Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Δεξιά στροφή των Γάλλων στις δημοτικές εκλογές

enet.gr

    Με ρεκόρ ποσοστό αποχής, οι Γάλλοι έδωσαν το προβάδισμα στην κεντροδεξιά, ρίχνοντας τη δύναμη των σοσιαλιστών, ενώ έδωσαν υψηλά ποσοστά στην ακροδεξιά της Μαρί Λεπέν, στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.
Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία. Φωτογραφία: FREDERICK FLORIN / AFP 
Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία. Φωτογραφία: FREDERICK FLORIN / AFP

Η αποχή άγγιξε το 38, 72%, ποσοστό ρεκόρ για τη Γαλλία. Μεγάλη άνοδος των ποσοστών του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN), ενώ αντίστοιχα υποχώρηση της γαλλικής αριστεράς καταγράφηκε στις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία.
 
«Ορισμένοι ψηφοφόροι εξέφρασαν με την αποχή ή την ψήφο τους τις ανησυχίες ή τις αμφιβολίες τους», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.
 
Η γαλλική αριστερά εισέπραξε τις συνέπειες της πτώσης της δημοτικότητας της γαλλικής κυβέρνησης, με τον Φρανσουά Ολάντ να παραμένει ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δεν απολαμβάνουν παρά το 20% και 25% της εμπιστοσύνης των πολιτών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
 
Σύμφωνα με προσωρινά αποτελέσματα, η δεξιά εξασφαλίζει το 46,54%, η αριστερά το 37,74% και η άκρα δεξιά του 4,65% των ψήφων.
 
Η πρώην υπουργός της κεντροδεξιάς Ναταλί Κοσιουκό-Μοριζέ κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στο Παρίσι έναντι της υποψηφίας των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό, για την οποία το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί σημαντική αποτυχία, σύμφωνα με τα στοιχεία δύο εταιρειών δημοσκοπήσεων. Όμως, στη γαλλική πρωτεύουσα το τοπίο που διαμορφώθηκε κατά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ευνοεί την Αν Ινταλγκό, υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αν και η αντίπαλός της υποψήφια του UMP Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους επί του συνόλου της περιφέρειας του Παρισιού, η Αν Ινταλγκό προηγείται στα επιμέρους διαμερίσματα-κλειδιά, όπως το 14ο, που θα κρίνουν την έκβαση της ψηφοφορίας.
 
Δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση υπέρ της αριστεράς, ούτε συμμαχία με το Εθνικό Μέτωπο, επέμεινε χθες το βράδυ εκ μέρους της γαλλικής δεξιάς ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Φρανσουά Φιγιόν, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Ζαν-Φρανσουά Κοπέ κάλεσε τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου να ψηφίσουν τους υποψήφιους του κόμματός του στον δεύτερο γύρο «για μία μεγάλη νίκη της δεξιάς».
     
Οι Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ κινδυνεύουν να χάσουν σε πόλεις όπως η Ρενς, η Σεντ Ετιέν, η Αμιένη και το Πο. Στην αύξηση του ποσοστού του Εθνικού Μετώπου, οι Σοσιαλιστές αντέδρασαν έντονα: «Η θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι πολύ σαφής: θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε κάθε υποψήφιο του FN να κερδίσει έναν δήμο», ανέφερε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
 

Το FN ΄(Εθνικό Μέτωπο) της Μαρί Λεπέν, για πρώτη φορά στην ιστορία του εκλέγει δήμαρχο απο τον πρώτο γύρο σε κοινότητα μεγαλύτερη των 10.000 κατοίκων, τον ακροδεξιό υποψήφιο Στιβ Μπριουά στο Ενέν-Μπομόν, ενώ έρχεται πρώτο στο Περπινιάν, την Αβινιόν, το Φορμπάς, το Μπεζιέ, τη Φρεζίς και την Ταρασκόν. Επίσης στον δεύτερο γύρο θα συμμετέχει σε περίπου 100 τριαδικές αναμετρήσεις.
Η Μαρίν Λεπέν έκανε λόγο για απροσδόκητη επιτυχία που σημαίνει το «τέλος του διπολισμού στην γαλλική πολιτική».
 
newsroom enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...