Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Τόσο λάθος

Κώστας ΓιαννακίδηςΚώστας Γιαννακίδης , protagon.gr
Προσπαθώ να βρω έναν σοβαρό λόγο για να παρακολουθήσω με συνέπεια τη συζήτηση στη Βουλή. Δεν υπάρχει άλλος πέραν της επαγγελματικής υποχρέωσης που αγγίζει, πλέον, τις παρυφές της διαστροφής. Πολιτικά δεν έχεις κάτι καινούργιο να ακούσεις, ούτε καν μία ιδέα για να σε βάλει σε σκέψεις. Και όσον αφορά το θέαμα, θεωρείται πλέον παρωχημένο-εκεί που το στόμα άνοιγε με έκπληξη, τώρα τα σαγόνια δεν συγκρατούν το χασμουρητό. Διόλου παράλογο. Το κοινοβουλευτικό προσωπικό αποτελείται, στην πλειοψηφία του, από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την πολιτική ως μέσο βιοπορισμού, ως ευκαιρία επιβίωσης σε δύσκολους καιρούς. Δείτε και πώς εκτίθενται στα τηλεοπτικά παράθυρα οι δημοσιογράφοι που ανταλλάσσουν την αξιοπιστία τους με μία θέση στα ψηφοδέλτια.
Κακά τα ψέματα, η πολιτική είναι πλέον μία δουλειά που πληρώνει καλά και έχει ελάχιστες απαιτήσεις. Οι περισσότεροι λειτουργοί καταφεύγουν εκεί αναζητώντας άσυλο, όχι ανοιχτούς ουρανούς. Και επειδή δεν έχουν και τίποτα να πουν, οι συζητήσεις, όπως αυτή για τον προϋπολογισμό, αναλώνονται σε κλισέ και παρωχημένα ευφυολογήματα -δυστυχώς η έλλειψη καλού χιούμορ δείχνει πολλά περισσότερα από μία ακαλαίσθητη και κιτς προσέγγιση των πραγμάτων.
Ο προϋπολογισμός, λοιπόν, θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Θα προηγηθεί ένα σίκουελ της συζήτησης για την πρόταση μομφής. Ο Τσίπρας θα σέρνει τη φωνή του σαν απομεινάρι των 70'ς που αισθάνεται άβολα μέσα σε νεανική φιγούρα, ο Σαμαράς θα πουλάει τον αυθεντικό δεξιό τσαμπουκά των '60ς και ο Βενιζέλος θα προσπαθεί να σηκώσει σκόνη. Θα ακούσουμε πολλά, δεν θα μάθουμε τίποτα. Θα μου πείτε ότι ποτέ δεν μαθαίναμε κάτι ουσιαστικό. Ναι, αλλά τώρα τα πράγματα είναι δραματικά διαφορετικά. Αυτή τη φορά οι πολίτες πρέπει να ακούσουν συγκεκριμένα πράγματα, όχι υπεκφυγές και ιδεολογήματα, εκεί δηλαδή που προστρέχει τώρα και ο τεχνοκράτης Στουρνάρας.

Θα έρθει η ανάπτυξη; Καλώς. Σε ποιους τομείς; Ποιοι θα δουλέψουν; Ποιο είναι το μοντέλο πέρα από τα σουβλατζίδικα και τα καφέ; Θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ; Καλώς. Πού θα βρει τα χρήματα για να θρέψει τις υποσχέσεις του; Η συζήτηση έχει να κάνει με αριθμούς, αλλά δεν έχει να κάνει με την αλήθεια. Αναμενόμενο. Ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί στην πράξη από τους δανειστές και μετά τις Ευρωεκλογές μπορεί να πεταχτεί στα σκουπίδια. Η ανάπτυξη ίσως είναι μνημόνιο ή, τέλος πάντων, ένα λουλούδι μέσα σε καμένο δάσος. Τα πάντα πλέον είναι τόσο λάθος, ώστε όλοι μπορούν να βρουν μία δικαιολογία για να κρυφτούν από πίσω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...