Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Με σταυρό η εκλογή των ευρωβουλευτών

  Με «σταυρό» και όχι με λίστα θα εκλεγούν οι Ελληνες ευρωβουλευτές από τις κάλπες του Μάη, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου να προωθήσουν άμεσα νομοθετική ρύθμιση που αλλάζει «θεαματικά» τον «Χάρτη» της διαδικασίας και της αναμέτρησης.

Φώφη Γιωτάκη , ethnos.gr

Εξετάζονται εισηγήσεις για τη σταυροδοσία να είναι από μονοσταυρία μέχρι τέσσερις σταυρούς
Εξετάζονται εισηγήσεις για τη σταυροδοσία να είναι από μονοσταυρία μέχρι τέσσερις σταυρούς
Οι έντονες και «μυστικές» διαβουλεύσεις για τα αναγκαία βήματα προεργασίας που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι «αποκάλυψαν» λαμβάνοντας το Σάββατο την τελική απόφαση αιφνιδίασαν ακόμη και στενούς τους συνεργάτες που πληροφορήθηκαν μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου την «ανατροπή» της διαδικασίας που ίσχυε για την εκλογή της ελληνικής ευρωομάδας από το 1981 μέχρι και το 2009!
Πρώτον, μετά την ψήφιση της ρύθμισης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι τους υποψήφιους από το ψηφοδέλτιο που θα κρατούν στα χέρια τους, αναδεικνύοντας έτσι (αναλόγως της δύναμης της κάθε παράταξης) τον επικεφαλής και τους ευρωβουλευτές. Δεύτερον, οι υποψήφιοι πια σε κάθε ευρωψηφοδέλτιο θα είναι 42, δηλαδή διπλάσιος αριθμός από τους 21 που εκλέγει η χώρα.
Το δίλημμα που αφορά στη σταυροδοσία εξετάζεται - έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο μικροσκόπιο εισηγήσεις να είναι από μονοσταυρία μέχρι τέσσερις σταυρούς, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα για την εκλογή βουλευτών στις μεγάλες περιφέρειες, όπως στο λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη.
Η απόφαση Σαμαρά - Βενιζέλου αιφνιδίασε ακόμη και στενούς τους συνεργάτες που πληροφορήθηκαν μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου την «ανατροπή» της διαδικασίας
Να σημειωθεί δε ότι για την αλλαγή του σχετικού νόμου χρειάζεται απλή πλειοψηφία στη Βουλή (151 ψήφους) - αν και παρά τις πρώτες αντιδράσεις (π.χ. από τον ΣΥΡΙΖΑ) εκτιμάται ότι δύσκολα θα γυρίσουν την πλάτη σε μια διαδικασία άμεσης εκλογής των ευρωβουλευτών τα εκτός κυβερνητικής συνεργασίας κόμματα.
Το σίγουρο είναι ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι υποψήφιοι των κομμάτων θα περνούν από την «κρησάρα» των πολιτών, χωρίς να έχουν λάβει το «χρίσμα» από τις κομματικές ηγεσίες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα υπάρχει το πρώτο και εν πολλοίς καθοριστικής σημασίας «φίλτρο», αφού οι 42 υποψήφιοι του κάθε ψηφοδελτίου θα είναι (με αλφαβητική σειρά) στην πρόταση-λίστα του κάθε κόμματος ή της «Ελιάς» που το ΠΑΣΟΚ με τους «58» και τις άλλες κινήσεις της Κεντροαριστεράς θα έχει επιλέξει. «Σε πολλές χώρες ισχύει. Οτιδήποτε συνιστά συμμετοχή, έκφραση, πλουραλισμό, δυνατότητα του πολίτη να εκφραστεί, θετικό είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος μετά το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου όπου είχαν φτάσει νωρίτερα οι κ. Μεϊμαράκης και Αβραμόπουλος.
Κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται άλλωστε η δημόσια προειδοποιητική βολή ένα 24ωρο πριν του Ευ. Μεϊμαράκη: «Οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό προτίμησης από τους Ελληνες πολίτες από όλη την Επικράτεια». «Η κοινωνία θα έχει πια τον πρώτο λόγο για το ποιοι θα μας εκπροσωπούν στην ευρωβουλή», ήταν το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, ο οποίος με συνεργάτες του (και του Ευ. Βενιζέλου) θα καταλήξουν άμεσα στη σύνταξη της νομοθετικής ρύθμισης.
ΠΑΣΟΚ - «58»
Εμπειρα στελέχη λένε ότι η ρύθμιση λύνει «γόρδιους δεσμούς» που είχαν να αντιμετωπίσουν πολιτικοί αρχηγοί- π.χ. ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει την «Ελιά» και την πρωτοβουλία των «58» αποφεύγει μια διαδικασία -του διορισμού των υποψηφίων- που προκαλεί εσωκομματικά προβλήματα και αναταράξεις στον διάλογο με τους «58». «Δεν είναι δυνατόν οι πρόεδροι των κομμάτων να επιλέγουν κατά το δοκούν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και τους διορίζουν ευρωβουλευτές! Οταν έγιναν οι τελευταίες ευρωεκλογές το 2009, οι συνθήκες της χώρας και του ΠΑΣΟΚ ήταν διαφορετικές.
Τώρα, καλώς ή κακώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε άλλες συνθήκες με άλλες διαδικασίες, άλλες μεθόδους» είχε προαναγγείλει επί της ουσίας ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στις 26 Γενάρη σε συνεδρίαση κομματικών στελεχών στην Αθήνα. Και οι «58»;
Χθες σε συνεδρίαση της Ολομέλειας καταγράφηκαν έντονες αντιδράσεις, ακούστηκαν αρνητικά σχόλια περί αιφνιδιασμού και επιχείρησης «καπελώματος» από το ΠΑΣΟΚ και κάποιοι ζήτησαν... διαζύγιο με τη Χ. Τρικούπη (π.χ. ο Α. Δοξιάδης).
Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
«Η σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου συνιστά άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή», είναι το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ. «Αγανακτεί γιατί δεν θα διοριστούν από τα κόμματα οι ευρωβουλευτές, αλλά θα τους επιλέξει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός - ευτυχώς που θα διαψευστεί οικτρά», απάντησε η Χ. Τρικούπη.
Είναι πασιφανές ότι η «έκθεση» ενός υποψηφίου σε πανελλαδικό επίπεδο για μια θέση στην ευρωβουλή ευνοεί τους πλέον δημοφιλείς ανά την επικράτεια και έχοντες σχέσεις με μηχανισμούς υποστήριξης από τα κόμματα ή τις κινήσεις.
Οι μικρές ή μεγαλύτερες ανατροπές είναι ήδη στο «πρόγραμμα» για τα επιτελεία. Για την «Ελιά» αρχίζουν ήδη... προεκλογική εκστρατεία από το ΠΑΣΟΚ η επικεφαλής της ευρωομάδας, Σ. Ράπτη, οι κυρίες Α. Αλ Σάλεχ και Α. Δρέττα- επιφυλάξεις έχουν από τους «58», π.χ. ο Γ. Παγουλάτος. «Είναι εξαιρετικά θετική η απόφαση-ρύθμιση», δηλώνει ο Α. Λοβέρδος, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου δεν είναι αρνητική με την άμεση εκλογή.
Πρόσωπα που ευνοούνται από τη ρύθμιση είναι επίσης ο Α. Παπαδόπουλος και ο Π. Τατσόπουλος, ενώ ερωτηματικό παραμένει σχετικά με τη στάση των «παπανδρεϊκών», όπως ο Π. Γερουλάνος, ο Γ. Πεταλωτής κ.ά. (π.χ. Ν. Ανδρουλάκης, Ο. Κωνσταντινόπουλος κ.ά.) ή και δημοφιλών (Φώφη Γεννηματά κ.ά.).
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Πώς ψηφίζουν τα κράτη-μέλη
Καθένα από τα 28 κράτη-μέλη εφαρμόζει τους δικούς του εκλογικούς νόμους για την ανάδειξη των μελών του νέου ευρωκοινοβουλίου. Οι περισσότερες χώρες έχουν υιοθετήσει το σύστημα του «σταυρού προτίμησης», ενώ οι μεγαλύτερες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, προτιμούν τη «λίστα» που διαμορφώνει το κάθε κόμμα.
Συγκεκριμένα, με σταυρό προτίμησης ψηφίζουν Βουλγαρία, Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Λετονία, Πολωνία, Λιθουανία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία, Σουηδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Μάλτα, Εσθονία, Λουξεμβούργο και Κύπρος.

Με λίστα ψηφίζουν Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία και Ρουμανία. Στην Ιρλανδία και τη βόρεια Ιρλανδία εφαρμόζεται το σύστημα της μεταφερόμενης μονοσταυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...