Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Τα λεφτά και τα γένια

του Γιώργου Καρελιά , protagon.gr

Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται. Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ετσι, η κυβέρνηση έσπευσε να εφαρμόσει ορισμένες από αυτές, οι οποίες -όλως τυχαίως- αφορούν τα μισθολογικά των δικαστών (εδώ).
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Οι δικαστές δικάζουν δικές τους υποθέσεις και, φυσικά, βγάζουν ευνοϊκές αποφάσεις. Όλα γίνονται νόμιμα και κανονικά. Έτσι προβλέπεται. Αυτοί δικάζουν και αποφασίζουν για όλους τους άλλους, για όλους μας, αυτοί δικάζουν και αποφασίζουν και για τους εαυτούς τους. Προσφεύγουν κάποιοι δικαστές στα δικαστήρια και συνάδελφοί τους, που τα συγκροτούν, εκδίδουν τις αποφάσεις. Ποιος περιμένει να εκδώσουν αρνητική απόφαση;
Πρέπει, λοιπόν, να εφαρμόζονται οι αποφάσεις. Αλίμονο. Όπως θα εφαρμοστεί και αυτή εδώ, η οποία δεν αφορά τους δικαστές ούτε καμιά άλλη ομάδα με ειδικό καθεστώς(μισθολόγιο). Αφορά όλους τους άλλους. Και λέει ότι κακώς καταργήθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Ασφαλώς είναι φιλολαϊκή απόφαση με την ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Θα αντιστραφεί; Πολύ αμφίβολο, τώρα που έχει γίνει καθεστώς. Άρα, ο φιλολαϊκός χαρακτήρας της απόφασης είναι συζητήσιμος. Και η πρακτική της αξία αμφίβολη.
Αλλά η απόφαση αυτή έχει και δεύτερο μέρος. Που λέει ότι οι καταιγιστικές μειώσεις αποδοχών, οι οποίες έγιναν στον ιδιωτικό τομέα, είναι εντάξει. Καμιά παρανομία, καμιά αντισυνταγματικότητα.
Μα, θα έλεγε κάποιος, αν οι δικαστές έλεγαν το αντίθετο, θα τιναζόταν η οικονομία στον αέρα. Ποιος ιδιώτης εργοδότης θα έδινε αναδρομικά δύο χρόνων και αμέσως αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, όταν οι περισσότεροι δεν πληρώνουν ή πληρώνουν με καθυστέρηση τα πετσοκομμένα; Ε, δεν μπορούν οι δικαστές να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα κ.λπ. κ.λπ.
Πολύ σωστά. Ενώ ο εργοδότης που λέγεται κράτος δεν έχει κανένα πρόβλημα. Τα ταμεία είναι γεμάτα, τα δάνεια της τρόικας καταβάλλονται κανονικά και οι κρατικοί υπάλληλοι που δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια (δηλαδή, οι δικαστές που δικαίωσαν εαυτούς) θα πάρουν και τα αναδρομικά τους και θα δουν τους μισθούς τους να επανέρχονται στην προτέρα κατάσταση.
Όλα νόμιμα, συνταγματικά, άγια και καλά. Τώρα πού θα βρει το πτωχευμένο κράτος-εργοδότης τα χρήματα γι’ αυτούς τους υπαλλήλους (και για όσους έχουν σειρά -ένστολοι, πανεπιστημιακοί κ.λπ.), δεν είναι δύσκολο να το φαντασθούμε. Όλο και κάποιος νέος φόρος θα βρεθεί, όλο και καμιά νέα εισφορά αλληλεγγύης θα επιβληθεί.
Πώς κάνετε έτσι; Έτσι δεν πρέπει να γίνει; Οι δικαστικές αποφάσεις δεν πρέπει να εφαρμόζονται για όλους; Οι Έλληνες δεν είναι ίσοι ενώπιον του νόμου; Είναι, είναι. Ε, δεν χάλασε ο κόσμος αν κάποιοι είναι λίγο πιο ίσοι και βλογάνε τα γένια τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...