Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Κουβέλης: Με το σημερινό ΠΑΣΟΚ αδύνατος ο διάλογος με Ελιά

Tvxs Συνέντευξη

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ θεωρεί «σταθερότητα» επιλογές που αποσταθεροποιούν την κοινωνία, δηλώνει στο Tvxs.gr ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο «δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί διαφορετικά η Ελιά» που «λειτουργεί ως δορυφόρος συντηρητικών πολιτικών». Παράλληλα, σημειώνει ότι μετά τις ευρωεκλογές ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ «στις εσωτερικές εξελίξεις θα αναβαθμιστεί».


Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,  σημειώνει ότι την ευθύνη θα έχει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση καθώς «οι πολιτικές δεν αλλάζουν», επισημαίνοντας παράλληλα ότι εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας «δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτοτελώς, χωρίς δηλαδή αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών».

Επίσης, για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τονίζει ότι «χάνει την ψυχραιμία του και καταφεύγει σε χαρακτηρισμούς απαράδεκτους», ενώ σε ερώτηση για την κοινή του εμφάνιση με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, απαντά πως «δεν συνομιλώ πολιτικά με τον κ. Παπανδρέου με τον τρόπο που το εννοείτε».

Ολόκληρη η συνέντευξη:
Κύριε Πρόεδρε, ποια είναι η εκτίμησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις; Οι ευρωεκλογές θα φέρουν σοβαρές μεταβολές στον πολιτικό χάρτη; 
Υπάρχει εξαιρετική ρευστότητα. Ο πολιτικός χάρτης μεταλλάσσεται διαρκώς από το 2009 και μετά. Το κρίσιμο είναι η αναδιάταξη αυτή να συμβαδίσει με εξελίξεις που θα βάλουν την πολιτική ζωή και τη χώρα στις ράγες κατευθύνσεων με προοδευτικό χαρακτήρα.

Ποιος είναι ο πήχης της ΔΗΜΑΡ για τις ευρωεκλογές; Ποιο ποσοστό θα θεωρηθεί ικανοποιητικό; 
Ο πήχης είναι η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση του ψηφοδελτίου «Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία», προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για τη συγκρότηση ενός τρίτου, προοδευτικού πόλου, που θα σφραγίσει με την παρουσία του την πολιτική ζωή. Μιας νέας κεντροαριστεράς, που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στις συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και στους ανεδαφικούς αριστερούς δογματισμούς.
Αν η ΔΗΜΑΡ δεν καταφέρει να εκλέξει κανέναν ευρωβουλευτή, μπορεί να τεθεί ζήτημα ηγεσίας; 

Μην ανησυχείτε. Η ΔΗΜΑΡ και ισχυρή παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο θα αποκτήσει και ο ρόλος της στις εσωτερικές εξελίξεις θα αναβαθμισθεί.

Εκτιμάτε ότι μετά τις ευρωεκλογές έρχεται νέο μνημόνιο για την Ελλάδα;

Μα, είναι προφανές ότι έρχονται νέα μέτρα. Τα προαναγγέλλει άλλωστε το μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε, χωρίς να τα περιγράφει. Παραπέμπονται, απλώς, μετά τις εκλογές. Και ύστερα είναι και τα εργασιακά. Όλα πείθουν - το λέει άλλωστε και η τρόικα - ότι στην Ελλάδα πρόκειται να έρθει το λεγόμενο «λοκ άουτ», δηλαδή η ανταπεργία της εργοδοσίας. Φαίνεται, επίσης,  ότι επίκειται η άρση των όποιων περιορισμών υπάρχουν αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις.
Σας ενόχλησαν οι πρόσφατοι χαρακτηρισμοί του κ. Βενιζέλου για τη ΔΗΜΑΡ. Γιατί όμως δεν είναι «παρασιτική» λειτουργία η άγρα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως συνέβη με την περίπτωση της Μ. Κοππά, του Χ. Καστανίδη, του Π. Μπεγλίτη;
Πολιτική αντιπαράθεση με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς δεν νοείται. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεχνά ότι τα στελέχη αυτά που συνεργάζονται με το κόμμα μας στο πλαίσιο της συμπαράταξης «Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία» συγκρούσθηκαν με τον ίδιο και τις πολιτικές που εκφράζει. Απλώς, ο κύριος Βενιζέλος, προ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, χάνει την ψυχραιμία του και καταφεύγει σε χαρακτηρισμούς απαράδεκτους. Το ωραίο, μάλιστα, είναι ότι το πράττει, την επομένη των προσκλήσεων συμπόρευσης και συνεργασίας που μας απηύθυνε.
Καταψηφίσατε το πρώτο μνημόνιο που έφερε ο Γ. Παπανδρέου. Με βάση ποιο σκεπτικό συνομιλείτε μαζί του, ενώ αρνείστε κάθε διάλογο με το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου; 
Δεν συνομιλώ πολιτικά με τον κ. Παπανδρέου με τον τρόπο που το εννοείτε. Συνυπήρξαμε σε μία συγκεκριμένη βιβλιοπαρουσίαση και εκθέσαμε ο καθένας τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την τετραετία των μνημονίων. Όσο για τον διάλογο με τον κ. Βενιζέλο, αν αναφέρεστε στην εκλογική σύμπραξη στην οποία μας υποδείχθηκε να υπαχθούμε, αυτή ήταν αδύνατη. Εξυπηρετούμε διαφορετικές πολιτικές.
Αν ήταν ο Γ. Παπανδρέου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βλέπατε διαφορετικά το θέμα της Ελιάς; 

Για να αντιμετωπίσει κανείς διαφορετικά την πρωτοβουλία της «Ελιάς», θα έπρεπε η «Ελιά» να μη λειτουργεί ως δορυφόρος συντηρητικών πολιτικών. Πώς να το κάνει, όμως, όταν το σημερινό ΠΑΣΟΚ θεωρεί «σταθερότητα» επιλογές που αποσταθεροποιούν την κοινωνία;

Αν προταθείτε ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την κυβέρνηση χωρίς να προηγηθεί αλλαγή πολιτικής, θα αρνηθείτε;

Δεν έχω προσωπικό ενδιαφέρον για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παραμένω Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και η επιλογή μου είναι να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή του πολιτικού και εκλογικού αγώνα.

Το γεγονός ότι από την απάντησή σας θα εξαρτάται η προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές, δεν θα μετρήσει για εσάς; 

Έχω τονίσει και με άλλη ευκαιρία ότι η εκλογή του Προέδρου δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτοτελώς, χωρίς δηλαδή αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών. Δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα. Οι πολιτικές ωστόσο δεν αλλάζουν και, εάν θέλετε την εκτίμησή μου, δεν πρόκειται να αλλάξουν. Υπό αυτή την έννοια, η όποια ευθύνη για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Κύριε Πρόεδρε, τάσσεστε υπέρ μιας μετεκλογικής συνεργασίας σε προοδευτική κατεύθυνση. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα συνεργαζόσασταν με τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη πλευρά με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;
Για μας το μείζον είναι το περιεχόμενο των πολιτικών. Η επιλογή, με άλλα λόγια, κατευθύνσεων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα ωθήσουν τις εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση. «Εργαλείο» παραμένουν αναντίρρητα οι προγραμματικές συμπτώσεις και οι ρητές δεσμεύσεις ότι αυτές θα τηρηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...