Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη ΔΗΜΑΡ


Στην κόψη του ξυραφιού η ΔΗΜΑΡ. Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή. Μετωπική σύγκρουση για τις μελλοντικές συμμαχίες του κόμματος. Οι θέσεις των τάσεων.
07 Ιουν. 14 , thetoc.gr

Η ανεξαρτητοποίηση του Β. Οικονόμου και η ομιλία του Σπύρου Λυκούδη όπου έθεσε για μία ακόμη φορά την ανάγκη συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στον διάλογο για την Κεντροαριστερά δημιουργούν νέα δεδομένα στο κόμμα που καλείται στην συνεδρίαση της ΚΕ που ξεκινάει σήμερα να αποφασίσει για τις μελλοντικές συμμαχίες και την πορεία της ΔΗΜΑΡ.
Η αποχώρηση Οικονόμου έστειλε το μήνυμα στην ηγεσία ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει την πορεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην διήμερη κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ θα αποφασιστεί εάν θα γίνει δεκτή η παραίτηση Κουβέλη, οι μελλοντικές συνεργασίας και η πορεία του κόμματος με επίκεντρο την πολιτική σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και η διοργάνωση ή μη του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ
Η Μεταρρυθμιστική τάση- Λυκούδης
Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης ο οποίος επικοινώνησε με τον Βασίλη Οικονόμου μετά την κοινοποίηση της ανεξαρτητοποίησης του, μετά την χτεσινή σύσκεψη της μεταρρυθμιστικής τάσης του κόμματος, θέτει την ηγετική ομάδα προ των ευθυνών της για τοι εκλογικό αποτέλεσμα και ζητά την διαμόρφωση μίας τριμερούς επιτροπής από εκπροσώπους των τριών κομμάτων της Κεντροαριστεράς για να αρχίσει άμεσα ο διάλογος. Αντιστέκεται στην προοπτική μελλοντικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπερασπίζεται την συγκρότηση αυτόνομου προοδευτικού πόλου που δεν θα είναι «παρακολούθημα» ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζεται όμως μόνο από 26 μέλη της ΚΕ από σύνολο 111, τα οποία στην πλειοψηφία τους όπως και ο Σπύρος Λυκούδης δεν θα κάνουν αποδεκτή την παραίτηση Κουβέλη αλλά επίσης δεν επιθυμούν την διοργάνωση τακτικού συνεδρίου.
Οι προεδρικοί
Στην τάση των προεδρικών που στηρίζει τις επιλογές του Φώτης Κουβέλη κερδίζει έδαφος η αρχική πρόταση του Θόδωρου Μαργαρίτη και άλλων στελεχών της ηγετικής ομάδας, σύμφωνα με την οποία η ΔΗΜΑΡ πρέπει να έχει αυτόνομη πορεία και να συμμετέχει στον διάλογο με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αλλά υπό τον όρο ότι προοπτικά θα συγκροτηθεί ένα μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων που θα συνεργαστεί κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαθέτουν 59 μέλη στην ΚΕ και σε συνεργασία με το Αριστερό Δίκτυο αλλά και την πρωτοβουλία των 5 βουλευτών έχουν την πλειοψηφία τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στο Κόμμα.
Αριστερό Δίκτυο: Ανασυγκρότηση της ΔΗΜΑΡ και συνέδριο
Τα στελέχη του Αριστερού Δικτύου ζητούν την διοργάνωση συνεδρίου για την οργανωτική ανασύνταξη του κόμματος και την απόδοση ευθυνών στην ηγετική ομάδα. Υποστηρίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να κατευθυνθεί προς τα αριστερά και να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα 26 μέλη της ΚΕ που ανήκουν στο αριστερό δίκτυο θα στηρίξουν τις επιλογές της προεδρικής ομάδας στην κατεύθυνση να διοργανωθεί άμεσα συνέδριο του κόμματος.
Κίνηση των 5 βουλευτών
Θέση ....αντιπροέδρου ζητούν να συσταθεί στην ΔΗΜΑΡ οι πέντε βουλευτές του κόμματος με νέο κείμενο που έδωσαν στην δημοσιότητα ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι κ.κ. Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γ. Κυρίτσης, Νίκης Φούντα και Θ. Ψύρρας επιθυμούν την σύσταση θέσης αντιπροέδρου για να αναλάβει τις επαφές με κόμματα και κινήσεις για την συγκρότηση της παράταξης του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού που εκτιμούν ότι πρέπει να συγκροτηθεί προκειμένου να συνεργαστεί προγραμματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πανούσης έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση στελεχών και βουλευτών του κόμματος. Του καταλογίζουν ότι έχει ήδη χαράξει δρόμο προς τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ αρκετοί δηλώνουν «ζαλισμένοι» από τους ελιγμούς του καθηγητή εγκληματολογίας. Αναφέρουν μάλιστα ότι αρχικά ο κ. Πανούσης είχε δηλώσει ότι η παραίτηση Κουβέλη είναι δεδομένη, κατόπιν στην κοινή συνεδρίαση Ε.Ε. και ΚΟ, ζήτησε την υπογραφή κειμένου με στόχο να μην γίνει δεκτή η παραίτηση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ και τώρα – όπως σημειώνουν- φαίνεται ότι διεκδικεί την θέση αντιπροέδρου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...