Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

«Πόρτα» από τον Τσίπρα στον Βενιζέλο – Το σκέφτεται ο Κουβέλης

porta-apo-ton-tsipra-ston-benizelo-ndash-to-skeftetai-o-koybelhs
Γράφει ο Τάκης Χατζής  , newpost.gr
Εκεί που πήγε να χαρεί ο Βενιζέλος, του… ήρθε η κεραμίδα στο κεφάλι! Εκεί που ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚΤάκης Ρήγας τηλεφώνησε στον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη για να κλειστεί το πρώτο ραντεβού και να αρχίσουν να μιλάνε για την Κεντροαριστερά, ήρθε η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην επιστολή τουΦώτη Κουβέλη. Και με την επιστολή, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι «δεν μας αφορά ο σχετικός διάλογος που αναπτύσσεται για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς». 
Τώρα η καυτή πατάτα είναι στα χέρια του Φ. Κουβέλη. Θα αποδεχθεί τον όρο του ΣΥΡΙΖΑ και θα αρχίσει διάλογο μαζί του «για τη διαμόρφωση ενός νέου δημοκρατικού, αριστερού συνασπισμού με στόχο τη διακυβέρνηση για την κοινωνική σωτηρία»; Τότε θα κινδυνεύσει να γίνει (και πάλι) μια… συνιστώσα. Δεν θα αποδεχθεί και θα αρχίσει τον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ; Τότε θα κλείσει την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ και θα προσπαθήσει να επιβιώσει ως ισχυρή συνιστώσα της κεντροαριστεράς. Μπρός βαθύ και πίσω ρέμα…
Δεν είναι ωστόσο πιο εύκολα τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η… πόρτα στον Ευ. Βενιζέλο, ουσιαστικά του στερεί ένα εν δυνάμει σύμμαχο για τη συγκρότηση κυβέρνησης, αν κερδίσει φυσικά τις επόμενες εκλογές. Έστω και αν η άρνηση αφορά μόνον τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όχι το σύνολο των στελεχών του όπως υπονοεί η ανακοίνωση:
«Οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ανέχτηκαν, αποδέχτηκαν ή ακόμα και στήριξαν την μνημονιακή πολιτική. Η σύγκλιση τους με τον νεοφιλελευθερισμό αποδείχτηκε στρατηγική».
Τι του μένει λοιπόν; Το «Ποτάμι» και μόνον αυτό, αν του μένει. Διότι τους ΑΝΕΛ δεν τους υπολογίζουν στην Κουμουνδούρου. Και γιατί θεωρούν ότι είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να περάσουν το φράγμα του 3% και γιατί εκτός του «αντιμνημόνιου» δεν βρίσκονται πουθενά.  
Αυτός φυσικά που δέχθηκε το μεγαλύτερο χτύπημα είναι ο Βενιζέλος. Η κατηγορηματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, καθιστά μονόδρομο τον… μοναχικό δρόμο, με τους ελάχιστους (ήδη) συνοδοιπόρους της Ελιάς. Και το λέμε αυτό, γιατί όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τελικά ηΔΗΜΑΡ (ή το μεγαλύτερο τμήμα της) θα προτιμήσει την Κουμουνδούρου από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...