Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας για τη ΔΗΜΑΡ – Προβληματισμός, αγωνία αλλά και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της Ευρω-κάλπης

bankingnews.gr
Τα σενάρια της επόμενης ημέρας για τη ΔΗΜΑΡ – Προβληματισμός, αγωνία αλλά και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της Ευρω-κάλπης
ΔΗΜΑΡ έρχεται από μακριά και πάει μακριά διαμηνύει ο Φ.Κουβέλης
Ένα από τα πολιτικά θέματα που θα κυριαρχήσουν το βράδυ των Ευρωεκλογών θα είναι το εκλογικό ποσοστό της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Διότι από αυτό θα κριθεί εν πολλοίς και η επόμενη ημέρα του κόμματος.
Στην διακαναλική συνέντευξη του ενόψει των Ευρωεκλογών ο κ.Κουβέλης έσπευσε να διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες.
Αφού χαρακτήρισε ανυπόστατες τις εκτιμήσεις περί πολιτικής εξαΰλωσης της ΔΗΜΑΡ στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, μια και όπως είπε το κόμμα τα πήγε καλά, εκτίμησε ότι οι Κασσάνδρες σχετικά με τη δυναμική της ΔΗΜΑΡ θα διαψευστούν το βράδυ των Ευρωεκλογών.
Επιτυχία για τη ΔΗΜΑΡ θα είναι να καταφέρει να εκλέξει τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή και να προσεγγίσει τα επίπεδα των εκλογών του Ιουνίου του 2012 (6,25%). 
Αλλά αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο.
Σενάριο που δεν έχει καταγραφεί σε καμία έως σήμερα δημοσκόπηση. Την ίδια στιγμή, το 1,76% που έλαβε η υποψήφια της ΔΗΜΑΡ στην Περιφέρεια Αττικής κάθε άλλο παρά υπέρ αυτής της αισιοδοξίας συνηγορεί.
Το ζήτημα είναι τι θα συμβεί εάν οι Κασσάνδρες επιβεβαιωθούν.
Ο κ.Κουβέλης έχει διαμηνύσει ότι αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, η οποία όπως λέει, είτε θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα είτε δεν θα υπάρξει καθόλου.
Υπό αυτό το πλαίσιο, αποκλείει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ - εκτός και αν αυτό αλλάξει πολιτικό προσανατολισμό και στρατηγική (και ηγεσία). Αλλά είναι προφανές πως ισχυρή Κεντροαριστερά χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει.
Το σενάριο της επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ο κ.Κουβέλης το απέρριψε με εξίσου κατηγορηματικό τρόπο, μια και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εμμένουν στην πολιτική λιτότητας, την οποία «βαφτίζουν» και success story.
Η τελευταία εφικτή διέξοδος, δηλαδή η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απορρίφθηκε με τον κ.Κουβέλη να τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία από τη στιγμή που «το εκκρεμές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα», μια και το κόμμα εξακολουθεί «να μετεωρίζεται σε αντιφατικές θέσεις».
Ο κ.Κουβέλης διακρίνεται για τη συνέπεια και τη συνέχεια στην πολιτική του σκέψη και στάση.
Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για τις πολιτικές του ενστάσεις απέναντι σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε κάπως έτσι αντιλαμβάνεται την πολιτική πραγματικότητα και ο μέσος ψηφοφόρος.
Αλλά η ΔΗΜΑΡ είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της.
Από τη μια αναγνωρίζει ότι πλέον δεν μπορεί να σταθεί μόνη της σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον και από την άλλη απορρίπτει τα πιο πιθανά και πιο δυναμικά σενάρια συνεργασιών.
Χθες ο κ.Κουβέλης υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ έρχεται από μακριά και πάει μακριά.
Σε αυτήν όμως την πορεία, καλείται πλέον να βρει το βηματισμό της.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...