Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Σπ. Λυκούδης υπέρ διαλόγου με «Ελιά», «Ποτάμι»

του Κωνσταντίνου Ζούλα , kathimerini.gr
Ο Λυκούδης έβαλε τα θεμέλια για κεντροαριστερά χωρίς Βενιζέλο και Κουβέλη

Δημόσια προειδοποίηση στον κ. Φ. Κουβέλη, ότι θα διασπάσει με δική του ευθύνη τη ΔΗΜΑΡ αν βάλει πλώρη για μια συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε χθες ο κ. Σπ. Λυκούδης. «Αν υπάρξει από την ηγεσία μια εξέλιξη σαφούς προσανατολισμού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που την απεύχομαι, θα γίνει το χαλί που θα τραβηχτεί για πολλούς από μας της ιστορικής διαδρομής της ανανέωσης», είπε.
Η είδηση ωστόσο από την παρέμβαση του πρώην γραμματέα της ΔΗΜΑΡ για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς μάλλον προκύπτει από τις πολλές και απροσδόκητες πολιτικές παρουσίες στην ομιλία του. Στο πολυπληθές ακροατήριο βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκης με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του Στ. Τσακυράκη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως οι κ. Φίλ. Σαχινίδης και Κ. Τριαντάφυλλος, ουκ ολίγα στελέχη της «Ελιάς», των «58» και του ευρύτερου χώρου (Γ. Βούλγαρης, Αθ. Δρέττα, Π. Καψής, Στ. Λιβαδάς, Γ. Παγουλάτος. Γ. Βερνίκος, Σπ. Βούγιας, Χρ. Χωμενίδης), πρώην ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως οι κ. Σπ. Δανέλης και Αννυ Ποδηματά, ο ανεξάρτητος Π. Τατσόπουλος και βέβαια βουλευτές και στελέχη της ΔΗΜΑΡ (Γρ. Ψαριανός, Βασ. Οικονόμου, Ν. Φούντα, Κ. Μάρκου, Ανδ. Παπαδόπουλος κ.ά.).

Οι παρουσίες αυτές δεν συγκέντρωσαν τυχαία τα φώτα της δημοσιότητας. Διότι ερμηνεύθηκαν βέβαια ως μήνυμα κυρίως προς τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να διευκολύνουν ακόμη και διά του οικειοθελούς παροπλισμού τους την επιζητούμενη ανασυγκρότηση του χώρου. Η δε παρουσία του κ. Θεοδωράκη προφανώς σηματοδοτεί και μια δική του μεταστροφή, καθώς καταδεικνύει την πρόθεσή του να συνεργαστεί και με πολιτικά στελέχη για τη συνένωση του χώρου μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, «ζητούμενο δεν είναι να σώσουμε τα κόμματα, αλλά τη χώρα». Επίσης, δεν είναι τυχαίες οι διαρροές συνεργατών του κ. Θεοδωράκη λίγο μετά την εκδήλωση, όπου ο κ. Λυκούδης χαρακτηριζόταν ως «ενδιαφέρων συνομιλητής». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «οι φιλελεύθερες, προοδευτικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Αριστεράς μπορούν να δώσουν λύσεις για τη χώρα».
Ο κ. Λυκούδης, αφού κάλεσε την ηγετική ομάδα του κόμματός του και προσωπικά τον κ. Κουβέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τόνισε ότι η ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου δεν μπορεί να γίνει ούτε ετεροπροσδιοριζόμενη ούτε -πόσο μάλλον- ως συμπληρωματική του ΣΥΡΙΖΑ. Και με το σκεπτικό αυτό επέκρινε και τον κ. Βενιζέλο για τη σπουδή του να εξαγγείλει ένα δικό του συνέδριο το οποίο, όπως είπε, «κλείνει πόρτες και δεν τις ανοίγει». Ο κ. Λυκούδης αντιπρότεινε την άμεση δημιουργία μιας επιτροπής από την «Ελιά», το «Ποτάμι» και τη ΔΗΜΑΡ χωρίς όρους και προαπαιτούμενα. Διευκρίνισε μάλιστα ότι σε αυτήν την προσπάθεια θα μετέχει ανεξαρτήτως των αποφάσεων του κ. Κουβέλη, υπονοώντας έτσι ακόμη και την αυτονόμησή του από τη ΔΗΜΑΡ αν η σημερινή ηγεσία επιμείνει στον μονόπλευρο προσανατολισμό της προς μια συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έρχεται η πρόοδος με χειραγώγηση της κοινωνίας, ούτε με χάιδεμα και ιδεολογήματα που έχουν στόχο να χειριστούν εργαλειακά το εκλογικό ακροατήριο με αριστερό λαϊκισμό», κατέληξε ο κ. Λυκούδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...