Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΕΣΕΕ: Πτώση τζίρου στις εκπτώσεις

enet.gr
    Πέφτει σήμερα η αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξε πτώση του τζίρου κατά 19% σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. «Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι βελτιωμένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα για την περυσινή περίοδο (ο τζίρος το 2014 μειώθηκε κατά 32% σε σχέση με το 2012) αλλά δεν πρέπει να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις για την πραγματικά επικρατούσα κατάσταση της ελληνικής αγοράς» αναφέρει η ΕΣΕΕ.
Ολα μισή τιμή... Ολα μισή τιμή...
Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας εξάλλου ανακοίνωσε αντίστοιχη έρευνα σύμφωνα με την οποία οι πωλήσεις του 36% των εμπορικών επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας (που πήγε καλύτερα από τις περιφερειακές αγορές) κινήθηκαν καλύτερα από το 2013, του 40% χειρότερα και του 24% στα ίδια επίπεδα.
 
Η ΕΣΕΕ παρουσιάζει δυσμενέστερη εικόνα επισημαίνοντας ότι:
-το 84,7% των ερωτώμενων δηλώνει ότι οι πωλήσεις ήταν μειωμένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ενώ όσον αφορά στην εμπορική κίνηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το 41,3% δηλώνει πτώση της τάξης του 11 - 20%, το 25,4% μείωση πωλήσεων 21% - 30%, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξεως του 9,5% που δηλώνει πως η πτωτική τάση του τζίρου τους ξεπέρασε το 40%.
-Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων (83,7%) αποτύπωσε μικρή ή ανύπαρκτη θετική επίδραση που επέφερε το άνοιγμα των καταστημάτων την 1η Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, στη τόνωση της καταναλωτικής δαπάνης. Αντίθετα στο κέντρο της Αθήνας το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει αρκετά έως και πάρα πολύ ικανοποιημένο από την αγοραστική κίνηση της Κυριακής.
 
Τα βασικά συμπεράσματα από την έρευνα σύμφωνα με την ΕΣΕΕ είναι:
-Μεγάλα ποσοστά έκπτωσης που έφτασαν και το 80%. Επίσης, υπήρξαν ταμπέλες με τίτλους «τώρα ακόμη πιο φθηνά» και «Δεύτερες εκπτώσεις»
-Στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας παρατηρήθηκαν σχετικά θετικά αποτελέσματα καταναλωτικής κίνησης
-Κόπωση του καταναλωτή λόγω της διάρκειας των εκπτώσεων με αποτέλεσμα την εξανέμιση του ενδιαφέροντός του
-Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων παραμένει η πιο θετική περίοδος μέσα στις εκπτώσεις
 
Η μεγαλύτερη πτώση τζίρου (πάνω από 41 %) σύμφωνα με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους καταγράφεται σε Φλώρινα, Στυλίδα, Λιβαδειά, Καρπενήσι, 'Αρτα. Πτώση από 31 ως 40 % δηλώνουν οι Σύλλογοι Ηγουμενίτσας, Αιγιαλείας, Θήβας και Νάουσας. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ήταν ο τζίρος στη Γλυφάδα, το Π. Φάληρο και τα Ιωάννινα.
 

(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...