Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ο βουλευτής με το ένα κοστούμι...

Γιάννης ΠαντελάκηςΓιάννης Παντελάκης , protagon.gr
Γνωρίζω έναν πολιτικό, που όταν πρωτομπήκε στη Βουλή -χρόνια πριν- φόραγε για κάποιο διάστημα το ίδιο κοστούμι. Άλλαζε πουκάμισο, άλλαζε γραβάτα, αλλά κοστούμι ποτέ. Δεν είχε κάποιο βίτσιο. Δεν είχε χρήματα για ν' αγοράσει δεύτερο. Ήταν... σοσιαλιστής, αλλά θα μπορούσε ν' ανήκει οπουδήποτε, φαντάζομαι. Μια ημέρα, έσκασε μύτη στη Βουλή μ’ ένα καινούργιο κοστούμι. Ένα Αρμάνι, που άρεσε και σ' εμένα που δεν μου αρέσουν τα κοστούμια! Μου έκανε εντύπωση, του το είπα, αλλά προτίμησε να μη δώσει συνέχεια. Μερικά χρόνια αργότερα, οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» που έκανε, έδειχναν πως είχε πια τη δυνατότητα ν' αγοράζει όσα κοστούμια ήθελε. Ένα κάθε μέρα, αν χρειαζόταν. Σήμερα, έχει μάλλον αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, αν και κατά καιρούς κάνει αισθητή την παρουσία του με κάποια δήλωση με την οποία καταγγέλλει το μνημόνιο, τη Μέρκελ, τη γερμανική κατοχή και δεν ξέρω τι άλλο.
Χθες που δημοσιεύτηκαν τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών, τον θυμήθηκα. Και μαζί με αυτόν, θυμήθηκα και κάποιες υποσχέσεις που είχαν δώσει οι πολιτικοί ομόφωνα. Ότι δηλαδή έως τις 9 του περασμένου Απριλίου, θα είχαν ελεγχθεί όλοι όσοι διετέλεσαν πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 έως σήμερα. Αυτοί, οι σύζυγοι και τα παιδιά τους. Αν συνέβαινε αυτό, θα ήταν πραγματικό «πόθεν έσχες». Θα μαθαίναμε δηλαδή, πού βρήκαν όσα χρήματα και περιουσίες είχαν, με ποιον τρόπο τα απέκτησαν. Αυτό σημαίνει «πόθεν έσχες». Αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο, είναι απλά «τι έσχες», αλλά όχι «πόθεν». Αν συνέβαινε αυτό, θα είχα λύσει και εγώ την περιέργειά μου, με τον βουλευτή με το ένα κοστούμι.
Δεν συνέβη όμως. Τον Ιούνιο, οι υπουργοί Οικονομικών, Διοικητικής μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης έφεραν μια τροπολογία στη Βουλή, με την οποία έδωσαν παράταση του ελέγχου για έναν χρόνο. Θεωρητικά, οι έλεγχοι αυτοί -οι οποίοι επαναλαμβάνω αποφασίστηκαν ομόφωνα από τη Βουλή- θα έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2014. Θεωρητικά πάντα. Υπάρχει η πιθανότητα νέας παράτασης. Αν συμβεί αυτό, το πιο πιθανό είναι πως και του χρόνου, θα επαναληφθεί το χθεσινό σχεδόν βαρετό γεγονός. Θα δοθούν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις του υποτιθέμενου «πόθεν έσχες» των βουλευτών και οι δημοσιογράφοι απλά θα καταγράφουμε τους πλούσιους, τους φτωχούς, εκείνους που αγόρασαν καινούργιο σκάφος και εκείνους που πήραν ένα γενναίο εφάπαξ.
Όπως καλή η ώρα, ο κ. Δ. Τσουκαλάς, ο οποίος μας εντυπωσίασε. Ένα εκατομμύριο εφάπαξ. Καθόλου άσχημα γι' αυτόν. Έμαθα, πως πήρε τόσα πολλά, επειδή υπάρχει μια περίεργη διάταξη που προβλέπει πως αν κάποιος εκλεγεί 6 φορές στην προεδρία της ΟΤΟΕ, δικαιούται αποζημίωση διευθυντή τράπεζας. Έτσι, ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΠΑΣΟΚος, απέκτησε έναν γενναίο λογαριασμό. Και εμείς επιβεβαιώσαμε την εκτίμηση πως ο συνδικαλισμός αρκετές φορές αποδίδει. Και καλά, μάλιστα...

Η ζωή συνεχίζεται. Ο γνωστός με το ένα κοστούμι θα καταγγέλλει τα μνημόνια, ο Τσουκαλάς θα καταγγέλλει τα μνημόνια και εμείς θα ψάχνουμε να βρούμε τι αλήθεια συμβαίνει εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...