Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Oι 58 προωθούν για αρχηγό τον Ανδρέα Παπαδόπουλο –Εντονο παρασκήνιο και ζυμώσεις

iefimerida.gr
Η ιδέα που ξεκίνησε από τις "58 προσωπικότητες της κεντροαριστεράς" και προέβλεπε να αυτοδιαλυθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και όλοι μαζί, με νέο όνομα και σύμβολα, να κατέλθουν ανανεωμένοι στις ευρωεκλογές και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ως ενιαία κεντροαριστερά, προσκρούει ήδη στις πρώτες συμπληγάδες.
Η ιδέα αυτή συναντά ισχυρές ενστάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ηδη η Κίνηση των 75 του Μιχάλη Καρχιμάκη, η Κίνηση των 11 με πρώην υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στελέχη και συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν θέλουν να ακούσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και διεμήνυσαν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι δεν θα δεχθούν διάλυση του ΠΑΣΟΚ, ούτε αλλαγή του ονόματος και δεν θα συναινέσουν να αφήσουν τα ηνία των πολιτικών εξελίξεων σε άλλους. «Δεν θα γίνει το ΠΑΣΟΚ συνιστώσα των 58» είναι το μήνυμά τους.
Όλα ξεκίνησαν από την πρόταση Βούλγαρη
Ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, ο οποίος έχει τεθεί άτυπα επικεφαλής της «κίνησης των 58 προσωπικοτήτων» και εκφράζει το εκσυγχρονιστικό ρεύμα του Κώστα Σημίτη, προανήγγειλε το τέλος του ΠΑΣΟΚ και την κάθοδο του χώρου στις ευρωεκλογές με τον τίτλο «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» σε εκδήλωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Περιστέρι.
«Η σημερινή συγκέντρωση γίνεται κάτω από ένα νέο όνομα, που σε λίγο θα έχει νέο σύμβολο, και που θέλει να έχει σύντομα πολλά νέα πρόσωπα. Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Η Παράταξη μπορεί να γίνει το κοινό σπίτι όλων μας. Όλων όσων λέμε ούτε ΝΔ ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Όλων όσων αντιπαρατίθενται στην πολιτική της Δεξιάς , τη συντηρητική κουλτούρα, τον αυταρχισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. Όλων όσων αρνούνται τον αριστερό λαϊκισμό, τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό που αναπαράγει το παλιό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βούλγαρης.
Στόχος να φύγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Από το βήμα της εκδήλωσης στο Περιστέρι, ο κ. Βούλγαρης επιτέθηκε στη ΔΗΜΑΡ, η οποία δεν επιθυμεί πολιτική σύμπραξη με τους 58, κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της ηγεσίας της «περιθωριοποιείται» και εξύμνησε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα ο Γιάννης Βούλγαρης προανήγγειλε ουσιαστικά προσπάθεια για ανανέωση των στελεχών των κομμάτων του χώρου, ζητώντας «να σκίσουμε τις επετηρίδες».
Στόχος των 58 είναι το σχήμα «Δημοκρατική προοδευτική Παράταξη» να δημιουργηθεί και ενόψει των εθνικών εκλογών, είτε αυτές γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, είτε πριν είτε μετά από αυτές. Στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να μην κατέλθει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με αυτή την ονομασία και να οδηγηθεί ουσιαστικά σε αυτοδιάλυση, με «βελούδινη διαδοχή» του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Νέο κόμμα με συνιστώσες
Στην πραγματικότητα, αυτό που προτείνουν οι 58 είναι η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και η εμφάνιση στις ευρωεκλογές ενός ψηφοδελτίου με την ονομασία Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη κάτω από την οποία, υπό μορφή συνιστωσών, θα τοποθετηθούν το ΠΑΣΟΚ, οι 58 και οι Κινήσεις του κεντροαριστερού χώρου.
Επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο και επόμενος αρχηγός ο Ανδρέας Παπαδόπουλος
Οι 58 προκρίνουν ένα νέο πολιτικό πρόσωπο για να τεθεί επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης  και προτείνουν τον 35άρη πρώην εκπρόσωπο τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο οποίος έκανε μια πολύ επιτυχημένη θητεία στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη και διακρίθηκε για το πολιτικό ήθος και την μετροπάθειά του.
Η επιλογή του, πιστεύουν οι 58, σηματοδοτεί το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ προς τον νέο χώρο της κεντροαριστεράς, χωρίς κομματικές επετηρίδες και εκφράζει την πραγματική ανανέωση, αφού ο Ανδρέας Παπαδόπουλος δεν έχει κομματικά βαρίδια ούτε κουβαλάει αμαρτίες του παρελθόντος.
Και ο Σβόμποντα θέλει 35άρη επικεφαλής
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr, το όνομα του Ανδρέα Παπαδόπουλου για να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του νέου πολλυσυλλεκτικού κόμματος –ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, 58, κινήσεις- "ευλόγησε" και ο επικεφαλής των σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο οποίος συμβούλευσε τα στελέχη του χώρου να μη διστάσουν να θέσουν επικεφαλής έναν 35άρη και να προχωρήσουν σε πραγματική ανανέωση.
Αργότερα και αρχηγός
Το σχέδιο των 58 προβλέπει ότι αν το νέο πολιτικό σχήμα αποκτήσει δυναμική στις ευρωεκλογές και πάρει καλά ποσοστά στην αναμέτρηση του Μαίου, με τον Ανδρέα Παπαδόπουλο επικεφαλής, τότε ο νεαρός πολιτικός θα μπορούσε να προταθεί και για πρόεδρος του νέου πολλυσυλλεκτικού κόμματος μέσα από διαδικασίες "βελούδινης" διαδοχής του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Μια ιδέα του Νίκου Μπίστη
Την πρόταση αυτή φαίνεται πως έκανε πρώτος μεταξύ των 58 ο Νίκος Μπίστης. Στην προσπάθειά του να βοηθήσει την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, και να πείσει το ΠΑΣΟΚ ότι απαιτείται γενναία ανανέωση προσώπων, το στέλεχος της Αριστεράς ξεκίνησε έναν γύρο ζυμώσεων για να πείσει ότι ο Ανδρέας Παπαδόπουλος εκφράζει την καθαρή κεντροαριστερά της νέας εποχής και ότι μπορεί να επιβληθεί στο πολιτικό σκηνικό ως αντι-Τσίπρας.
Η πρόταση του Νίκου Μπίστη βρήκε αμέσως αρκετούς υποστηρικτές εντός του ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη πολλοί αντιλαμβάνονται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πολλές πιθανότητες να ξεπεράσει την δημοσκοπική καθίζηση και επικαλούνται την παλαιότερη επιθυμία του Ευάγγελου Βενιζέλου να περάσει τη σκυτάλη σε έναν 35άρη, όπως έχει δηλώσει. Κορυφαίοι παράγοντες του κόμματος ισχυρίζονται ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε να δει με καλό μάτι την αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών, αρκεί να γίνουν σεβαστές οι διαδικασίες. Οποιαδήποτε αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές, τονίζουν.
Και ο Λυκούδης υπέρ Παπαδόπουλου
Την πρόταση αυτή αντιμετωπίζουν θετικά και στελέχη της ΔΗΜΑΡ που τάσσονται υπέρ της ενιαίας κεντροαριστεράς. Ο βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος τάσσεται υπέρ των συνεργασιών ενόψει των ευρωεκλογών, έκανε την έκπληξη προσερχόμενος στην εκδήλωση των 58 στο Περιστέρι. Ο κ. Λυκούδης, ο οποίος προσπάθησε να πείσει τον Φώτη Κουβέλη να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και τους 58 ενόψει ευρωεκλογών, δείχνει απογοητευμένος μετά την άρνηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και αποχώρησε από γραμματέας του κόμματος. Το γεγονός ότι το εγχείρημα της νέας κεντροαριστεράς το σαμποτάρουν και πολλοί εντός του ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Οι αντιδράσεις έφεραν ακαμψία
Οι προτάσεις αυτές των 58 σήμαναν συναγερμό σε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ενόχλησαν και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος θεώρησε ότι οι εν δυνάμει σύμμαχοί του υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Οι έντονες αντιδράσεις στελεχών, βουλευτών και πρώην υπουργών, οι οποίοι δεν βλέπουν θετικά την διάλυση του κόμματος και την ενσωμάτωσή του σε ένα νέο κεντροαριστερό σχήμα –στο οποίο οι ίδιοι δεν θα είχαν την πρωτοκαθεδρία- οδήγησαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε άκαμπτη στάση. Ενώ αρχικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τασσόταν αναφανδόν υπέρ της κοινής καθόδου με τους 58 στις ευρωεκλογές, μετά την εκδήλωση στο Περιστέρι, έκανε πίσω, εκτιμώντας πιθανόν ότι σχεδιάζουν τις εξελίξεις ερήμην του και εις βάρος του.
Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος σε εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη, την περασμένη εβδομάδα, υποννοώντας ότι οι 58 με τις προτάσεις τους πήγαν πολύ μακριά.
«Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ αξιώνει σεβασμό στην ιστορική του διαδρομή και στον σημερινό του ρόλο για τη σταθερότητα της χώρας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την εκδήλωση των 58 στο Περιστέρι.
Τα ιστορικά στελέχη εναντίον των 58
Εντονα αντιδρούν στο ενδεχόμενο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης και η κίνηση των πρώην υφυπουργών του κόμματος (Μωραίτης, Σαχινίδης κ. α.) οι οποίοι έχουν ηγετικές φιλοδοξίες και αντιλαμβάνονται ότι σε μια ενιαία και ανανεωμένη κεντροαριστερά δεν θα έχουν ρόλο. Αντίθετοι στη σύμπραξη με τους 58 είναι επίσης η Τόνια Αντωνίου, ο Πάρις Κουκουλόπουλος και η Συλβάνα Ράπτη, τακτικοί συνομιλητές του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η κ. Ράπτη είναι ευρωβουλευτής και πιθανόν δεν βλέπει με καλό μάτι την τοποθέτηση άλλων προσώπων στο ευρωψηφοδέλτιο. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνάντηση των 58 με τον Χ. Σβόμποντα η Συλβάνα Ράπτη αποχώρησε.
Συγκεκριμένα το επιτελείο Βενιζέλου κατηγορεί τους «58» ότι ανακοίνωσαν το όνομα και τα... σύμβολα της νέας παράταξης χωρίς προηγουμένως να έχουν συνεννοηθεί με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να εκβιάσουν εξελίξεις και να παραγκωνίσουν τα στελέχη του κόμματος τα οποία θεωρούν "φθαρμένα".
Υποψίες για τις προθέσεις Βενιζέλου
Οι εκατέρωθεν δηλώσεις και αιχμές καλλιέργησαν τις τελευταίες ημέρες ένα κλίμα καχυποψίας. Στελέχη των 58 αμφιβάλλουν πλέον για το κατά πόσον το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι διατεθειμένοι να κάνουν το μεγάλο βήμα και να προχωρήσουν σε εκλογική σύμπραξη, κάνοντας τις απαραίτητες θυσίες.
Κάποιοι εκφράζουν το φόβο ότι τα περί σύμπραξης δεν είναι παρά το άλλοθι του ΠΑΣΟΚ για να "καταβροχθίσει" πολιτικές κινήσεις και πρόσωπα που κινούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς, χωρίς πραγματική διάθεση για ανανέωση και εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία πρόθεση εκ μέρους του κ. Βενιζέλου να συναινέσει σε αλλαγή ηγεσίας. "Ούτε τους 58 ούτε τη ΔΗΜΑΡ θέλει το ΠΑΣΟΚ, παρά τις διακηρύξεις. Αναζητά, μόνο, σωσίβια για να περάσει την εκλογική καταιγίδα" σχολιάζει υψηλά ιστάμενο στέλεχος των 58. Ορισμένοι φοβούνται ότι ο κ. Βενιζέλος οραματίζεται την "Ελιά" {ενιαία κεντροαριστερά) ως ένα κόμμα που θα ελέγχει και θα διοικεί ο ίδιος και τα στελέχη της επιλογής του.
Εριξε, ωστόσο, νέες γέφυρες
Μιλώντας, ωστόσο, το σαββατοκύριακο σε μεγάλη συγκέντρωση στελεχών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ότι θα συγκροτηθεί κοινή οργανωτική επιτροπή για τις ευρωεκλογές, αποτελούμενη από το ΠΑΣΟΚ, τους «58», άλλες Κινήσεις και κόμματα του χώρου, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ -«θα συνεχίσουμε την ενοχλητική πρόσκληση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στόχος είναι μια εκδήλωση με τη συμμετοχή όλων και ότι θα κρατηθούν κενές οι θέσεις όσων δεν ανταποκριθούν ώστε «να υποδηλώνεται συμβολικά η καλόπιστη και ειλικρινής πρόταση μας».
Η Οργανωτική Επιτροπή θα οργανώσει μια συνδιάσκεψη μεγάλων μεγεθών από όπου θα προκύψει το ευρωψηφοδέλτιο. Η συγκρότηση του, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, θα γίνει με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο. «Να σταματήσει η πρακτική της επιλογής και ουσιαστικά του διορισμού των ευρωβουλευτών από τους προέδρους των κομμάτων. Να αναδειχθούν πρόσωπα νέα, άξια, που αντιπροσωπεύουν τους δεσμούς με την κοινωνία, που να μπορούν να σταθούν επάξια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», επισήμανε.
Αιχμές εναντίον των 58
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ - με φανερές αιχμές προς τους 58- είπε ότι ήταν πάντα η παράταξη της ιστορικής και εθνικής ευθύνης, των δύσκολων αποφάσεων. Η Δημοκρατική παράταξη, πρόσθεσε, είναι ιστορικό και αξιακό κίνημα. Ποτέ το ΠΑΣΟΚ ούτε της εποχής του 48% ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είπαν ότι εκφράζουν το σύνολο της παράταξης, που είναι ρεύμα ιστορικό και ηθικό μέγεθος για τον τόπο. Χαρακτήρισε τους «58» καταλύτη για τη συνεννόηση του χώρου και επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ τους σέβεται όλους αλλά διεκδικεί και απόλυτο σεβασμό στο ρόλο και στην υπόσταση του, όχι ως ιστορικό μέγεθος ούτε ως κυβερνητικού εταίρου που εγγυάται τη σταθερότητα της χώρας.«Ετσι μπορούμε να πάμε στην Ελιά», είπε.
«Αυτό ισχύει και τώρα. Εμείς δεν κλείσαμε ποτέ την πόρτα σε κανέναν. Θέλαμε η ΔΗΜΑΡ να έχει σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση, προτείναμε κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτική και φιλοευρωπαική, επιμέναμε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης», σημείωσε.
Βέλη εναντίον της ΔΗΜΑΡ
«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «από τον Ιούνιο του 2013, αντιμετωπίζουμε μια αντιφατική στάση από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία τελευταία αυτοπροσδιορίζεται ως αντικυβερνητική και θέτει ζήτημα εκλογών, χωρίς να λέει ποια κυβέρνηση θα προκύψει από αυτές. Μας βγαίνουν από αριστερά για την ηθική. Τι έχουν να πουν όσοι βίωσαν την κυβερνητική εμπειρία, ότι η εξουσία είναι εξ ορισμού μη ηθική; Ο πυρήνας του προβλήματος όμως είναι το ερώτημα: Υπάρχει άλλη πρόταση άλλο πρόταγμα για τη χώρας; Σε αυτό το ερώτημα δεν τοποθετούμαστε όλοι με την σαφήνεια και την καθαρότητα που απαιτείται», τόνισε.
Ο κ. Βενιζέλος, δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την πρόσφατη αντιπαράθεση με την ΔΗΜΑΡ για το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, είναι μέλος εδώ και χρόνια, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι που πιστεύουν στις αρχές και στην πλατφόρμα του. «Τους λέμε ελάτε να κατεβούμε όλοι μαζί με το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος».
Πρόσθεσε όμως ότι το ΕΣΚ δεν είναι ουδέτερο πολιτικά, έχει άποψη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, έχει μέλη που παίζουν σημαντικό ρόλο στις κυβερνήσεις στη χώρα τους. Δεν είναι αδιάφορο το ΕΣΚ, συνέχισε, αν ένα κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση ή αν λέει είμαι κι εδώ κι εκεί . «Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν είναι παιδικός περίπατος », σημείωσε επειδή θα γίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του προοδευτικού Νότου.
Εκδήλωση στις Βρυξέλλες
Στις 29 Ιανουαρίου ο Τάσος Γιαννίτσης εκ μέρους των 58 θα μιλήσει σε εκδήλωση που οργανώνει στις Βρυξέλλες η ευρωβουλευτής Αννυ Ποδηματά για την κρίση στην Ευρώπη. Στην εκδήλωση έχει κληθεί και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, στελέχη της κεντροαριστεράς καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...