Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Προς νέο φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ

Ενας στους τρεις με ενεργό ΑΦΜ, χρωστάει στην εφορία. Κίνδυνος να χαθεί η έκπτωση φόρου για οφειλές λίγων ευρώ. Αύξηση 1,3 δις ευρώ στα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου.
pros-neo-fiasko-me-ton-enfia
 26 Αυγ. 14 , thetoc.gr
Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ξεσηκωθεί ακόμη ένα κύμα αντιδράσεων λόγω ΕΝΦΙΑ και μάλιστα μεγαλύτερων διαστάσεων σε σχέση με αυτό που προκλήθηκε εξαιτίας της φορολόγησης των οικοπέδων εκτός αντικειμενικού συστήματος βρίσκεται η κυβέρνηση. 
Αιτία, η θέσπιση της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος για την παροχή έκπτωσης ή απαλλαγής στους έχοντες χαμηλό εισόδημα, σε πολύτεκνους και άτομα με προβλήματα αναπηρίας.
Ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένη η νομοθετική διάταξηουσιαστικά εξαιρεί τους πάντες ενώ είναι τόσο γενικόλογη που ουσιαστικά πετάει το …μπαλάκι σε ένα πρόσωπο - τον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων- να αποφασίσει ποιος θα πληρώσει και ποιος όχι.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η προϋπόθεση για τη χορήγηση της έκπτωσης είναι τριπλή:
  • Το εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 9000 ευρώ - συν 1000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας.
  • Ο ιδιοκτήτης να μην έχει στην κατοχή του κτίσματα επιφάνειας μεγαλύτερης των 150 τετραγωνικών μέτρων -το αν είναι διαμέρισμα στην Ηρώδου Αττικού ή αποθήκη στα ορεινά της Ηπείρου δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο.
  • Να μην υπάρχουν οφειλές σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία που να μην έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Την προηγούμενη Παρασκευή, στους βουλευτές που επισκέφτηκαν τον υπουργό Οικονομικών, ειπώθηκε ότι οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα ληφθούν υπόψη προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να αποδείξουν ότι δεν έχουν οφειλές στα ταμεία. Η συγκεκριμένη πληροφορία, είναι διάσπαρτη καθώς το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) έχει τις πληροφορίες για όσους χρωστούν πάνω από 5000 ευρώ και το κάθε ταμείο χωριστά, έχει τα στοιχεία για τις οφειλές κάτω των 5000 ευρώ. Ακόμη όμως και αν διαγραφεί η προϋπόθεση για τις ασφαλιστικές οφειλές, η υπόθεση δεν απλοποιείται.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το theTOC.gr δείχνουν ότι:
1.Συσσωρευμένες οφειλές ύψους 15,236 δισεκατομμυρίων ευρώ μοιράζονταν 2.428.233 άτομα στο τέλος Ιουλίου. Πρόκειται για χρέη που προέκυψαν μετά την 1/1/2013. Η εφορία κρατάει ξεχωριστά αρχεία για τις συγκεκριμένες οφειλές καθώς είναι αυτές που ρυθμίζονται σε 12 δόσεις. Μόλις έναν μήνα νωρίτερα, στο τέλος Ιουνίου, οι οφειλέτες ήταν 2.256.449 και χρωστούσαν 13,949 δισεκατομμύρια ευρώ. Τι συνέβη μέσα στον Ιούλιο και αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών κατά 171800 άτομα; Έληξε η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος και προφανώς πολλοί δεν κατάφεραν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό
2.Εκτός από αυτό το σύνολο των 2,42 εκατομμυρίων ανθρώπων, που απέκτησαν χρέη μετά την 1/1/2013 υπάρχει και ένα σύνολο 1.163.952 οφειλετών με συσσωρευμένα χρέη 51,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα δύο σύνολα, δεν ταυτίζονται. Δεν σημαίνει ότι όποιος έχει παλαιές οφειλές έχει αναγκαστικά και καινούργιες ή το ανάποδο. Έτσι, ο συνολικός αριθμός αυτών που χρωστούν στο δημόσιο, μπορεί να προσεγγίζει τα τρία εκατομμύρια.
Ο νόμος του ΕΝΦΙΑ προστατεύει όσους έχουν κάνει ρύθμιση. Πόσοι είναι αυτοί; Περίπου 120858 είχαν ρυθμίσει τα παλαιά χρέη (δηλαδή ο ένας στους 10 από αυτούς που έχουν παλαιές οφειλές) ενώ από τους καινούργιους, σε ρύθμιση είχαν ενταχθεί στο τέλος Ιουλίου 159281 άτομα: ποσοστό περίπου 6,5%.
Ο νόμος του ΕΝΦΙΑ δεν ορίζει δύο εξαιρετικά κρίσιμες… λεπτομέρειες:
1.Το χρονικό σημείο που θα ληφθεί υπόψη για να κριθεί αν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις για την παροχή της έκπτωσης. Αν οριστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία (π.χ η 30η Ιουλίου) θα στηθούν απίστευτα σκηνικά καθώς αυτός που πήγε την 1η Αυγούστου και πλήρωσε τα χρέη του θα κληθεί να πληρώσει ΕΝΦΙΑ ενώ αυτός που απλώς ενέταξε τις οφειλές του σε καθεστώς ρύθμισης στις 25 Ιουλίου, θα τύχει απαλλαγής άσχετα αν σε δύο μήνες θα σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις φεσώνοντας για μια ακόμη φορά το δημόσιο.
2.Το ύψος των οφειλών. Υπάρχουν «οφειλέτες» οι οποίοι χρωστούν… ένα ευρώ. Χιλιάδες μικροοφειλές έχουν δημιουργηθεί επειδή –για παράδειγμα- μια δόση του ΦΠΑ πληρώθηκε μέσω web banking μετά τις 5 το απόγευμα. Η τράπεζα εμφάνισε την πληρωμή την επόμενη ημέρα και ο φορολογούμενος φορτώθηκε με την προσαύξηση που προβλέπει ο νόμος. Αυτός ο ιδιοκτήτης θα χάσει την έκπτωση φόρου ή την απαλλαγή ακόμη και αν έχει εισόδημα 5000 ευρώ;
Τίθεται και ένα ζήτημα λήψης απόφασης: Το να οριστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία ή ένα όριο οφειλών πάνω από το οποίο δεν θα δίδεται η έκπτωση φόρου, είναι πολιτική απόφαση καθώς καθορίζει ουσιαστικά το αν θα φορολογηθούν και πόσο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Ποιος θα λάβει αυτή την απόφαση; Προς το παρόν, στο υπουργείο Οικονομικών «μετρούν» το δημοσιονομικό κόστος. Αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που θα προκύψουν και εξαιτίας της φορολογικής ενημερότητας αλλά αν αποφασιστεί η κατάργηση της συγκεκριμένης προϋπόθεσης, ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης ή απαλλαγής θα εκτοξευτεί σε πάνω από ένα εκατομμύριο με αποτέλεσμα να διαγραφούν ακόμη περισσότερα έσοδα.
Οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν ακόμη και εντός της ημέρας. Αν δεν αλλάξει ο νόμος μέχρι την Παρασκευή, τότε όλη η Ελλάδα θα χρωστάει στην εφορία. Μην ξεχνάμε ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει ήδη βεβαιωθεί και η πρώτη δόση θα καταστεί ληξιπρόθεσμη στο τέλος του Αυγούστου πολύ απλά διότι η παράταση στην προθεσμία καταβολής έχει γίνει μόνο δια…λόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...