Οι αστυνομικές επιχειρήσεις στα σχολεία για τον εκφοβισμό ή και τη δίωξη μαθητών, η προειδοποίηση της αστυνομίας σε δημοσιογράφο επειδή ανάρτησε στην ιστοσελίδα το ΦΕΚ για τα "νέα καθήκοντα" των βατραχανθρώπων, η ανάλογη συμπεριφορά των αρχών εις βάρος τηλεοπτικής σατιρικής εκπομπής επειδή έχει πρωταγωνιστή ηθοποιό ντυμένο ΜΑΤατζή, η εισαγγελική παραγγελία παρεμπόδισης άλλης τηλεοπτικής εκπομπής για το Φαρμακονήσι και το δράμα των μεταναστών, είναι μερικά από τα επεισόδια εσοδείας αυταρχισμού των δύο τελευταίων ημερών.
Κοινός παρονομαστής, η οργανωμένη προσπάθεια πολιτικών και κρατικών παραγόντων να δημιουργήσουν εικόνα γύψου για τα δικαιώματα των πολιτών. Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς! Σε κάθε απαγόρευση υφέρπει η υποκριτική επίκληση της προστασίας της πατρίδας. Στα χρόνια του Μνημονίου ο αυταρχισμός, με διαφορετικές μορφές -άλλοτε βίαιος και βάναυσος, άλλοτε ιδεολογικός και ραφιναρισμένος-, αποτελεί το αναγκαστικό μέσο για την επιβολή της ακραίας λιτότητας. Οι πολίτες πρέπει να πειθαναγκαστούν ή να τρομοκρατηθούν, πρέπει να προσχωρήσουν στη λογική του "εσωτερικού εχθρού" ώστε είτε να κατασταλούν οι κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί η λιτότητα είτε να δυσφημιστούν και να ενεργοποιηθεί ο "κοινωνικός αυτοματισμός". Σε κάθε περίπτωση η άλλη όψη της λιτότητας είναι ο αυταρχισμός.
Ο αυταρχισμός δεν πλήττει μόνο τα δημοκρατικά δικαιώματα, συντελεί και στο "κοινωνικό τσουνάμι", όπως χαρακτηριστικά σημείωνε χθες η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρωβουλής. Το Μνημόνιο νεκρώνει και αποτελειώνει τη δημοκρατία. Η πορεία διεξόδου από τον φαύλο κύκλο "λιτότητα - χρέος - ύφεση - αντιδημοκρατική εκτροπή" μπορεί να υπάρξει μόνο με τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης είναι υπόθεση δημοκρατίας. Γι' αυτό ο συμβολισμός του αστυνομικού κράτους δίπλα στη σκληρή πραγματικότητα της φτώχειας και της ανεργίας προσλαμβάνει δραματική μορφή και θέτει στην ημερήσια διάταξη το αίτημα της δημοκρατικής ανατροπής για την κοινωνική σωτηρία.