Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Κουβέλης : Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί με εκβιαστικά διλήμματα

iefimerida.gr

Τις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για το πολιτικό σύστημα παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας πως «δεν μπορεί η Δημοκρατία να λειτουργεί με εκβιαστικά διλήμματα, να λειτουργεί μέσα από απειλές πολιτικής αστάθειας».
«Φωτογραφίζοντας» επί τοις ουσίας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουβέλης δε δίστασε να ασκήσει σκληρή κριτική λέγοντας πως : «όσοι επιλέγουν να αναδεικνύουν τέτοια διλήμματα κάνουν λάθος πολιτικό. Η δημοκρατία και ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζονται».
Στο ίδιο μήκος κύματος, σχολίασε ως τουλάχιστον ατυχή ή τουλάχιστον επικίνδυνη τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκου, πως ο λαός θα πρέπει να σκεφτεί καλά πριν ψηφίσει, αναλογιζόμενος τι γίνεται στην Ουκρανία, ενώ επισήμανε πως ο αναπληρωτής υπουργός είναι ο υπεύθυνος για τη διενέργεια των εκλογών.
Οι προτάσεις για πέντε αλλαγές για το πολιτικό σύστημα: 
  1. Η νομοθετική μείωση του αριθμού των βουλευτών
  2. Αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών με σμίκρυνση ορισμένων τεράστιων πολυεδρικών περιφερειών.
  3. Καθιέρωση του ασυμβίβαστου της ιδιότητας του υπουργού και υφυπουργού με εκείνη του βουλευτή με κάποιες εξαιρέσεις π.χ. για τους αρχηγούς τω κομμάτων και τη δημιουργία κωλύματος υποβολής νέας υποψηφιότητας στην εκλογική περιφέρεια από την οποία προέρχεται.
  4. Αμεση νομοθετική κατάργηση της πριμοδότησης με 50 έδρες, του πρώτου κόμματος.
  5. Νέοι κανόνες χρηματοδότησης των κομμάτων με τρόπο που να διασφαλίζεται η αυτονομία της πολιτικής και η ισότητα ευκαιριών μεταξύ κομμάτων και υποψηφίων, η διαφάνεια, ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και ο αποτελεσματικός έλεγχός των εκλογικών δαπανών τους.
Τέλος, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι οι προτάσεις αυτές δεν σχετίζονται με την αναθεώρηση του Συντάγματος και επικρίνοντας τον κ. Σαμαρά για τις σχετικές προτάσεις του, είπε, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι αυτή την ώρα, όσοι μιλάνε για συνταγματικό λαϊκισμό, το Σύνταγμα δεν μπορεί να ασφυκτιά σε διαδικασίες προεκλογικού αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...