Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Το θαύμα έγινε!

Γιάννης Παντελάκηςτου Γιαννη Παντελάκη , protagon.gr

Είναι προφανές. Η δεκαπεντάλεπτη απομόνωση του Αλέξη Τσίπρα με την εικόνα του Άξιον Εστί στο Άγιο Όρος, πριν από περίπου ένα μήνα, αποδείχτηκε αποδοτική. Και επωφελής. Τουλάχιστον για τους Αγιορείτες. Οι οποίοι διαπίστωσαν χθες πως με τροπολογία που ψηφίσθηκε θα εχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σε μια σειρά από οικονομικά θέματα. Οι συνταξιούχοι μοναχοί (ομολογώ ότι δεν γνώριζα πως παίρνουν σύνταξη!), με καθαρό ποσό άνω των 9.500 ευρώ δεν θα κάνουν δήλωση. Στις εκμισθώσεις ακινήτων από τις μονές του Αγίου Όρους, το τέλος χαρτοσήμου θα αποδίδεται από τον μισθωτή. Οι μονές εξαιρούνται από την παρακράτηση και απόδοση φόρου όταν απασχολούν πρόσωπα για πάσης φύσεως μισθωτή εργασία και τον φόρο θα τον πληρώνουν οι ίδιοι οι μισθωτοί.
Αυτά τα μικρά ωφελήματα υπέρ μονών και μοναχών, ρυθμίστηκαν χθες στη Βουλή. Ο ευσεβής υπουργός Α. Λοβέρδος έκανε δεκτή τροπολογία 16 βουλευτών της Ν.Δ. που προβλέπει τα προαναφερόμενα. Καμία εκπληξη ως προς αυτό. Και ο Λοβέρδος δεν διακρίνεται για τις εκσυχρονιστικές του απόψεις και προτιμά να τα εχει καλά με τους παπάδες. Και οι βουλευτές της Ν.Δ. διακρίνονται για τις αγαστές και προσοδοφόρες εκλογικά σχεσεις με την εκκλησία.

Εκείνο που αποτελεί εκπληξη(;), είναι πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έφεραν αντίρρηση στην ευνοϊκή για το Άγιο Όρος και τους μοναχούς τροπολογία. Η αλήθεια -για να μην τους αδικούμε- είναι πως δεν είπαν ευθέως «ναι» στην τροπολογία, αλλά το είπαν εμμέσως. Ψήφισαν «παρών», που ουσιαστικά σημαίνει πως δεν έχουν αντίρρηση σε μια ρουσφετολογική ρύθμιση.

Αν και τώρα που γράφω αυτό το σημείωμα αναρωτιέμαι αν πρέπει πια να θεωρείται έκπληξη η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με την εκκλησία. Δεν είναι μόνο ότι έχουν ξεχάσει τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και έχουν ανοίξει επαφές με ιεράρχες. Είναι και η περίφημη επίσκεψη Τσίπρα στο Άγιο Όρος, ο θαυμασμός του για όσα συμβαίνουν εκεί, ο παραλληλισμός των μοναχών με τους Ζαππατίστας και η πρωτοβουλία του να μείνει μόνος με μια εικόνα! Μάλλον πρέπει ν αναθεωρήσω τις απόψεις μου. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την πεπατημένη των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία. Ερωτοτροπεί πολιτικά με κάθε λογής παράκεντρα εξουσίας, αρκεί να έρθουν πολύτιμες ψήφοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...