Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Όλοι θέλουν να μας δανείσουν για δικούς τους λόγους...

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από ΔΝΤ και Ευρωπαίους βρέθηκε η χώρα για να υποχρεωθεί σε νέο δάνειο- εξάρτηση. Με διαφορετικές αφετηρίες και διαφορετικούς στόχους, αμερικανοβρετανικά και γερμανικά συμφέροντα, επιδιώκουν να μας δανείσουν την ώρα που η τρόικα επισκέπτεται την ΤτΕ.
Οι πιέσεις από διαφορετικές πλευρές και με διαφορετικό στόχο, για να υποχρεωθεί σε νέο δανεισμό και εξάρτηση η χώρα, γίνονται ξεκάθαρες τις τελευταίες ώρες, με διαρροές και δημοσιεύματα την ώρα που η τρόικα είναι στην Αθήνα και μάλιστα έχει την Τετάρτη, συνάντηση με τον πρόεδρο της ΤτΕ, Γιώργο Προβόπουλο.
Ενώ οι δανειστές της τρόικας, φαίνεται ξεκάθαρα να έχουν διαφορετική αφετηρία και διαφορετική γραμμή, μοιάζει να ομονοούν στο επώδυνο αποτέλεσμα: Ένα νέο δανεισμό- εξάρτηση.
Έτσι, παρά την ανεπίσημη και ανώνυμη διάψευση του δημοσιεύματος των Financial Times, από πηγή του ΔΝΤ, η εφημερίδα επανέρχεται την Τετάρτη, επιμένοντας για το θέμα, θέτοντας μάλιστα και θέμα ευρωπαϊκών τραπεζών, συνολικά.
Οι FT σε προηγούμενο δημοσίευμά τους μιλούσαν για κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών 20 δις ευρώ, έναντι περίπου 5,5 δις ευρώ, στις οποίες προσδιόριζαν τις ανάγκες, πηγές της ΤτΕ που ενημέρωσαν τις τράπεζες για τους ελέγχους που έχει κάνει η BlackRock.
Η μία πλευρά που ψάχνει την αφορμή για να δέσει την Ελλάδα με νέο δανεισμό, είναι αυτή της ευρωπαϊκής τρόικας και ειδικότερα της Γερμανίας. Η αφορμή είναι το γνωστό χρηματοδοτικό κενό, αφού η Ελλάδα στη διετία 2014-2015 έχει υποχρεώσεις εξόφλησης 41 δις ευρώ συνολικά (24,9+16,1 δις), σε ομόλογα και δάνεια. Μετά το Μάιο φέτος, απομένουν μόνον οι δόσεις από το υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ, που αποκτά την μεγαλύτερη επιρροή (και το οποίο επικαλούνται ως πηγή, στη δική τους γραμμή, για τα κεφάλαια των τραπεζών, οι FT).
Ο Σόιμπλε από καιρό έχει ρίξει την ιδέα, για νέο δάνειο- εξάρτηση της χώρας. Στην ίδια γραμμή το ινστιτούτο Bruegel των Βρυξελλών σιγοντάρησε πρόσφατα με σχετική μελέτη. Το Bruegel θεωρούμενο ως ιδιαίτερα σοβαρό, εκτιμάται ότι παίζει και τον ρόλο άτυπου think tank της ΕΚΤ…
Από την άλλη πλευρά, είναι οι αμερικανικές και βρετανικές επιρροές. Πιέζουν για δάνειο με αφορμή τις τράπεζες. Η θεματολογία [που προωθούν τα αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης), εστιάζει από καιρό, στα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα μηνών, πάσχουν από κεφάλαια, σε αντίθεση, λένε, με τις αμερικανικές τράπεζες.
Η τελευταία συνέντευξη Σόρος την περασμένη Κυριακή στο Spiegel, είναι χαρακτηριστική. Ο Σόρος δηλώνει πως θέλει να επενδύσει σε ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται κεφάλαια. Τα αμερικανικά κεφάλαια, εκτιμάται ότι από καιρό προετοιμάζουν απόβαση στις ευρωπαϊκές τράπεζες και τα μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν εδώ κι ένα χρόνο τα μεγάλα ποσά που χρειάζονται.
Από ευρωπαϊκής πλευράς, προωθούν το κούρεμα των καταθετών για τράπεζες με προβλήματα και το σύνολο του πακέτου που αποκαλείται «τραπεζική ενοποίηση», με το οποίο η ΕΚΤ θα ασκεί τον έλεγχο στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία λοιπόν, τραπεζικές πηγές, ισχυρίζονται με αφορμή τα δημοσιεύματα των FT, πως, "εδώ κολλάει και η Ελλάδα ως αφορμή", για να προωθηθεί από την άλλη πλευρά το ζήτημα, αφού οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν.
Την Τετάρτη, οι FT επανήλθαν στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι οι ανάγκες φτάνουν τα 20 δις ευρώ παρά την ανώνυμη και ανεπίσημη διάψευση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τρίτη.

Στο νέο δημοσίευμα οι FT αναφέρουν ακόμα, ότι «η επίλυση της διαφοράς για την υγεία των ελληνικών τραπεζών, ενδεχομένως να δώσει σημαντικές ενδείξεις για την προσέγγιση των ευρωπαϊκών αρχών στην εκτεταμένη άσκηση, για την αξιολόγηση της υγείας συνολικά του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος».     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...