Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Η τριπλή φοροπαγίδα στις καταθέσεις και πώς κάποιος χωρίς εισόδημα και λαμβάνοντας 1 ευρώ από τόκο, θα φορολογηθεί με 300 ευρώ!

www.newmoney.gr
 "Παγίδα" στις τραπεζικές καταθέσεις έχει στήσει ξανά η εφορία. Μόνο που με την τριπλή φορολογική επιβάρυνση που επιβάλει στους φορολογούμενους με μοναδικά εισοδήματα τους τόκους μπορεί σε αυτή να πέσουν ακόμα και άνεργοι...
Τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων θα επιβαρυνθούν: 
α) με φόρο 15% που θα παρακρατήσει η τράπεζα
β) με τεκμήριο διαβίωσης 2.500 - 3.000 ευρώ, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα
γ) με εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4% εφόσον τα τεκμήρια και τα εισοδήματά τους από τους τόκους ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ. 
Μόνο που, όπως υπογραμμίζει η "Δημοκρατία", ακόμα και για εισόδημα 1 ευρώ από τόκους καταθέσεων ο φορολογούμενος μπορεί να κληθεί να πληρώσει φόρο 300 - 400 ευρώ. Και αυτό καθώς η εφορία θα του καταλογίσει τεκμαρτό εισόδημα και θα τον φορολογήσει με 10% επειδή δηλώθηκε στη δήλωση του το 1 ευρώ. 
Σημειώνεται πως τα ποσά των τόκων μπορούν και φέτος να δηλωθούν αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις μέσω των καταστάσεων που θα στείλουν οι τράπεζες στο υπουργείο Οικονομικών. 
Το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει από φέτος όλους τους φορολογουμένους να αναγράψουν στις φορολογικές δηλώσεις τους τόκους των καταθέσεων τους, ακόμη και αν τα ποσά των τόκων αυτών είναι πολύ μικρά. Πέρυσι εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική αναγραφή στις φορολογικές δηλώσεις τα ποσά των τόκων που δεν υπερέβησαν τα 250 ευρώ ανά φορολογούμενο. 
Οι φορολογούμενοι αυτοί με μηδενικό εισόδημα, που θα δηλώσουν μικρότερα ποσά των 250 ευρώ, θα φορολογηθούν με βάση το ελάχιστο ποσό τεκμηρίου διαβίωσης. Επιπλέον θα χρεωθούν και με τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια που διέμειναν το 2013 εκτός και ήταν "φιλοξενούμενοι". Σε κάθε περίπτωση το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα προκύψει γι αυτούς αν φορολογηθεί με συντελεστή 10%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...