Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Κουβέλης: Αλλαγή στην πολιτική λιτότητας, το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή

Κουβέλης: Αλλαγή στην πολιτική λιτότητας, το διακύβευμα των ευρωεκλογών
Αθήνα , in.gr
«Το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών δεν είναι εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πραγματικό δίλημμα είναι με ποια πολιτική θα αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και ειδικά τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Είναι το πώς θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα. Οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν μήνυμα αλλαγής της πολιτικής, με άξονα τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή».

Με τον τρόπο αυτό περιέγραψε ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει για να εκλέξει τον νέο γραμματέα και την νέα Εκτελεστική Επιτροπή, το διακύβευμα των ευρωεκλογών, στις 25 Μαΐου.

Απηύθυνε πρόσκληση «σε όλες τις πολιτικές κινήσεις, ομάδες και πρόσωπα που θέλουν να συμπαραταχθούν σε μια ισότιμη σχέση μαζί μας να προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση στις απαραίτητες πολιτικές και οργανωτικές διαδικασίες, σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο, για τη συγκρότηση ενός νέου σχηματισμού που θα κατέβει στις ευρωεκλογές και ταυτόχρονα θα παρουσιάσει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, αποδεικνύοντας ότι είναι εφικτή μια προοδευτική πολιτική».

Πρόσθεσε δε ότι το ζητούμενο είναι η αλλαγή της πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό μας μήνυμα, αυτή είναι η μάχη που δίνουμε» είπε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση -την οποία χαιρετίζουμε και θα συμβάλλουμε με προτάσεις στην επιτυχία της- πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη για μεγαλύτερες και ισχυρότερες παρεμβάσεις αντιμετώπισης της κρίσης και για αλλαγή των προγραμμάτων προσαρμογής. Πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να προετοιμαστεί μια συνολική λύση, που θα καταστήσει βιώσιμο οικονομικά και κοινωνικά το ελληνικό χρέος». Επίσης ανέφερε ότι προσπάθεια δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να συνεχιστεί, αλλά όχι με τον ίδιο αδιέξοδο τρόπο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κουβέλης στην αναμενόμενη, τις επόμενες εβδομάδες, άφιξη των μελών της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διερευνά τις ενέργειες της τρόικας και την εφαρμογή των Μνημονίων, λέγοντας ότι είναι μια δυνατότητα για να αναδειχθούν οι παραλείψεις, τα λάθη, το μεγάλο κοινωνικό κόστος, αλλά κυρίως τα αδιέξοδα της πολιτικής της μονόπλευρης, άδικης και αναποτελεσματικής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται και ζήτησε την αλλαγή του προγράμματος προσαρμογής, ενώ χαιρέτισε τη δήλωση του επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, ότι: «η κατάργηση της τρόικας θα μπορούσε να αποτελέσει μια πραγματική νίκη για την ελληνική Προεδρία».

Σχετικά με τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες με τους πιστωτές, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί τη λήψη νέων μέτρων, οριζόντιων ή στοχευμένων, να αποκρούσει τις απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας και να διεκδικήσει ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με χρηματοδότηση κατά 30% των δράσεων για την αποκατάσταση των κοινωνικών συνεπειών ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η θέση της τρόικας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Αναφορικά με τα φαινόμενα διαφθοράς που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο κ. Κουβέλης ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση και πρότεινε τη δημιουργία ενός καθολικού συστήματος διαφάνειας, υπενθυμίζοντας την πρόταση του κόμματός του για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει τη συγκρότηση, σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων προοδευτικού προσανατολισμού, που στηρίζονται στην αυτενέργεια των ενεργών πολιτών πάνω και πέρα από κομματική προτίμηση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...