Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΔΗΜΑΡ προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Θετικά είδε η ΔΗΜΑΡ την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ.Συμφωνία με το ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ζητά κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και του ορίου του 3%
i-dimar-proseggizei-ton-suriza

του Νίκου Τσίτσα , thetoc.gr


Σε πορεία σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε η ΔΗΜΑΡ μετά και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ.
Η Αγίου Κωνσταντίνου ανακάλυψε θετικές παρεμβάσεις στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
Παρά τον σάλο που προκάλεσε η κοστολόγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη η ΔΗΜΑΡ άσκησε κριτική κυρίως για το θέμα του ΕΣΠΑ το οποίο χαρακτήρισε περίπτωση μονομερούς ενέργειας που προσανατολίζεται να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά κατά τα λοιπά η Αγίου Κωνσταντίνου ανακάλυψε θετικές παρεμβάσεις στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα με συνέντευξη που παραχώρησε χτες ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Χρήστος Μαχαίρας η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την ανάγκη να καθιερωθεί η απλή αναλογική με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2012 όπου η ΔΗΜΑΡ είχε ζητήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο κ. Μαχαίρας έκανε λόγο και για την κατάργηση του 3% που αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδο ενός κόμματος στην βουλή.
Η ΔΗΜΑΡ διαπιστώνει μία στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ρεαλισμό και επικεντρώνει στα 12 σημεία τα οποία περιελάμβανε ο Φώτης Κουβέλης στην επιστολή διαλόγου που απέστειλε στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την αναζήτηση συγκλίσεων για την προοδευτική διακυβέρνησης της χώρας. Ενόψει και του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα, η Αγίου Κωνσταντίνου ανοίγει τον βηματισμό της προς την Κουμουνδούρου.

Δ. Χατζησωκράτης: Ικανοποίηση για την ομιλία Τσίπρα

Ο υπεύθυνος Οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ υπογράμμισε με ικανοποίηση ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε πλέον για ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης για το χρέος. «Στις παρεμβάσεις του δεν υπήρχε αναφορά σε μονομερείς ενέργειες της μελλοντικής ελληνικής κυβέρνησης», σημείωσε ο Δ. Χατζησωκράτης αναδεικνύοντας ένα από τα βασικά σημεία τα οποία έθετε στον διάλογο μεταξύ των δύο κομμάτων η ΔΗΜΑΡ. Επισήμανε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξαναδεί το θέμα της ανακατεύθυνσης των πόρων του ΕΣΠΑ καθώς «δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα τύχουν της έγκρισης και της χρηματοδότησης των κοινοτικών οργάνων». Τέλος έκανε λόγο για στρογγύλεμα της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σχέση κράτους – εκκλησίας, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «τον αναγκαίο εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους – εκκλησίας».
Ο κ. Χατζησωκράτης προανήγγειλε ότι η ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχει στον διάλογο εφ' όλης της ύλης επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ , που έχουν πλέον τεθεί δημόσια.

.ΔΗΜΑΡ: Οχι επίσπευση της εκλογής του ΠτΔ

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Χρήστος Μαχαίρας μιλώντας χτες στον Σκάϊ, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να επισπευσθεί η Προεδρική εκλογή είναι να παραιτηθεί νωρίτερα ο κ. Παπούλιας. «Δεν ξέρω αν όσοι υποστηρίζουν τη θέση της επίσπευσης επί της ουσίας τον καλούν να το πράξει, γνωρίζω ωστόσο ότι ο Πρόεδρος έχει δηλώσει πως επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία του», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι το Σύνταγμα τοποθετεί τον χρόνο που πρέπει να ανοίξουν οι διαδικασίες εκλογής, τουλάχιστον ένα μήνα προ της λήξης της θητείας του Προέδρου. «Κανένας σοβαρός συνταγματολόγος δεν λέει ότι ο χρόνος αυτός μπορεί να φθάσει το εξάμηνο. Τι θα κάνουμε, δηλαδή; Θα έχουμε δύο Προέδρους;» διερωτήθηκε ο Χρήστος Μαχαίρας.
Η ΔΗΜΑΡ μετά και την αποχώρηση της ομάδας Λυκούδη από το κόμμα βρίσκεται στις έρευνες κοινής γνώμης σε ποσοστά κάτω του 1% (0,7%) και αναζητά πολιτικό χρόνο προκειμένου να καταφέρει να ορθοποδήσει. Η ηγεσία του κόμματος φαίνεται να προσανατολίζεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά η διαδρομή από την Αγίου Κωνσταντίνου προς την Κουμουνδούρου περνά από το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και έχει ως τελευταίο σταθμό τις βουλευτικές εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...