Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Κλειστό για 6.000 ευρώ τον χρόνο!


Το σχολείο του «18 Ανω», που προσφέρει ευκαιρίες ζωής σε θεραπευόμενους τοξικομανείς δεν άνοιξε φέτος τις πύλες του, γιατί το υπουργείο Παιδείας αναζητά τα ψίχουλα που χρειάζεται για να λειτουργήσει, ενώ δεν έχει προκηρύξει τις θέσεις για εκπαιδευτικούς εδώ και δύο χρόνια.
Της Διαλεκτής Αγγελή , efsyn.gr
 Κλειστό παραμένει από την έναρξη της φετινής χρονιάς το σχολείο του «18 Ανω», λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στη στελέχωση του σχολείου με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, η αμοιβή του οποίου κατά προσέγγιση κοστίζει μόλις 6.000 ευρώ τον χρόνο! Το σχολείο λειτουργεί από το 2001, ενώ μέχρι το 2008 τα έξοδά του καλύπτονταν από κοινοτικά κονδύλια.
 Το 2010, με τον ν. 3879/2010, το υπουργείο Παιδείας έθεσε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που επέτρεπε τη λειτουργία σχολικών τμημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσα σε μονάδες απεξάρτησης. Ακολούθησε μια σειρά ΦΕΚ, τα οποία όριζαν λεπτομερώς τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των τμημάτων, καθώς και τα ζητήματα απασχόλησης των εκπαιδευτικών στα σχολεία αυτά. Τα δύο τελευταία χρόνια το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε προκήρυξη θέσεων για εκπαιδευτικούς και το γεγονός ότι το σχολείο λειτούργησε οφείλεται στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών, που πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.
 «Καίριας σημασίας»
 «Η λειτουργία του σχολείου είναι καίριας σημασίας για τους θεραπευόμενους. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 28 ετών. Οι περισσότεροι παράτησαν το σχολείο στα 15 τους. Αν σκεφτεί κανείς ότι ξαναπιάνουν το διάβασμα ύστερα από 15 χρόνια και συνυπολογίζοντας τις επιπτώσεις των ουσιών, καταλαβαίνει πόσο δύσκολο ξεκίνημα είναι. Θεωρούμε τεράστια επιτυχία το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια περίπου 45 άτομα πήραν απολυτήριο Γυμνασίου-Λυκείου, ενώ δύο παιδιά κατάφεραν να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η κλινική ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του σχολείου, Μαρίνα Παπαδή.
 Αν και το σχολείο έχει καταθέσει, ήδη από τον περασμένο Μάιο, όλα τα απαραίτητα έγγραφα όπου περιγράφει τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, η Διεύθυνση Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων (ΣΕΠΕΔ) δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι στιγμής. Οι θεραπευόμενοι του σχολείου απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Παιδείας και σε πολιτικούς αρχηγούς και κόμματα, ζητώντας να μην κλείσει το σχολείο τους.
 Χθες, η Μ. Παπαδή συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου τού Ανδρέα Λοβέρδου, Τάσο Χρηστάκη, ο οποίος της μετέφερε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας να δοθεί λύση στο θέμα. Από την πλευρά της, η επιστημονική υπεύθυνη του σχολείου εμφανίστηκε επιφυλακτική, λέγοντας ότι ελπίζει φέτος να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...