Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Μπροστά σε δίλημμα προσανατολισμού η ΔΗΜΑΡ

in.gr
Μπροστά σε δίλημμα προσανατολισμού η ΔΗΜΑΡ
Η θετική απάντηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Φώτη Κουβέλη για την έναρξη πολιτικού διαλόγου εμπεριείχε ένα έμμεσο δίλημμα προσανατολισμού για τη ΔΗΜΑΡ: «Αριστερή συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ» ή «Κεντροαριστερά με το ΠΑΣΟΚ»; Η επιστολή Τσίπρα μπήκε στο μικροσκόπιο των στελεχών της ΔΗΜΑΡ και όπως ήταν αναμενόμενο άρχισε το γαϊτανάκι των αντιδράσεων.

Η ΔΗΜΑΡ και οι δύο βάρκες

Στην απαντητική επιστολή του, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε προς διάλογο στον Φ.Κουβέλη εννέα προτάσεις στο πλαίσιο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκκίνηση της διαδικασίας συγκρότησης μιας «πλατιάς προοδευτικής, ριζοσπαστικής, αριστερής και δημοκρατικής συμμαχίας». Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο διάλογος για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Διευκρινίζοντας περισσότερο το σημείο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες και πως «στη βάση ενός πραγματικού διπολισμού ο καθένας μας [άρα και η ΔΗΜΑΡ] θα πρέπει να διαλέξει μεριά».

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε ότι η απαντητική επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται «από το έδαφος των ιδεών και των προταγμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς και στη βάση του δικού μας σχεδίου φιλοδοξούμε να διαμορφώνει ένα πλειοψηφικό μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων το οποίο ως προτεραιότητα θα έχει να ανατρέψει τη μνημονιακή πολιτική, αλλά ταυτόχρονα θα διαμορφώσει και μια ρεαλιστική εναλλακτική προγραμματική πρόταση εξόδου από την κρίση».

Στην συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ χωράνε πολλοί, από τη στιγμή που αποδέχονται τη βάση συνεννόησης, παρατήρησε ο κ. Σκουρλέτης.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με έναν φορέα της κεντροαριστεράς, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός ένας φορέας που θα περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ του Ευ.Βενιζέλου.

«Ένας κεντροαριστερός φορέας, ο οποίος όμως δεν θα ήταν μια κεντροαριστερά των τελευταίων ετών. Αυτό είναι μια προϋπόθεση, διότι η κεντροαριστερά των τελευταίων δεκαετιών έχει ουσιαστικά προσδεθεί στην υπόθεση του νεοφιλελευθερισμού. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ επί Βενιζέλου έχει γίνει αυτό που πολύ κωδικοποιημένα λέμε δορυφόρος του Σαμαρά και της ΝΔ.

»Άρα, αυτό προϋποθέτει μια συζήτηση βάθους για στρατηγικές, για ταυτοτικά ζητήματα αυτού του χώρου και έναν επαναπροσδιορισμό για το τι σημαίνει σήμερα κεντροαριστερά. Αλλά αυτό δεν θα το υποδείξουμε εμείς.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Κουβέλης θα μπορούσε να συζητά ταυτόχρονα με τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη συγκρότηση ενός κεντροαριστερού φορέα, ο Π.Σκουρλέτης ήταν ξεκάθαρος: «Δεν μπορούν να σταθούν αυτή τη στιγμή προσπάθειες οι οποίες πατούν σε δυο βάρκες. Η ΔΗΜΑΡ, ως ένα μεγάλο βαθμό, πληρώνει το γεγονός ότι για ένα διάστημα ακολουθούσε μια τέτοια τακτική. Στη βάση ενός πραγματικού διπολισμού ο καθένας πρέπει να διαλέξει μεριά».

Η ανάγνωση της επιστολής στη ΔΗΜΑΡ
Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Φώτη Κουβέλη έγινε δεκτή με ικανοποιήση από την Αγίου Κωνσταντίνου, αν και αρκετοί έσπευσαν να την ερμηνεύσουν ως «πόρτα» του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΗΜΑΡ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρ.Μαχαίρας δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στο Mega ότι το κόμμα δεν απηύθυνε πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ για διάλογο για την κεντροαριστερά, αλλά σε διαφορετικό πλαίσιο και πως η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ «δημιουργεί έδαφος για έναν δημόσιο διάλογο».

«Εμείς δεν απευθύναμε καμία πρόταση διαλόγου για την κεντροαριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ. Την απευθύναμε στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλες κινήσεις και ήδη λάβαμε απαντήσεις αποδοχής του διαλόγου που προτείναμε. Στον ΣΥΡΙΖΑ απευθύναμε πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου -εξ ου και η διαφορετική επιστολή- και λάβαμε μία απάντηση από τον κ. Τσίπρα που αντιπροτείνει μία πρόταση "πολιτικής συνεννόησης", όπως την αποκαλεί, στη βάση ενός αριστερού προγράμματος διεξόδου.

»Άλλα σημεία από αυτά που περιέχονται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά σε εκτιμήσεις της ΔΗΜΑΡ, άλλα απέχουν, ορισμένα απαιτούν επεξεργασία. Θεωρούμε, πάντως, ότι με την επιστολή Τσίπρα δημιουργείται το έδαφος για έναν δημόσιο διάλογο» σημείωσε ο Χρ.Μαχαίρας.

Ωστόσο, δεν βλέπουν όλοι μέσα στη ΔΗΜΑΡ με θετικό μάτι την απάντηση του Αλ.Τσίπρα, φοβούμενοι ότι εάν γίνει δεκτό το πλαίσιο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ κινδυνεύει να μετατραπεί σε δορυφόρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η ανακοίνωση της Μεταρρυθμιστικής Τάσης της ΔΗΜΑΡ, που τονίζει: «Η ηττημένη ΔΗΜΑΡ δεν είναι υποχρεωτικό να εξελιχθεί σε ταπεινωμένη ΔΗΜΑΡ».

Εκλαμβάνει την επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ ως άρνηση να συζητήσει στο πλαίσιο της Κεντροαριστεράς και τάσσεται υπέρ της συνέχισης της προσπάθειας της ΔΗΜΑΡ με τις δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Μία από τις βασικές αιτίες της μεγάλης εκλογικής ήττας της ΔΗΜΑΡ, υπήρξε ο ανεξήγητος για τα δεδομένα της ανανεωτικής αριστεράς πολιτικός απομονωτισμός που έδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα και η άρνησή της να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διάλογο με τις δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου.

»Με βάση αυτήν την εκτίμηση, έστω και αργά, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση και να προχωρήσει σε διάλογο. Αν όμως αυτήν την στροφή δυσκολεύεσαι να την πιστέψεις, την πραγματοποιείς με προβληματικό τρόπο. Έτσι η ΔΗΜΑΡ πήρε πρωτοβουλία διαλόγου στέλνοντας… δύο επιστολές – προσκλήσεις, μία στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και μία στον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζοντας απόλυτη αντίφαση στους πολιτικούς και στρατηγικούς της προσανατολισμούς και σύγχυση στις προθέσεις της.

»Οι αρνήσεις βασικών παραληπτών των επιστολών ήταν αναμενόμενες. Άρνηση το Ποτάμι, άρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας εκπλήσσει η απορριπτική – αρνητική απάντηση του κ. Τσίπρα στη ΔΗΜΑΡ, όπου εκθέτει τους βασικούς άξονες της δικής του πολιτικής -με την οποία είμαστε σε αντίθεση από καιρό- και της οποίας ζητάει την αποδοχή για οποιονδήποτε διάλογο.

»Μας εκπλήσσει ο απίστευτος σχολιασμός "κύκλων της ΔΗΜΑΡ" και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών της ότι η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι θετική και δημιουργεί πεδίο διαλόγου και συνεννοήσεων. Λυπούμαστε ειλικρινά. Η ηττημένη ΔΗΜΑΡ δεν είναι υποχρεωτικό να εξελιχθεί σε ταπεινωμένη ΔΗΜΑΡ».

Η αντίδραση της Μεταρρυθμιστικής Τάσης ήταν αναμενόμενη, δεδομένης της αρνητικής στάσης που τηρεί απέναντι στη στροφή της Αγίου Κωνσταντίνου για προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε στη σκιά του καταστροφικού εκλογικού αποτελέσματος.

Προκειμένου να ισορροπήσει τις αντίρροπες δυνάμεις, ο Φ.Κουβέλης έστειλε δύο επιστολές -μία προς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και μία ξεχωριστά προς τον ΣΥΡΙΖΑ-, ωστόσο ούτε αυτό φαίνεται να ηρεμεί τα πνεύματα στην Δημοκρατική Αριστερά, που ήδη φυλλορροεί και κοινοβουλευτικά.

Ηλένα Κρητικού
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...