Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Το τρίγωνο των χρεωκοπημένων...

Δημήτρης Χρήστου , avgi.gr


Το σύστημα καταφέρνει ακόμα να κρατιέται χρησιμοποιώντας τα χρήματα των φορολογουμένων στην προκλητική, για κάθε σύγχρονη δημοκρατία, ανοιχτή διαπλοκή κυβέρνησης, τραπεζών και μεγάλων ΜΜΕ. Και οι τρεις γωνίες αυτού του αμαρτωλού τριγώνου είναι χρεωκοπημένες και διατηρούνται ζωντανές και αλληλοεξαρτώμενες με αρπαγές κεφαλαίων που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.
Τα δύο κόμματα που κυβερνούν είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες και ειδικότερα στη διαλυθείσα ΑΤΕ. Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει στην ΑΤΕ 145 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ν.Δ. κάτι λιγότερο. Οι τόκοι με βάση τις καθυστερήσεις εξυπηρέτησης των δανείων, σύμφωνα με υπολογισμούς, μόνο για το ΠΑΣΟΚ ανέρχονται στα 22 εκατομμύρια τον χρόνο! Τα ποσά αυτά είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν. Ερώτημα: Τι γίνεται αν το κόμμα του Βενιζέλου καθώς και αυτό του Σαμαρά αλλάξουν όνομα; Μπορούν να λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση και να αφήσουν τα χρέη στα παλαιά κόμματα που δεν θα μπορούν να πληρώσουν τίποτα;
ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό ότι το 2012 η Ν.Δ. αύξησε για προεκλογικούς λόγους τον δανεισμό της κατά 15 εκατομμύρια, ποσό μεγαλύτερο από την κρατική επιχορήγηση που εδικαιούτο για το 2013! Και ενώ οι κρατικές επιχορηγήσεις με νόμο έπρεπε να κατακρατούνται από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για την εξόφληση των δανείων τους, ο κ. Γιαννίτσης, υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου, απελευθέρωσε από τις κατακρατήσεις των δανείων, προεκλογικά, δύο δόσεις επιχορηγήσεων!
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ αυτό, που άρχισε να διερευνά το 2012 η Δικαιοσύνη, έχει και πολιτική και ποινική πτυχή. Γιατί τα κόμματα επηρέαζαν τις τράπεζες (είχαν διορίσει τους διοικητές στις κρατικές), συνεπώς μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η ηθική αυτουργία στη χορήγηση τεράστιων δανείων χωρίς αντίστοιχα τραπεζικά κριτήρια. Το ίδιο συνέβαινε λόγω της ανακεφαλαιοποίησης και με τις τέως ιδιωτικές τράπεζες, μετά το PSI. Γι' αυτό και η νέα κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε τροπολογία που -σύμφωνα με διαρροή απόψεων ανωτάτων δικαστικών πηγών- δεν επιτρέπει τη δίωξη ούτε των τραπεζιτών που έδωσαν τα δάνεια ούτε των πολιτικών που τα ζήτησαν!
ΠΑΜΕ τώρα στη δεύτερη γωνία του αμαρτωλού τριγώνου, τις τράπεζες, που, μετά σειρά κρατικών ενισχύσεων και της ανακεφαλαίωσης μετά το PSI, ανήκουν ουσιαστικά στο Ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό από 85% έως και 100%. Πριν την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, οι τέσσερις θεσμικές, όπως τις αποκαλούν, τράπεζες είχαν λάβει κρατικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 168 δισ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα 50 δισ. που ανέλαβε το κράτος ως δημόσιο χρέος, φτάνουμε τα 218 δισ., ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ της χώρας! Τι έκαναν αυτές τις ενέσεις ρευστότητας οι τράπεζες; Ρωτήστε τους πελάτες τους και την αγορά που έχει στεγνώσει από μετρητά.
ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΜΕ με τους νταβατζήδες των ΜΜΕ. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους για το 2011, τα χρέη σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα, εφημερίδες και περιοδικά ξεπερνούν τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ (!), εκ των οποίων κάτι λιγότερο από τα μισά είναι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.
ΔΗΛΑΔΗ υποχρεώσεις που θα πρέπει σύντομα να αναχρηματοδοτηθούν ή να επαναδιακανονιστούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρεις βασικοί όμιλοι μίντια (ΔΟΛ, Τηλέτυπος, Πήγασος), οι οποίοι αλληλοσυνδέονται, υπολογίζεται ότι έχουν συνολικό δανεισμό που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και εξ αυτών τουλάχιστον τα 300 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμα. Εκτός από τα ΜΜΕ των Μπομπολοψυχάρηδων, στη λίστα με τα χρέη των καναλιών ξεχωρίζει και η Forthnet Media Holdings A.E., που διαθέτει και την ψηφιακή συνδρομητική πλατφόρμα Nova, με 465,9 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο όμιλος Αntenna με 270,5 εκατ. ευρώ. Χρέη που ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ έχει και ο Alpha, αλλά και του Star οι συνολικές υποχρεώσεις φτάνουν περίπου τα 105 εκατ. ευρώ. Συμπέρασμα; Αν δεν ξυπνήσουμε μονομιάς, δεν θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς.

dchristou52@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...