Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ρίσκο «αυτονομίας» από τη ΔΗΜΑΡ

Tην ίδια στρατηγική των Ευρωεκλογών, αυτή της μονήρους πορείας, επιλέγει ο Φώτης Κουβέλης και για τις περιφερειακές εκλογές, αφού η ΔΗΜΑΡ θα «κατέβει» στις περιφέρειες με δικούς της υποψηφίους, χωρίς συμπράξεις με το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ρίσκο «αυτονομίας» από τη ΔΗΜΑΡ
Του Γιώργου Μελιγγώνη , matrix24.gr

Αυτή η επιλογή του Φώτη Κουβέλη συναντά τις ενστάσεις αρκετών στελεχών της ΔΗΜΑΡ, που αναγνωρίζουν πως πρόκειται για τακτική «υψηλού ρίσκου», υπό την έννοια ότι η «μοναχική πορεία» της ΔΗΜΑΡ και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις (περιφερειακές και ευρωεκλογές) αυξάνει τους κινδύνους για το στοίχημα επιβίωσης που αναλαμβάνει η ΔΗΜΑΡ τον προσεχή Μάιο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, συνομιλητές του Φώτη Κουβέλη σημειώνουν με έμφαση πως «αυτή είναι η μόνη επιλογή», καθώς ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απορρίπτει σε όλους τους τόνους τη συνεργασία και τον διάλογο τόσο με τους «58» και το ΠΑΣΟΚ, όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στοίχημα
Σε κάθε περίπτωση, το διπλό στοίχημα του Φώτη Κουβέλη είναι κρίσιμο για πολλούς λόγους: αφενός, διότι η ΔΗΜΑΡ σε αυτή τη συγκυρία εμφανίζει χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις, κάτι που εκ των πραγμάτων καθιστά τη διπλή αναμέτρηση του Μαΐου σε στοίχημα επιβίωσης. Παράλληλα, τα αποτελέσματα θα επηρεάσουν προδήλως και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς: αν η ΔΗΜΑΡ καταφέρει να καταγράψει μία αξιοπρεπή επίδοση στις Ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές, είναι σαφές πως θα ενισχυθεί η θέση του προέδρου του κόμματος, που «ξορκίζει» τη συνεργασία με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα θα μετατρέψει το κύμα αποσυσπείρωσης του κόμματος σε… τσουνάμι, ενώ οι «διαφωνούντες» με τις επιλογές Κουβέλη θα δηλώνουν δικαιωμένοι και θα επανέλθουν στις πιέσεις τους προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για διάλογο με το ΠΑΣΟΚ και τους «58».
Πρόσωπα και περιφέρειες

Πάντως, ο Φώτης Κουβέλης δεν έχει καταλήξει μόνο στην στρατηγική της «μοναχικής πορείας», αλλά και στους περισσότερους υποψήφιους. Ήδη, έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό, καθώς θα ήθελε να δει τον δημοφιλή βουλευτή να αναλαμβάνει τη διεκδίκηση της πρώτης περιφέρειας της χώρας, δηλαδή της Αττικής. Ωστόσο, ο κ. Ψαριανός φέρεται να έχει αρνηθεί τη σχετική πρόταση, κάτι που σημαίνει πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα καταλήξει στον «πρόθυμο» να αναλάβει τη μάχη, Βασίλη Οικονόμου. Πολλές προσδοκίες έχει η Αγίου Κωνσταντίνου και στην Πελοπόννησο, καθώς την περιφέρεια θα διεκδικήσει ο καθηγητής και βουλευτής Γιάννης Πανούσης. Μάλιστα, στη ΔΗΜΑΡ ελπίζουν πως ένα πρόσωπο κύρους όπως ο κ. Πανούσης μπορεί να «χτυπήσει» και τον νυν περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, αλλά και την υποψηφιότητα Βουδούρη του ΣΥΡΙΖΑ, που προκαλεί –προς το παρόν, τουλάχιστον- αποσυσπείρωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τη μάχη για την περιφέρεια Κρήτης θα δώσει ο Αντώνης Ανηψητάκης, ενώ όλα δείχνουν ότι η –εκ των διαφωνούντων- Δώρα  Τσικαρδάνη θα διεκδικήσει τη Δυτική Μακεδονία. Τέλος, για την Ήπειρο ακούγεται το όνομα του τοπικού στελέχους Γιώργου Ζάψα, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία έχει «κλειδώσει» από καιρό ότι θα τεθεί υποψήφιος ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης. Τέλος, στην Στερεά Ελλάδα αναμένεται να επιστρατευθεί ο βουλευτής Ευβοίας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...