Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Κεντροαριστερά για προοδευτική διακυβέρνηση

Δημήτρης Χατζησωκράτης, ΕΘΝΟΣ, 03/06/2014


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει υποστεί μια μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής.

Τις αιτίες και τους λόγους που μας οδήγησαν εκεί, στο 1,20%, οφείλουμε να τις αναλύσουμε σε μια ευρύτατη συζήτηση στα συντεταγμένα όργανα του κόμματος και προφανώς μπροστά στην κοινωνία. Αυτό ξεκίνησε ήδη. Το προσεχές Σαββατοκύριακο συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή, που θα ανοίξει ταχύτατα και το δρόμο προς ένα Συνέδριο.

Οι γραμμές που ακολουθούν ας θεωρηθούν ως μια πρώτη προσπάθεια διερεύνησης συμμαχιών και εναλλακτικής πρότασης εξουσίας ενός ανασυγκροτούμενου κόμματος, υπό το φως των μηνυμάτων της κάλπης των ευρωεκλογών, όπου πρωτίστως αναδεικνύουν ένα πολιτικό σύστημα σε μεγάλη κινητικότητα.

Θεωρώ αναγκαίο, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, όπως είχε ο Φ. Κουβέλης ένα μήνα πριν τις εκλογές υποσχεθεί, να αναλάβει πρωτοβουλίες –βεβαίως κάτω από διαφορετικούς όρους- για μια ευρύτερη συνάντηση του χώρου της κεντροαριστεράς χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα (εδώ πλέον περιλαμβάνεται και το ΠΟΤΑΜΙ μετά τη δήλωση ένταξης των ευρωβουλευτών του στους Σοσιαλιστές – Δημοκράτες). Με μια ξεκάθαρη στόχευση: Τη συγκρότηση ενός ισχυρού συμμαχικού σχήματος στη βάση μιας Προγραμματικής πλατφόρμας και μιας στρατηγικής επιδίωξης για μια κυβέρνηση προοδευτικής κατεύθυνσης μετά τις προσεχείς εκλογές. Το εκλογικό σώμα, απορρίπτοντας τις ακολουθούμενες πολιτικές υπέδειξε αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης.

Με βάση τις διαμορφούμενες πολιτικές πραγματικότητες οι υπαρκτές δυνάμεις, που θα μπορούν να συμπράξουν σε μια τέτοια κατεύθυνση, δεν είναι άλλες από την ευρύτερη κεντροαριστερά ως συμμαχικό σχήμα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν, στη βάση αλληλοδιάδοχων τοποθετήσεων στελεχών ή και του όλου ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η πρόταση εμπεριέχει υπαρκτότατες δυσκολίες αυτό δεν μπορεί κατ΄ουδένα τρόπο να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει τα κόμματα να καταθέτουν τις επιδιώξεις και στοχεύσεις τους και να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση υποχρεώνοντας και την άλλη πλευρά σε επανατοποθετήσεις…

Σε όσους και όσες θα σπεύσουν να αναφωνήσουν ότι τα παραπάνω συνιστούν… αναθεώρηση γραμμής σπεύδω να υπογραμμίσω ότι είναι η πολιτική πραγματικότητα που υποχρεώνει σε αυτό. Διότι όπως υπενθύμιζε σε τέτοιες περιστάσεις ο αείμνηστος Κων/νος Καραμανλής: «ήλλαξαν αι συνθήκαι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...