Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ο Κουβέλης προτείνει να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα

   Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 , aixmi.gr

Πρόταση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών, που παίρνει το πρώτο κόμμα, καταθέτει ο Φωτης Κουβέλης.
Η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία που, ουσιαστικά, οδηγεί στην απλή αναλογική και δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα, καθώς με τις αλλαγές αυτές, εφόσον εφαρμοστούν, οι 300 έδρες της Βουλής θα μοιράζονται σε κάθε κόμμα ανάλογα με τη δύναμή του, χωρίς να θίγεται το όριο του 3%.
Μια κίνηση που θεωρούν στην Αγίου Κωνσταντίνου ότι καταργεί τις αυτοδυναμίες, ανοίγει δρόμο για συνεργασίες, αποφορτίζει την τεχνητή πόλωση και χτυπά το διπολισμό, ενώ αποτελεί κρας τεστ για τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναμένει με ενδιαφέρον τη στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει προτείνει να παίρνουν το μπόνους των 50 εδρών τα κόμματα που θα συνεργαστούν προκειμένου να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές.
Ουσιαστικά, όμως, ο Φώτης Κουβέλης ρίχνει το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής αλλά δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής σχετική πρόταση -προφανώς για να είναι σε θέση να διεκδικήσει το μπόνους σε περίπτωση που αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις κάλπες.
Ενδεχόμενο που απέρριψε με δηλώσεις του ο Μανώλης Γλέζος, υπογραμμίζοντας ότι η απλή αναλογική είναι θέμα αρχής για ένα αριστερό κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...