Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Η «μεταγραφολογία» κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά

του Κωνσταντίνου Ζούλα , kathimerini.gr
Οι κ. Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Ανδρ. Παπαδόπουλος και Κυρ. Πιερρακάκης παρέστησαν στην εκδήλωση του κ. Βασ. Οικονόμου, η οποία είναι ενδεικτική των εν εξελίξει ζυμώσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Μια άτυπη μετεγγραφική περίοδος έχει αρχίσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι βασικές «ομάδες», το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι», εποφθαλμιούν κυρίως τους «παίκτες» που διεκδικούν «ελευθέρας» από τη ΔΗΜΑΡ ή και έχουν απομακρυνθεί εδώ και καιρό από τη Χαρ. Τρικούπη, ενώ και ο κ. Φ. Κουβέλης επιχειρεί να προσεγγίσει και εκείνος στελέχη άλλων κομμάτων.

Ετσι εξηγούνται άλλωστε οι «διακομματικές συναντήσεις» που γίνονται καθημερινά –συχνά χωρίς να ανακοινώνονται– αλλά και εκδηλώσεις που διοργανώνουν ανεξάρτητοι, κυρίως, βουλευτές που επιθυμούν να δηλώσουν το στίγμα τους. Οπως η προχθεσινή που προκάλεσε ο κ. Βασ. Οικονόμου με ομιλητές, εκτός από τον ίδιο, τους κ. Σπ. Λυκούδη, Π. Δούκα και Χρ. Σπίρτζη, αλλά και ενδιαφέρουσες παρουσίες στο ακροατήριο. Ηταν εκεί, μεταξύ άλλων, οι κ. Γρ. Ψαριανός και Ανδρ. Παπαδόπουλος, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ.κ. Κυρ. Πιερρακάκης και Τόνια Αντωνίου.

Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη αναγνωρίζουν ότι μόνον αν το αμέσως επόμενο διάστημα προσεγγίσουν κάποια πολιτικά πρόσωπα αναγνωρίσιμα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς υπάρχει περίπτωση να πείσουν τους πολίτες ότι το νέο πείραμα της Δημοκρατικής Παράταξης είναι ευρύτερο από την «Ελιά» κι ότι αξίζει να στηριχθεί ως τρίτος πόλος στις εθνικές κάλπες. Φωτογραφίζουν έτσι, μεταξύ άλλων, τους πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κ. Βασ. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανό και Κατ. Μάρκου, αλλά και τους κ.κ. Σπ. Λυκούδη και Νίκη Φούντα που πιθανολογούν ότι είναι θέμα χρόνου η έξοδός τους από την Αγ. Κωνσταντίνου.

Μιλώντας ωστόσο κανείς με τους προαναφερθέντες, μάλλον θα καταλάβει ότι βρίσκονται πλησιέστερα στο «Ποτάμι» και λιγότερο στο πείραμα της Δημοκρατικής Παράταξης. Πολύ περισσότερο όταν θεωρούν ότι το εν λόγω εγχείρημα δεν έχει καμία εκλογική τύχη όσο το ΠΑΣΟΚ δεν αυτοδιαλύεται και κυρίως όσο στο τιμόνι του βρίσκεται ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, θεωρείται εντελώς απίθανη και η περίπτωση μετεγγραφής στην Δημοκρατική Παράταξη πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ (Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης, Γ. Φλωρίδης κ.ά.), οι οποίοι επίσης έχουν συναντήσεις με στελέχη του χώρου, αλλά προτάσσουν την ανάγκη δημιουργίας μια πραγματικά νέας παράταξης.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο κ. Στ. Θεοδωράκης επιθυμεί μια μαζική μετεγγραφή πρώην και νυν στελεχών της ΔΗΜΑΡ, ενώ αποκλείει και την περίπτωση ένταξης στο κόμμα του πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του επισημαίνουν ότι μια τέτοια επιλογή θα ερχόταν σε πλήρη αντίφαση με τον «ακομμάτιστο» τρόπο με τον οποίο έχει κινηθεί μέχρι στιγμής το «Ποτάμι». Και υπονοούν ότι οι όποιες πολιτικές μετεγγραφές θα αφορούν μεμονωμένα πρόσωπα και κατά κανέναν τρόπο δεν θα επιδιωχθεί μια μαζική ενσωμάτωση στελεχών που έχουν απομακρυνθεί είτε από τη ΔΗΜΑΡ είτε από κάποιο άλλο κόμμα.

Οι κινήσεις Κουβέλη

Οσο βέβαια όλες αυτές οι ζυμώσεις δεν απολήγουν σε αίσιο τέλος για τους πρωταγωνιστές τους, ο κ. Κουβέλης ενθαρρύνεται να κάνει και εκείνος τις δικές του κινήσεις που είναι σαφώς προσανατολισμένες στην προοπτική μιας συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ κ. Θ. Θεοχαρόπουλος συναντήθηκε με στελέχη των Οικολόγων Πρασίνων, ενώ επίκεινται και άλλες επαφές με μη κοινοβουλευτικά κόμματα, μέσω των οποίων η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει την αντικειμενικά δύσκολη εκλογική της ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...