Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Λείπουν Μιτεράν & Ντελόρ, ο Ολάντ είναι μικρός και η Μέρκελ κυριαρχεί

Μαρία ΔεναξάΜαρία Δεναξά , aixmi.gr
Παρόλο που προκάλεσε έκπληξη στο εξωτερικό, στη Γαλλία δεν αιφνιδίασε και πολλούς η δημοσκόπηση της εφημερίδας Figaro όπου το 64% των Γάλλων διατυπώνει  πολύ θετική εικόνα για τη Γερμανίδα καγκελάριο. Το 56% επιθυμεί την παραμονή της στην καγκελαρία, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το 46% που είναι ψηφοφόροι του Ολάντ, σκέφτονται θετικά για αυτήν .
Σίγουρα, η μεγάλη και σχετικά γρήγορη απογοήτευση των Γάλλων από τον Φρανσουά Ολάντ, που αποδείχθηκε πως δεν έχει το ηγετικό εκτόπισμα  που οι περισσότεροι ανέμεναν, έπαιξε σημαντικό ρόλο ως προς την προτίμηση που εκφράζεται  για το πρόσωπο της Μέρκελ.
Αφήνοντας κατά μέρος το κόμπλεξ που έχουν οι Γάλλοι, αλλά και πολλοί άλλοι λαοί απέναντι στους ισχυρούς, φαίνεται ξεκάθαρα από τα παραπάνω στοιχεία η αναζήτηση από την αλλοτινή Ευρωπαϊκή υπερδύναμη ενός οράματος, μιας συνταγής που θα οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση και θα την επαναφέρει στα μονοπάτια της πολυπόθητης οικονομικής και διπλωματικής ανάκαμψης .
Απουσία διανοούμενων με κύρος και μεγάλων ηγετικών φυσιογνωμιών με έμπνευση, διορατικότητα και επιρροή όπως ήταν ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζάκ Ντελόρ οι οποίοι είχαν σημαία τους το κράτος δικαίου και την ισοτιμία όλων μέσα σε μια Ευρώπη των λαών, οι Γάλλοι (με πρώτους και καλύτερους τους πολιτικούς – πολιτικάντηδες, την ισχυρή γαλλική εργοδοσία και την άρχουσα τάξη των βιομηχάνων), στοιχίζονται πίσω από τον αστερισμό της Μέρκελ.
Ανήμποροι να υπερασπιστούν μια σοβαρή αντιπρόταση απέναντι στο γνώριμο και σκληρό για τους περισσότερους Ευρωπαίους γερμανικό μοντέλο, διαγράφουν την εκ φύσεως ροπή τους προς την αλλαγή και επιλέγουν ένα κλεμμένο success story που προσφέρει στην Ευρώπη η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία -εκτός απροόπτου- τη Δευτέρα ξεκινά την 3η κυβερνητική θητεία της.
Γιατί, μπορεί η Γερμανία να κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα 8,5 δισεκατομμυρίων το πρώτο εξάμηνο του 2013, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της να αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% το τρίμηνο το οποίο ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιουνίου και τα ποσοστά της ανεργίας να κάνουν χαμηλές πτήσεις γύρω στο 6%, αλλά, για αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, όλα αυτά είναι ο καρπός των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων (στις πλάτες των εργαζομένων) του Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Η Mutti (μαμά), όπως αποκαλούν χαϊδευτικά τη Μέρκελ οι Γερμανοί, το μόνο που ουσιαστικά έκανε μέχρι σήμερα ήταν μια σωστή διαχείριση της κληρονομιάς που της άφησε ο Σοσιαλδημοκράτης προκάτοχος του αξιώματος της .
Επικριτές αλλά και εταίροι της, της καταλογίζουν πέρα από τον ευρωπαϊκό ακτιβισμό της, έλλειψη οράματος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ εσωκομματικοί της αντίπαλοι της ασκούν έντονη κριτική για τη διαρκή αναζήτηση συναίνεσης που την οδηγεί να αναβάλλει επ’ αόριστον δύσκολες αποφάσεις.
Τα αντανακλαστικά της χαρακτηρίστηκαν από τον διεθνή Τύπο ιδιαίτερα αργά στη λήψη έκτακτων μέτρων στην Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση του 2008, ενώ επέδειξε ιδιαίτερα εγωιστική συμπεριφορά προς τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα .
Από την άλλη, ο απολογισμός της εσωτερικής της πολιτικής, δεν είναι αυτός που νομίζουμε ή φανταζόμαστε. Τα μεταρρυθμιστικά αποτελέσματα του κιτρινόμαυρου συνασπισμού της κρίνονται φτωχά, σε σημείο που η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit κυκλοφόρησε φέτος το καλοκαίρι με τίτλο «Η Γερμανία καταρρέει».
Το γερμανικό κράτος κάθε χρόνο θα πρέπει να επενδύει επιπλέον 7,2 δις. ευρώ μόνο για την συντήρηση των σιδηροδρόμων, των δρόμων και των καναλιών, αφού μέχρι σήμερα έγιναν ελάχιστα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση .
Η χώρα είναι, πλέον, γνωστή για τα προβλήματα επί προβλημάτων που παρουσιάζουν μεγάλα κατασκευαστικά της έργα (όπως είναι το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου), για τα μποτιλιαρίσματα στους αυτοκινητόδρομους και τις κατεστραμμένες γέφυρες που η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί .
Η προγραμματισμένη στροφή από την Πυρηνική Ενέργεια, ίσως η σημαντικότερη απόφαση που πήρε κατά τη διάρκεια της θητείας της η Μέρκελ, δημιουργεί επίσης πολλά προβλήματα εξαιτίας της αναβολής της μεταρρύθμισης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που όλοι στη Γερμανία ανέμεναν.
Οι μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, τη συνταξιοδότηση, τη χρηματοδότηση των δήμων, το φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων και άλλες εξίσου σημαντικές που εξαγγέλθηκαν το 2009, είτε δεν έχουν ξεκινήσει είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Το μόνο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της δεύτερης θητείας της Μέρκελ, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι η καλή πορεία της οικονομίας όπου η σιδηρά κυρία δρέπει τις δάφνες άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...