Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

SZ: Τα γερμανικά τανκς βύθισαν στα χρέη την Ελλάδα

thepressproject.gr
 Εκτενές άρθρο για το ότι οι Γερμανοί γνώριζαν ότι αγοράζοντας τα Leopard 2, η Ελλάδα θα βυθίζονταν σε χρέη δημοσιεύει γερμανική εφημερίδα Süddeustsche Zeitung

Στην αγορά των 170 Leopard 2 επανέρχεται σήμερα η γερμανική εφημερίδα Süddeustsche Zeitung του Μονάχου ρίχνοντας φως στο παρασκήνιο αυτής της αγοραπωλησίας, με βάση ένα - άγνωστο μέχρι σήμερα - σημείωμα του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Krauss – Maffei Wegmann από το 2001. Σύμφωνα με το περιεχόμενό του αρχές εκείνης της χρονιάς η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να πληρώσει για τα τεθωρακισμένα, κι αυτό το γνώριζε η εταιρεία.

Οι αρθρογράφοι υπενθυμίζουν τις κατηγορίες που εκτοξεύονται συνήθως σε βάρος των Ελλήνων, ότι κορόιδεψαν για να μπουν στην ευρωζώνη, ότι ζούσαν πάνω από τις δυνατοτητές τους και το συμπέρασμα ότι την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάντια έχουν οι ίδιοι. «Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά» επισημαίνουν. «Υπάρχουν γερμανικοί κολοσσοί που συνέβαλαν στη διαφθορά, γερμανικές τράπεζες που έδωσαν δάνεια, ενώ η γερμανική οικονομία σε ορισμένες συναλλαγές γνώριζε εκ των προτέρων ότι η Ελλάδα βυθίζονταν όλο και περισσότερο στα χρέη».

Οι δύο αρθρογράφοι συνεχίζουν κάνοντας αναφορά στις πωλήσεις των Leopard 2.
«Όταν η Krauss - Maffei Wegmann έκανε αγώνα για να εξασφαλίσει την παραγγελία, γνώριζε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να την πληρώσει. Εκείνη την εποχή το πρόβλημα ήταν η ένταξη της χώρας στο ευρώ και οι αυστηροί όροι του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως αναφέρεται σε σημείωμα της εταιρείας από το 2001. Μάλιστα η Γερμανία θα έπρεπε να εξασφαλίσει εγγυήσεις για την ασφάλιση των εξαγωγών προς την Ελλάδα από πιστωτικούς κινδύνους, πράγμα που δεν έκανε».
Σύμφωνα με το ίδιο εσωτερικό σημείωμα ο εξοπλιστικός κολοσσός φοβόταν ότι ελλείψει χρημάτων, η αγοραπωλησία θα καθυστερούσε, ή ακόμη και θα ακυρώνονταν, άρα η μόνη λύση θα ήταν να πληρώσει η Ελλάδα τα τεθωρακισμένα με την ανάληψη νέων χρεών. «Επτά γερμανικές τράπεζες ήταν διατεθειμένες να δώσουν το απαραίτητο δάνειο …ποιά όμως το έδωσε τελικά παραμένει ανοιχτό…το βέβαιο είναι ότι η Αθήνα πλήρωσε τα τεθωρακισμένα με δανεικά σε ποσοστό πάνω από το 90%. Αυτό προκύπτει από έγγραφα του ελληνικού κοινοβουλίου. Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο σύγχρονους στρατούς στην Ευρώπη, αλλά με σχεδόν κατεστραμμένα τα δημοσιονομικά της», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δύο αρθρογράφοι της εφημερίδας.

Στην ίδια σελίδα η εφημερίδα φιλοξενεί ένα λεπτομερές άρθρο με τον τίτλο «Οι ενωμένοι ανακριτές της Ευρώπης» όπου οι ίδιοι αρθρογράφοι αναφέρονται αναλυτικά στη συνεργασία ανακριτικών αρχών στην Ευρώπη για τον εντοπισμό κρουσμάτων διαφθοράς εξοπλιστικών εταιρειών, όπως η Rheinmetall και Krauss - Maffei Wegmann, που έδωσαν τις λεγόμενες «ωφέλιμες πληρωμές» για να εξασφαλίσουν παραγγελίες και από την Ελλάδα.

Deutsche Welle - ελληνική υπηρεσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...