Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος στον ΑΘΗΝΑ 984

athina984.gr

 Ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε στις 13/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.
Μεταξύ άλλων, είπε:

                     * Για την εκλογή του ως γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς:

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι εκλεχθήκατε με ποσοστό 60%, δεν νιώθετε ότι σας αποδυναμώνει;

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Όχι. Η εκλογή μου με το ασφαλές ποσοστό του 60% είναι ένα θετικό στοιχείο. Στα κόμματα της Αριστεράς και στη Δημοκρατική Αριστερά ακούγονται όλες τις απόψεις με ευρύτητα. Η μειοψηφία του κόμματος είχε αποφασίσει να ψηφίσει "λευκό", κυρίως για πολιτικούς λόγους και όχι με αναφορά στο πρόσωπό μου. Πάντοτε είναι σύνηθες φαινόμενο ένα 10% του υπόλοιπου ποσοστού για οποιονδήποτε λόγο να ψηφίσει "λευκό". Το "λευκό", όπως  γνωρίζετε, δεν είναι καταψήφιση. Είναι ψήφος ανοχής ακόμα και από αυτούς τους συντρόφους μου. Συνεπώς, δεν θεωρώ ότι ουσιαστικά αποδυναμώνει την εκλογή του γραμματέα. Όπως τόνισα ο τρόπος που λειτουργώ είναι ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής επιτροπής, αλλά και ολόκληρης της Δημοκρατικής Αριστεράς. Δεν χωρίζω στο μυαλό μου τη Δημοκρατική Αριστερά σε τάσεις».

                       * Για την κίνηση των 58 και τη δημιουργία του τρίτου προοδευτικού πόλου:

«Πρόσφατα είχαμε το δεύτερο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπου πήραμε συλλογικά αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι ο τρίτος πόλος έχει πολιτικό περιεχόμενο και γι' αυτό έχει πολιτικά όρια. Η επιδιωκόμενη ευρύτητα δεν είναι δυνατόν να οδηγεί σε απουσία του απαραίτητου στίγματος. Για εμάς ο προοδευτικός πόλος, που θέλουμε να συγκροτήσουμε, δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και δεν θα συναινέσει στις εφαρμοζόμενες συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές... Τα χαρακτηριστικά κατά τη γνώμη μας που πρέπει να έχει αυτή η πρόταση είναι να είναι εγχείρημα αρκετά συνδεδεμένο με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και την πορεία της χώρας. Θα συγκροτηθεί δίνοντας μάχη στο παρόν, που κρίνονται πολλές παράμετροι του μέλλοντος. Στόχος του πολιτικού σχεδίου δεν είναι για εμάς η κομματική αναπαραγωγή. Πρόκειται για μια πρόταση που που θα απαντά στο πρόβλημα του διχαστικού διπολισμού που προωθείται από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και υπερβαίνει την κρίση της παραδοσιακής κεντροαριστεράς...».

                  * "Δεν μπορεί το ΠαΣοΚ να βρίσκεται και στον πρώτο και τον τρίτο πόλο ταυτόχρονα":

«Η μη αποδοχή αυτής της πρότασης, να συμπλεύσουμε δηλαδή με το ΠαΣοΚ στο πλαίσιο του τρίτου πόλου, δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης, αλλά από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει αυτή η πολιτική συμπαράταξη. Με λίγα λόγια, δεν μπορεί το ΠαΣοΚ να βρίσκεται ταυτόχρονα και στον πρώτο και στον τρίτο πόλο. Αυτή είναι η διαφοροποίησή μας».

Δημοσιογράφος: Η Δημοκρατική Αριστερά έχει πρόβλημα με το πρόσωπο του κ. Βενιζέλου και τον πέριξ αυτού κομματικό σχηματισμό του ΠαΣοΚ; Δεν θα είχε πρόβλημα ενδεχομένως να συζητήσει με άλλα πρόσωπα που αυτή τη στιγμή δεν είναι στη Χαριλάου Τρικούπη;

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Όχι. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν προσωποποιεί το πολιτικό σχέδιο που πρέπει να έχει αυτή τη στιγμή ο τρίτος προοδευτικός πόλος. Αυτό που λέει η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι η πολιτική πρακτική του ΠαΣοΚ και η επιλογή στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία εμποδίζει μαι τέτοια συγκατοίκηση. Δεν αφορά πρόσωπα. Είναι λάθος να προσωποποιούμε τις πολιτικές επιλογές πολιτικών χώρων και κομμάτων».


                           * Για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Ο προοδευτικός πόλος δεν θα αποτελέσει το συμπλήρωμα μιας λαϊκίστικης και ανεύθυνης Αριστεράς που επαγγέλλεται επιστροφή στο χθες, αγνοώντας την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη στρατηγική σημασία της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Αυτό που μπορώ να κρίνω είναι οι πολιτικές, όπως καθορίζονται από τις πολιτικές δυνάμεις σήμερα. Και σήμερα βλέπουμε έναν λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολλές φορές διαφορετικό, αναλόγως με το κοινό που απευθύνεται και -αν θέλετε-, βλέπουμε και ένα πολιτικό σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μεταρρυθμιστικό πλαίσιο. Συνεπώς, έχουμε από τη μια πλευρά την κυβέρνηση, η οποία προωθεί απορυθμίσεις και από την άλλη πλευρά την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει κανένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο και πολλές φορές η πολιτική που επαγγέλλεται, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε ευρωπαϊκά προβλήματα τη χώρα όσον αφορά στην παραμονή της στην ευρωζώνη. Αυτά λοιπόν είναι βασικές πολιτικές πτυχές για εμάς και τις πολιτικές δυνάμεις τις κρίνουμε βάσει των πολιτικών του σήμερα. Συνεπώς με βάση αυτή την πολιτική που σας ανέλυσα και με βάση τις πρακτικές που παρακολουθούμε, δεν βλέπω σήμερα να υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα...».

                    * Για τις ευρωεκλογές:

«Το συνέδριό μας σε αυτό το θέμα πήρε την απόφαση να συμμετάσχει στην ομάδα του σοσιαλιστικού κόμματος και εξουσιοδότησε την κεντρική επιτροπή στην πορεία να κάνει διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να δούμε αν θα μπούμε και στο κόμμα των σοσιαλιστών και δημοκρατών, με την προϋπόθεση βέβαια της δυνατότητας αυτόνομης πορείας, με βάση τις συμμαχίες που θα δημιουργήσει η Δημοκρατική Αριστερά και όχι μιας αναγκαστικής συναίνεσης για παράδειγμα, όπως είχε ακουστεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με το ΠαΣοΚ».

* Για ενδεχόμενη στήριξη της υποψηφιότητας Τσίπρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Δημοκρατική Αριστερά:

«Θεωρούμε ότι και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις, δηλαδή το σοσιαλιστικό κόμμα -όπου στην ομάδα των σοσιαλιστών θα ενταχθεί και η Δημοκρατική Αριστερά-, οι Πράσινοι, η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα πρέπει να συνεννοηθούμε, ώστε να υπάρχει αλλαγή πολιτικών στην Ευρώπη σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Συνεπώς, με βάση αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι η υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα θα πρέπει να αναδείξει στην Ευρώπη την αναγκαιότητα στροφής σε προοδευτικές πολιτικές, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης και βέβαια, την αναγκαιότητα ενοποίησης των πολιτικών και των τομέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, ενοποίηση της οικονομικής πολιτικής».

Δημοσιογράφος: Θα στηρίξετε την υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα;

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Αυτά θα τα δούμε στην πορεία. Βλέπουμε θετικά οποιαδήποτε υποψηφιότητα Έλληνα προέδρου στα κόμματα του ευρωκοινοβουλίου, με στόχο να προωθήσουν τα συμφέροντα της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά βεβαίως εφόσον προωθήσουν προοδευτικές πολιτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...