Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOY ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΧΑΙΡΑ ΣΤΟΝ "ΒΗΜΑ FM" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ


Δημιουργείται ένα κίνημα στελεχών και βουλευτών του κόμματός σας οι οποίοι ζητούν από τον Φ. Κουβέλη να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας…
Κίνημα δεν θα το έλεγα… Στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού κόμματος όπως είναι και θέλει να είναι η ΔΗΜΑΡ, οι διαφορετικές απόψεις δεν είναι φιοριτούρα είναι ουσία. Απαντώ στην ερώτησή σας: η θέση του κόμματος μας αυτή την στιγμή είναι ξεκάθαρη. Στο ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ συνάπτονται δύο ζητήματα: Ένα θεσμικού και ένα πολιτικού χαρακτήρα. Όσον αφορά το θεσμικό ζήτημα, φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε με την πρόσφατη δήλωση του Κ. Κουβέλη ότι κανένα παιχνίδι με τους θεσμούς και από κανέναν δεν είναι ανεκτό. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι υπάρχουν θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες από το σύνταγμα, πότε ξεκινούν αυτές οι διαδικασίες, πότε ανοίγει το ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Θα έλεγα ότι οι συνταγματικές πρόνοιες μας υποδεικνύουν την προσοχή και την φροντίδα, που πρέπει να επιδείξουμε απέναντι στον θεσμό.
(…) Ήδη, άνοιξε ένας διάλογος δια των εφημερίδων ή μέσω ορισμένων εφημερίδων, όπου αρχίζουν και ανακυκλώνονται ονόματα πάνω στο «προεδρικό τραπέζι».
(…) Εμείς, λοιπόν, λέμε, πρώτον – κρατώντας το θεσμικό στοιχείο- ότι αυτή την συζήτηση θα την κάνουμε στον κατάλληλο χρόνο. Ο κατάλληλος χρόνος δεν μπορεί να είναι νωρίτερα, τουλάχιστον από τα τέλη του Ιανουαρίου. Δεύτερον, όσον αφορά την πολιτική διάσταση του ζητήματος: o πρόεδρος δεν είναι διακοσμητικό πρόσωπο και η διαδικασία εκλογής του προέδρου δεν είναι μια διαδικαστικού χαρακτήρα διαδικασία. Ο πρόεδρος και η εκλογή του εκπέμπουν, σαφέστατα πολιτικά μηνύματα. Και η εκλογή δεν μπορεί παρά να γίνει σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί, μετά από έξι μήνες και με τις πολιτικές που ασκούνται. Kατανοώ την άποψη ορισμένων συντρόφων μου, οι οποίοι λένε ότι το κόμμα πρέπει τώρα να πάρει θέση και να πει ότι δεν θα συμβάλει σε αυτή την διαδικασία, αλλά το συνέδριο μας είναι μπροστά, όλα είναι ανοιχτά και θα τα συζητήσουμε. Στα δημοκρατικά κόμματα όλη η εξουσία ανήκει στη βάση, στους συνέδρους.
(…)Ο κ. Κουβέλης έχει σαφή θέση η οποία θα έλεγα ότι είναι απαράλλακτη, τουλάχιστον εδώ και έξι μήνες. Μπορείτε να ανατρέξετε σε όλες τις συνεντεύξεις που έχει δώσει και προεκλογικά και μετεκλογικά. Αν θέλετε, ανατρέξτε και στην συνέντευξη που έδωσε στις 19 Ιουλίου στην εφημερία «ΤΑ ΝΕΑ» και στη κα Κεχαγιά και θα καταλάβετε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ είναι ο ίδιος με αυτόν που υποδεικνύει και σήμερα.
Μεσολαβούν 5,6 μήνες. Μπορεί να έχουν αλλάξει κάποια πράγματα…
Και τι θα κάνουμε κ. Περδικάρη, θα μετατρέψουμε τον δημόσιο διάλογο σε μια διαρκή προεκλογική διελκυστίνδα που θα κρατήσει από τώρα μέχρι τότε, λες και δεν έχουμε άλλα πράγματα να συζητήσουμε, μονάχα το μείζον είναι η προεδρική εκλογή. Είναι σοβαρότατο το θέμα αλλά οι επισπεύδοντες, όσοι βρίσκονται πίσω από την διαδικασία της ονοματολογίας, το κάνουν για να κρύψουν την πραγματική τους πρόθεση. Διότι εδώ έχουμε ένα παιχνίδι για το εάν θα μαζευτούν οι περίφημοι 180 ψήφοι ή όχι.
Αυτό αφορά μόνο την κυβέρνηση ή και τον ΣΥΡΙΖΑ;
Kαι τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει τους 120. Οι πολιτικές στοχεύσεις καθενός είναι θεμιτές. Δεν λέω ότι είναι εκτός πολιτικού παιχνιδιού. Σαφέστατα, και η άποψη της κυβέρνησης που θέλει τους 180 για να υπηρετήσει, όπως υποστηρίζει την σταθερότητα και η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει να συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός, για να γυρίσει κυβερνητική σελίδα ο τόπος. Και οι δυο απόψεις είναι πολιτικά θεμιτές. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό η ΔΗΜΑΡ να αποδεχθεί αυτό το ασφυκτικό δίλημμα. Όλα στην ώρα τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...