Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Καίγεται το «χαρτί» Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας – Αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και τα κυβερνητικά πλάνα

bankingnews.gr
Καίγεται το «χαρτί» Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας – Αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και τα κυβερνητικά πλάνα
Σαμαράς και Βενιζέλος αντιμέτωποι με ένα δισεπίλυτο πολιτικό γρίφο
Νέοι πολιτικοί συσχετισμοί με αφορμή την προεδρική εκλογή φαίνεται πως διαμορφώνονται κατόπιν της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο Φώτης Κουβέλης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την υποψηφιότητα του για το προεδρικό αξίωμα.
Αλλά πέντε από τους συνολικά έντεκα βουλευτές της ΔΗΜΑΡ υποστήριξαν πως το κόμμα θα πρέπει να είναι αρνητικό για την εκλογή του ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, ακόμα και στην περίπτωση που προταθεί ο Φ.Κουβέλης.
Πέρα από τις εσωκομματικές αναταράξεις που δημιουργεί στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ η στάση των μισών σχεδόν βουλευτών του κόμματος, είναι προφανές πως δημιουργούνται νέα δεδομένα και πολιτικές ισορροπίες αναφορικά με την εκλογή του επόμενου ΠτΔ.
Διότι η κυβέρνηση των 155 βουλευτών δεν μπορεί να βασίζεται πλέον στους 11+2 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (συμπεριλαμβάνονται και οι πρόσφατα αποχωρήσαντες Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου) στο κυνήγι των 180 βουλευτών που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει το κυβερνητικό της έργο.
Σε κάθε περίπτωση καθίσταται σαφές ότι η υποψηφιότητα Κουβέλη πολύ δύσκολα μπορεί να προχωρήσει ως πρόταση των Σαμαρά – Βενιζέλου, από τη στιγμή που σχεδόν η μισή ΔΗΜΑΡ καθιστά σαφές ότι δεν θα τη στηρίξει.
Χθες μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να ενημερώσει ότι δημοσιεύματα και όχι επίσημα η ΝΔ έφεραν στην επικαιρότητα το σενάριο της ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη για το προεδρικό αξίωμα, τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς να γίνεται λόγος για την προεδρική εκλογή.
Αν και η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση έως τον Δεκέμβριο, μια και την παρούσα στιγμή είναι άλλες οι προτεραιότητες της, είναι προφανές πως το θέμα έχει απασχολήσει Σαμαρά και Βενιζέλο.
Την περασμένη εβδομάδα βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για Κεντροδεξιό υποψήφιο, ποντάροντας κυρίως στις ψήφους των Ανεξάρτητων Ελλήνων και των ανεξάρτητων βουλευτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς.
Είναι χαρακτηριστικό πως κυκλοφόρησε - έστω και παρασκηνιακά - το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος όμως - όπως δήλωσε χθες ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης -, δεν ενδιαφέρεται για το προεδρικό αξίωμα.
Άλλωστε το σενάριο ενός υποψηφίου από την Κεντροδεξιά δεν συνάδει με την από κοινού πρόθεση των Σαμαρά – Βενιζέλου να προτείνουν ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής για την ΠτΔ.
Την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση (με εξαίρεση τη ΔΗΜΑΡ) διαμηνύει πως δεν θα συνταχθεί με οποιαδήποτε κυβερνητική πρόταση για το ΠτΔ, πυκνώνουν οι κυβερνητικές φωνές για την ανάγκη να βρεθεί ένα πολιτικό πρόσωπο «που να ενώνει».
Πράγματι, κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων, πλέον η κυβέρνηση αναζητά ένα πολιτικό πρόσωπο που πέρα από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, θα πρέπει να πείσει ένα μεγάλο μέρος των ανεξάρτητων βουλευτών (ενδεχομένως και των ΑΝΕΛ) μέχρι τους αποχωρήσαντες που αναμένονται από τη ΔΗΜΑΡ.
Πρόκειται για έναν πραγματικά δισεπίλυτο πολιτικό γρίφο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...