Συζητώντας την Πρωτοχρονιά σε μια παρέα στην οποία περιλαμβανόταν και ένας ψυχίατρος, ήρθε στη συζήτηση και το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Πρωθυπουργού και κάποιος αναρωτήθηκε: «Μα, σε ποια χώρα ζει ο πρωθυπουργός;». Και όλοι συμφωνήσαμε, δεδομένου ότι το ίδιο αναρωτιέται και η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της χώρας.
Στο άρθρο αυτό θα σχολιάσουμε τα τρία βασικά σημεία του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του πρωθυπουργού. Είπε ο πρωθυπουργός:
α. «...το πλεόνασμα είναι το θεμέλιο της ανεξαρτησίας... Είναι το θεμέλιο της ελπίδας για το μέλλον ...Και ακόμα το μεγαλύτερο μέρος από το φετινό πλεόνασμα θα το επιστρέψουμε στην κοινωνία. Πότε; Στους επόμενους μήνες! Σε ποιους; Μα στους πιο αδύναμους και στους πιο αδικημένους. Όπως ακριβώς έχουμε υποσχεθεί»
Τα όσα αναφέρονται στην παραπάνω δήλωση για «πλεόνασμα που είναι θεμέλιο της ανεξαρτησίας και της ελπίδας», εκτός από την αμετροέπειά τους, δεν χρειάζονται σχολιασμό δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι τόσο η ανεξαρτησία όσο και η ελπίδα έχουν απολεσθεί εξαιτίας των δεσμεύσεων και των πράξεων των μνημονιακών κυβερνήσεων με αποκορύφωμα τη δική του.
Σε ό,τι αφορά τώρα το διαβόητο ισχνό πρωτογενές πλεόνασμα, κατά πάσα πιθανότητα θα πιστοποιηθεί από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε., τη Εurostat (σε πόσο ύψος λίγων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ είναι άγνωστο), δεδομένου ότι αν δεν συμβεί αυτό, θα γελοιοποιηθούν τόσο οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. που το έχουν αποδεχθεί όσο και ο πρωθυπουργός.
Η Eurostat, όμως, δεν φημίζεται για την ακρίβεια των πιστοποιήσεών της. Στο παρελθόν έχει πιστοποιήσει χαμηλά δημόσια ελλείμματα στη χώρα μας παραβλέποντας υποχρεώσεις του κράτους που έπρεπε να εξοφληθούν τα έτη στα οποία αναφέρονταν τα ελλείμματα αυτά. Αργότερα η ίδια υπηρεσία τα αναθεώρησε αυξάνοντάς τα (βλέπε, π.χ., την περίοδο 2000-2009).
Το ίδιο θα κάνει και τώρα. Δηλαδή θα πιστοποιήσει ένα ισχνό πλεόνασμα, παραβλέποντας πολύ υψηλότερα ποσά που οφείλει το κράτος για επιστροφή ΦΠΑ, για προμήθειες του Δημοσίου (π.χ. στα νοσοκομεία), για συντάξεις σε όσους βγήκαν στη σύνταξη (τους καταβάλλονται «έναντι» και περιμένουν μήνες και χρόνια για το εφάπαξ), για έργα που έχουν παραδοθεί κ.λπ., χώρια τα ποσά που οφείλει στους ΟΤΑ, στα ασφαλιστικά ταμεία, σε αναδόχους δημόσιων έργων που έχουν παραδώσει τα έργα κ.λπ. Αν αυτά λαμβάνονταν υπόψη, αντί για πλεόνασμα θα υπήρχε ένα πολλαπλάσιο έλλειμμα.
Το 70% του όποιου πλεονάσματος λίγων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ πιστοποιηθεί θα δοθεί στους εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους (δεν ξέρουμε αν δοθεί και στους άνεργους που δεν έχουν κανένα εισόδημα), οπότε θα είναι ουσιαστικά ψίχουλα μπροστά στα τεράστια ποσά που τους έχουν αφαιρεθεί με τις επανειλημμένες περικοπές που έχουν γίνει σε συντάξεις και επιδόματά τους και τους επιπλέον φόρους που τους έχουν επιβληθεί και κορυφαίο το χαράτσι, το οποίο διαιωνίζεται.
β. «Ενώ η ανάκαμψη που αρχίζει θα βάλει τέλος στην αγωνία. Θα αρχίσει, σιγά-σιγά, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και αυξήσεις μισθών. Και αυτό δεν είναι κάτι αφηρημένο. Ήδη υπογράφηκε προχθές η πρώτη κλαδική σύμβαση, εδώ και τέσσερα χρόνια, που προβλέπει αύξηση αποδοχών στα τουριστικά επαγγέλματα».
Η κυβέρνηση μιλά για ισχνή ανάκαμψη της τάξης του 0,6% για το 2014. Το αν αυτή θα πραγματοποιηθεί θα το γνωρίζουμε μετά από 12 μήνες. Δεδομένου, όμως, ότι η ανάπτυξη στην Ε.Ε. ως σύνολο προβλέπεται εξίσου ισχνή, πολλά Ινστιτούτα και Οργανισμοί (ανάμεσα τους και ο ΟΟΣΑ) προβλέπουν, αντί ισχνή ανάπτυξη, μικρή ύφεση το 2014 (βλέπε, σχετικά, την «Αυγή» της 1.1.14). Η διαφημιζόμενη αύξηση στα τουριστικά επαγγέλματα είναι μόλις 1%, ενώ σύμφωνα με τη Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία η μείωση των μισθών εξαιτίας των μέτρων των Μνημονίων ανέρχεται στο 25%.
Σε ό, τι δε αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας (πότε και πόσων άραγε;), αν πράγματι θα δημιουργηθούν, θα είναι της τάξης των 10-20.000, δηλαδή μηδαμινές μπροστά στους 900.000 άνεργους που προστέθηκαν στους υπάρχοντες το 2009, εξαιτίας των μέτρων των Μνημονίων, χωρίς να υπολογίσουμε εκείνους που εργάζονται επί πολλούς μήνες χωρίς να πληρώνονται
γ. «Το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα αρχίσει να γίνεται, μια φυσιολογική χώρα, όπως όλες οι άλλες. Τη νέα χρονιά το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο, χωρίς δηλαδή ανάγκη νέου δανεισμού και χωρίς να Μνημόνια».
Αναρωτιέται κανείς πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει και να δανειστεί από τις αγορές με επιτόκια της τάξης του 8%. Τέτοιου ή παρόμοιου ύψους επιτόκια, και με αμφίβολη ανάπτυξη της τάξης του 1%-1,5%, σημαίνει παραπέρα αύξηση του δημόσιου χρέους. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές όχι το 2014, αλλά το 2015 και τότε - όχι πλήρως, αλλά μερικώς.
Τι σημαίνει «βιώσιμο χρέος» δεν το γνωρίζουμε. Δεν χρειάζεται, όμως, να πολυψάξουμε. Μας τα είπαν πριν από την Πρωτοχρονιά ο αρμόδιος (και απερχόμενος) επίτροπος της Ε.Ε., ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (της Bundesbank), ο αμετακίνητος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ο πρεσβευτής της στη χώρα μας. Όλοι αποκλείουν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Αυτό που ενδεχομένως θα γίνει, όπως έχει δηλώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, θα είναι η παράταση της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους μέχρι, ίσως, το 2050 και η μείωση του επιτοκίου. Και αυτό κάτω από όρους και προϋποθέσεις που θα θέσουν οι δανειστές μας. Θα πρόκειται δηλαδή για διαιώνιση της σημερινής κατάστασης.
Το μεγάλο ερώτημα είναι: Θα δεχτεί, άραγε, ο λαός να συνεχίσει να είναι υποδουλωμένος στους δανειστές της χώρας για τόσα πολλά χρόνια βιώνοντας τα δεινά που υποφέρει σήμερα;
* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ