Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Κυκλώνοντας το τετράγωνο!

Γιούλα ΡάπτηΓιούλα Ράπτη , protagon.gr
Mood of the day: Παράλογοοο; Δεν απαντά! Άρα, λογικό... Μια παλιά ατάκα του παλιού Λαζόπουλου, κολλάει μια χαρά σαν επίλογος στα περισσότερα πράγματα που μας συμβαίνουν ή που ακούμε αυτόν τον καιρό.
ΦΙΛ.Α.ΜΕ: όπως έγραψαν και ιντερνετικά, για την κίνηση των 58, στο Ίντερνετ! Φιλελεύθερες Αριστερές Μεταρρυθμίσεις, δηλαδή. Τα αισθήματα δεν είναι και τόσο φιλικά βέβαια στις δυνάμεις που αυτο-αποκαλούνται κεντροαριστερές και φιλοευρωπαϊκές, ώστε ο τρίτος πόλος να είναι συσπειρωτικός και να μην έχει φυγόκεντρες δυνάμεις. Προσωπικότητες έχει, σαφές στίγμα δεν έχει.
Καλές προθέσεις μπορεί να έχει, αποτέλεσμα δεν ξέρουμε αν θα έχει. Τότε γιατί έγινε; Παράλογοοο; Δεν απαντά, άρα λογικό!
Αποδείξεις σούπερ: την ώρα που ο αριθμός των Ελλήνων που καταφεύγει στα συσσίτια μεγαλώνει, η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να περικόψει όλες σχεδόν τις φοροαπαλλαγές και να κρατήσει στις αποδείξεις που θα λάβει υπ΄ όψιν της, αυτές των σούπερ μάρκετ. Όπως όλοι ξέρουν η κίνηση έχει κοπεί κι εκεί, όλοι αγοράζουν τα αναγκαία και θα πρέπει τώρα να αποδείξουν ότι ξόδεψαν κι ένα σεβαστό ποσό, ώστε να μην αντιμετωπίσουν και πρόστιμο. Παράλογοοο; Εντελώς, αλλά το τι θα κάνουν τελικά με τις αποδείξεις μας το φυλάνε και λίγο για έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Κάτι... λογικό πάλι θα σκεφτούν.
«Απέραντο φρενοκομείο», είχε πει τη χώρα, πριν από πολλά χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Α. Τώρα, νομίζω, είμαστε ένα βήμα μπροστά. Νιώθουμε σχιζοφρενείς, αλλά νιώθουμε ότι έχουμε και δίκιο. Καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά νιώθουμε και στο δέρμα μας το ψιλό γαζί της κυβέρνησης. Βλέπουμε τα επικοινωνιακά τρικ, αλλά δεν μας αρκεί να αγανακτήσουμε. Παράλογοοο; Δεν απαντά, άρα λογικό! Εντελώς.
Το τέλος του κόσμου, το περιμέναμε το 2012, νομίζω. Δεν ήρθε. Τώρα νιώθουμε να ζούμε το τέλος της λογικής. Δεν είναι τα σκληρά μέτρα, είναι που αυτά και Προκρούστης που γίνονται, δεν φαίνεται να πετυχαίνουν το ποθητό αποτέλεσμα. Δεν είναι η λεηλασία που έχει συμβεί τόσα χρόνια, είναι που κάποιοι από τους ίδιους έχουν πάλι τις λύσεις... Δεν είναι η ανέχεια και το στρίμωγμα σε όλα τα επίπεδα, είναι που φαίνεται όλο αυτό χωρίς καμιά διέξοδο, σαν μια πορεία στα τυφλά, με οδηγό ούτε καν μονόφθαλμο.
Ο κυκλισμός του τετραγώνου: Κι επειδή αποτύχαμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, πάω μέχρι τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, να δω την πρόβα τζενεράλε στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, του συγγραφέα του «Πεθαίνω σαν χώρα». Σκηνοθέτης του έργου «Ο κυκλισμός του τετραγώνου», που ανεβαίνει για πρώτη φορά, είναι ο ταλαντούχος και μόλις 26 χρονών, Δημήτρης Καραντζάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...