Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

To Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει….


obyeanagnostopoulosΤου Σπύρου Αναγνωστόπουλου


 Χρόνια τώρα ήθελα να παρακολουθήσω μια συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου για να δω όχι τι συζητάει αλλά  πως συζητάει. Τελικά τα κατάφερα στις 30/12/13 που ήταν και η τελευταία συνεδρίαση του χρόνου.
    Και γράφω ότι ήθελα να δω όχι το τι αλλά το πώς  γιατί η επί 50 χρόνια ενασχόλησή μου με τη λειτουργία των μαζικών Φορέων με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η απόδοση και η αποτελεσματικότητα ενός οργάνου εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, και απ’αυτό το πώς συζητάει και πως ενεργεί.
    Πριν αναφερθώ στο τι είδα και τι άκουσα σ’αυτή τη συνεδρίαση, θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να παραθέσω μερικούς κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να λειτουργούν οι μαζικοί φορείς. Θα σπεύσω βέβαια να δηλώσω ότι τους κανόνες αυτούς δεν μου τις αποκάλυψε το Άγιο Πνεύμα. Είναι το δικό μου καταστάλαγμα από την μακρόχρονη εμπειρία μου και δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι αυτό είναι και σωστό. Κάθε ένσταση λοιπόν καλοδεχούμενη και συζητήσιμη.
   Τώρα αν κάποιοι αγαπητοί σύμβουλοι αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σ’αυτές τις αναφορές δεν θα φταίω εγώ.
 1   Σε κάθε Διοικητικό Συμβούλιο, και περισσότερο σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, είναι δεδομένο ότι το όργανο είναι πολυπρόσωπο, τα θέματα πολλά και ο χρόνος πάντα λίγος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι έχουν, κατ’ανάγκη, περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή τους όταν παίρνουν το λόγο. Και όσο και αν νομίζουν ότι λένε σοβαρά πράγματα (όλοι το ίδιο νομίζουμε) πρέπει οι ομιλίες τους να είναι σύντομες, περιεκτικές και συγκεκριμένες και πάντα βέβαια, κατά το δυνατό, μέσα στον προκαθορισμένο χρόνο . Γιατί κάθε παραβίαση αυτού του χρόνου είναι σε βάρος των άλλων ομιλητών ή και του ίδιου του προβλήματος.
Η ταχτική όμως πολλών δημοτικών συμβούλων έδειξε ότι δεν συμμερίζονται καθόλου αυτή την άποψη.
2   Όταν συζητάμε ένα θέμα καλό είναι να στεκόμαστε στην ουσία του, αποφεύγοντας τις αναφορές σε λεπτομέρειες που τρώνε το χρόνο. Αν θέλουμε να ελέγξουμε τη Διοίκηση για το πώς έχει χειριστεί το θέμα μέχρι τώρα, όπως έχουμε όχι μόνο δικαίωμα  αλλά και υποχρέωση, ας καθορίσουμε μια άλλη συνεδρίαση στην οποία θα γίνεται έλεγχος στη Διοίκηση για τον τρόπο που λειτουργεί. Τώρα πρέπει να πάρουμε απόφαση για τη λύση του προβλήματος που συζητάμε.
Και αυτό δεν φάνηκε να απασχολεί πολλούς δημοτικούς συμβούλους.
3   Όταν ασκούμε κρητική σε κάποιον, όπως έχουμε δικαίωμα, οφείλουμε να ακούσουμε και την απάντηση ή τον αντίλογο.
Κατά τη διαδικασία όμως κάποιοι σύμβουλοι εξαπέλυαν τους μύδρους τους και αποχωρούσαν θριαμβευτικά από το χώρο της συνεδρίασης, χωρίς να έχουν την ευαισθησία να ακούσουν την απάντηση.
4  Το δικαίωμά μας να ασκούμε κρητική σε όλους είναι κατοχυρωμένο.            Θα Πρέπει όμως, κατά τις αναφορές μας σε άλλους, να αποφεύγουμε φράσεις ή λέξεις που είναι ή μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι προσβλητικές ή μειωτικές γ’αυτούς.
Αν έχουμε στοιχεία για κάτι μεμπτό βεβαίως και οφείλουμε να τα θέσουμε στο Σώμα. Αναφορές όμως αυτού του είδους, έτσι γενικώς και αορίστως, δεν είναι ό,τι καλύτερο και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις προσωπικές μας σχέσεις και αυτό θα είναι πολύ αρνητικό, για την καλή και αποδοτική λειτουργία του οργάνου.
Κατά τη συνεδρίαση πολύ εύκολα, πολλές φορές, και από αρκετούς γινόταν αναφορά για συμφέροντα, διαπλοκές, προσλήψεις με ανταλλάγματα και πολλά άλλα τέτοια έτσι αβασάνιστα και στον αέρα.(τουλάχιστον κατά τη συνεδρίαση)
4   Όταν κάνουμε μια πρόταση πρέπει να έχουμε συμφωνήσει με τον εαυτό μας ότι αυτή δεν είναι, ντε και καλά, το σωστό αλλά, απλά, η άποψή μας.
Γιατί το σωστό δεν είναι ποτέ δεδομένο αλλά συνέχεια ζητούμενο.
Να λέμε λοιπόν την άποψή μας, να προσπαθούμε να πείσουμε και τους άλλους  ότι είναι σωστή, αλλά να ακούμε με προσοχή και την άποψη του άλλου. Και όχι μόνο να την ακούμε αλλά να την αποδεχόμαστε κιόλας αν πειστούμε για την ορθότητά της, ή αν δεν μπορούμε να την δεχτούμε αυτούσια ας ψάξουμε κάποια θετικά της στοιχεία που θα βελτιώσουν, ίσως, την δική μας πρόταση.
Θα ήθελα πολύ να διαπιστώσω κάτι τέτοιο, κατά τη συνεδρίαση, αλλά μάλλον έψαχνα ψύλλους στ’άχειρα…
6   Στους «κανόνες» που παραθέτω περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα αυτονόητα που συνήθως τα παραλείπουμε ακριβώς επειδή τα θεωρούμε τέτοια. Δηλαδή, ας πούμε, όταν αρχίζει η συνεδρίαση υποτίθεται ότι την παρακολουθούμε όλοι, καθόμαστε στις θέσεις μας και κυρίως ακούμε με προσοχή τους ομιλητές και πολλά τέτοια.
Φαίνεται όμως ότι καμιά φορά, και αυτά τα τόσο απλά και στοιχειώδη, δεν θεωρούνται  και πολύ δεδομένα από πολλούς, όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση, γι’αυτό κάνω και αυτή την αναφορά.
7   Στο τέλος της συζήτησης για κάθε θέμα το προεδρείο δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένες τις προτάσεις που κατέθεσαν οι σύμβουλοι ή οι παρατάξεις.
 Γιατί, υποτίθεται, ότι δεν προσερχόμαστε σε μια συνεδρίαση για να καταθέσουμε ο καθένας τη δική του αλήθεια αλλά για να συζητήσουμε, να πείσουμε ο ένας τον άλλο και να βρούμε, όλοι μαζί, την προσφορότερη λύση.
Επειδή δεν διαπίστωσα ούτε ίχνος μιας τέτοιας προσπάθειας από κανέναν θα μου επιτραπεί μια παρότρυνση προς το Δ.Σ. να το αποτολμήσει.  
   Το προεδρείο ας προσπαθεί, κάθε φορά, να βρίσκει και να διατυπώνει μια πρόταση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από όλους. Όπως διαπίστωσα έχει τη δυνατότητα
   Θέλω να προειδοποιήσω, από τη μεγάλη μου εμπειρία αλλά και την επιμονή μου σ’αυτό, ότι δεν είναι καθόλου εύκολο, ότι θέλει πολλή δουλειά και κυρίως θέλει τη βοήθεια των συμβούλων και των παρατάξεων.
 Αν το καταφέρουμε όμως, μπορώ να διαβεβαιώσω, ότι θα έχουμε ανεβάσει πάρα πολύ τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, προς όφελος, βέβαια της Πόλης μας και των Κατοίκων της τους οποίους, θέλω να πιστεύω, όλοι υπηρετούμε. 
   Αυτά διαπίστωσα ή δεν διαπίστωσα παρακολουθώντας αυτή τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα όχι μέχρι το τέλος (01.00)
Λέτε οι άλλες να ήταν καλύτερες; Μακάρι να ήταν και πέστε ότι δεν έγραψα τίποτα από τα παραπάνω.
Τελειώνοντας θέλω να σημειώσω δύο ευχάριστες διαπιστώσεις:
- Τις διαφωνίες μεταξύ των συμπολιτευόμενων.
- Την αυστηρότητα του προέδρου προς συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους.
Και τα δύο αποτελούν σημαντικές δημοκρατικές κατακτήσεις.
Παράκληση: Αν κάποιος δημότης θέλει να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση φροντίστε να βρίσκει μια καρέκλα να καθίσει.

Η θέα των ορθίων δεν τιμά κανέναν.                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...