Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ενημέρωση κομμωτηρίου

Κώστας ΓιαννακίδηςΚώστας Γιαννακίδης , protagon.gr
«Πρώτα θα πάμε για σκι και μετά θα συμφωνήσουμε με την Ελλάδα» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, δήλωση που θεωρήθηκε προκλητική. Ο αξιωματούχος μπορεί να είναι από χωριό στις Άλπεις, να επισκέπτεται τη γιαγιά του και να κοιμάται στρωματσάδα μπροστά στο τζάκι. Αλλά ακόμα και αν έλεγε ότι θα ακολουθήσει ανθρωπιστική αποστολή στην Αφρική, πάλι η πρόκληση θα εθεωρείτο ιταμή-πας στη ζέστη όταν εκατομμύρια Έλληνες κρυώνουν; Η ουσία είναι ότι το Μαξίμου περνάει στα μέσα ενημέρωσης κλίμα «ελεγχόμενης ρήξης» με την τρόικα.
Ο Στουρνάρας πάλι λέει ότι είναι κοντά σε συμφωνία. Μας χωρίζουν μέτρα, όχι μίλια. Και στη ζωή όλα με μέτρα τελειώνουν, συνήθως με δύο-τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Το πρόβλημα είναι, ασφαλώς, πολιτικό, αναπόφευκτα είναι και επικοινωνιακό. Όταν η τρόικα ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΓΑΠ τους έκλεισε τα μικρόφωνα. Ειδικά ο Τόμσεν, άλλο που δεν ήθελε να παίζει τα γαλάζια μάτια μπροστά στον φακό. Σκέφτομαι αν ήταν μία σωστή απόφαση. Εξαρτάται από ποια πλευρά τη βλέπεις. Από πολιτική γωνία δεν ήταν και λάθος. Για την ελληνική κυβέρνηση οι τύποι της τρόικας δεν είναι τίποτα περισσότερο από ανώτατοι υπάλληλοι των δανειστών μας. Αν θέλουν οι δανειστές να εκφράσουν άποψη και θέση για τα ελληνικά πράγματα, ας το κάνουν, αλλά σε υψηλό, κεντρικό επίπεδο. Ενίοτε το κάνουν. Η Λαγκάρντ έχει δώσει τόσες συνεντεύξεις για την Ελλάδα που μπορεί πλέον να δώσει και ελληνικές συνταγές-όχι επιτυχίας. Ωστόσο στα σημεία καμπής μαζί με τα πράγματα μπλέκουν και οι γραμμές.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τέσσερα-πέντε κέντρα που δίνουν πληροφορίες για τα της διαπραγμάτευσης. Αν πολλαπλασιάσεις με τα κουτσομπολιά για τη στάση των βουλευτών μπροστά στα μέτρα, τότε παίρνεις μία μουτζούρα. Εννοείται ότι η σύγχυση είναι επιτηδευμένη. Όμως εκτός από βολική, είναι και ελαφρώς μαφιόζικη. Σήμερα μία κοινωνία προσπαθεί να ενημερωθεί για το μέλλον της υπό συνθήκες κομμωτηρίου. Και η Ελλάδα παραμένει, ίσως, η μοναδική χώρα του δυτικού κόσμου όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν εκτίθεται καθημερινά σε ενημέρωση συντακτών. Απαντάει, ας πούμε, ο Ομπάμα και δεν απαντάει ο Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...