Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Σπρώχνουν τον Κουβέλη σε «μόνιμη» παραίτηση

Κάθε άλλο παρά εκτόνωσε την κρίση στη ΔΗΜΑΡ η χθεσινή ανακοίνωση του Φώτη Κουβέλη, με την οποία αναλαμβάνει στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα και δηλώνει την πρόθεσή του να υποβάλει την παραίτησή του στα όργανα του κόμματος.
dimar
Του Γιώργου Μελιγγώνη , matrix24.gr

Καίτοι η πρωτοβουλία του Φώτη Κουβέλη να δηλώσει πως παραιτείται έγινε από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ως κίνηση «κατευνασμού» της οξείας κριτικής που δέχεται εσωκομματικά, όλα δείχνουν πως τώρα άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.
Για την ακρίβεια, από την πρώτη στιγμή που ο Φώτης Κουβέλης προανήγγειλε ότι θα θέσει στη διάθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής την παραίτησή του, αρκετά στελέχη τον κατηγόρησαν πως επιχειρεί να «αναβαπτιστεί» μέσω των κομματικών διαδικασιών.
Σενάρια
Το σενάριο που προωθούσαν χθες οι ασκούντες κριτική στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ είναι ότι ο Φώτης Κουβέλης δεν σκοπεύει να αφήσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά προβαίνει σε ελιγμούς. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είτε θα υπέβαλλε στα όργανα την παραίτησή του γνωρίζοντας πως αυτή δε θα γίνει αποδεκτή, είτε θα παραιτείτο όντως για να βάλει ξανά υποψηφιότητα στο προσεχές Συνέδριο και να επανεκλεγεί με υψηλά ποσοστά.
Μπρα ντε φερ
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη χθεσινή πρωτοβουλία του κ. Κουβέλη, πολλά στελέχη του κόμματος τον πιέζουν σε «μόνιμη» παραίτηση -δηλαδή αλλαγή ηγεσίας στο συνέδριο. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, στο παρασκήνιο πολλά στελέχη της μειοψηφίας πιέζουν τον Σπύρο Λυκούδη να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο, αν και ο τελευταίος έχει επισημάνει -και στη συνάντηση που είχε προχθές με τον Φώτη Κουβέλη, αλλά και δημοσίως- πως «δεν θέτει θέμα ηγεσίας στη ΔΗΜΑΡ». Τον κ. Λυκούδη, μάλιστα, «υπέδειξε» χθες ως το στέλεχος που θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Φώτη Κουβέλη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου.
Διεύρυνση πιέσεων
Ωστόσο, το ανησυχητικό για την παρούσα ηγεσία της ΔΗΜΑΡ είναι ότι πλέον ο Φώτης Κουβέλης δεν πιέζεται μόνο από την «Μεταρρυθμιστική Τάση» (δηλαδή την τάση Λυκούδη, Ψαριανού, Παπαδόπουλου κ.α.) να δεχθεί αλλαγή ηγεσίας, αλλά και από στελέχη που τον στηρίζουν. «Ο κύκλος του Φώτη Κουβέλη στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έκλεισε. Θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρόεδρος της ενωμένης Κεντροαριστεράς ή ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας», επισήμανε χθες ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης, ενώ ο -επίσης «προεδρικός»- βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης είπε: «Με πονάει πολύ η παραίτηση του πρόεδρου, Φώτη Κουβέλη. Μεγαλώσαμε στα ίδια χώματα και περάσαμε από πολλές δυσκολίες, μέχρι να φτάσουμε εδώ. Όμως, η παραίτησή του δείχνει το υψηλό του ήθος και την πολιτική ευαισθησία ενός Αριστερού άνδρα. Είμαι σίγουρος ότι με την εμπειρία του θα βοηθήσει τη νέα κομματική ηγεσία στα επόμενα βήματα ώστε να βγει η ΔΗΜΑΡ από την κρίση».
Διαδοχή ή διάσπαση
Σε ό,τι αφορά τα στελέχη της μειοψηφίας -πλην του Σπύρου Λυκούδη που, όπως προαναφέρθηκε, δεν θέτει θέμα ηγεσίας δημοσίως τουλάχιστον- ουσιαστικά απειλούν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ πως αν η παραίτησή του είναι «προσωρινή»ή «ελιγμός», τότε θα διασπαστεί το κόμμα. Συγκεκριμένα, στελέχη όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Βασίλης Οικονόμου και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος έχουν σημειώσει πως αν το συνέδριο κληθεί να επικυρώσει την ηγεσία του Φώτη Κουβέλη ή την πολιτική μη διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ για την Κεντροαριστερά, τότε οι ίδιοι δε θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο αυτό. Μ' άλλα λόγια, θα αποχωρήσουν από το κόμμα και η ΔΗΜΑΡ θα διασπαστεί. Κατά της διεξαγωγής ενός τέτοιου συνεδρίου, εξάλλου, έχει ταχθεί δημοσίως και ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος στην περίπτωση αυτή, δεν προτίθεται να παραστεί στην εν λόγω κομματική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...