμεις που σας περιέγραψα και συμπεριλαμβάνονται στην προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Δεν ξεκινήσαμε έναν διάλογο για την ανασύνταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας με στόχο μία προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας για να μείνει στη μέση. Η ΔΗΜΑΡ προτείνει ένα πολιτικό σχέδιο που περιλαμβάνει την πολιτική και την οργανωτική αυτονομία της και την προώθηση αποτελεσματικής πολιτικής συμμαχιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Ο διάλογος συνεχίζεται και με τις δυνάμεις του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Βέβαια, εν τέλει σύμμαχοι δεν μπορεί να είναι συλλογικότητες και πρόσωπα που παραμένουν προσκολλημένα σε μια αντίληψη συνδιαχείρισης της κρίσης με τη Ν.Δ. στα κρίσιμα ζητήματα, όπως φορολογικό, ανεργία, δημόσιο χρέος, εργασιακές σχέσεις, πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, κοινωνικές δαπάνες. Ο εξελισσόμενος διάλογος, βάσει των συγκεκριμένων προγραμματικών σημείων, τα οποία ήδη έχουμε καταθέσει, και τα αποτελέσματά του θα δείξουν ποιες θα είναι οι δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στην προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...