Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόταση Κουβέλη για απλή αναλογική

3/9/2013 , enet.gr
    Πετάει το γάντι η ΔΗΜΑΡ στα άλλα κόμματα και καλεί να τοποθετηθούν εν όψει πρότασης νόμου που θα καταθέσει για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
«Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση θα καταργεί το "μπόνους" των 50 εδρών», λέει η ΔΗΜΑΡ, κάτι που άλλωστε έχει προαναγγείλει ο Φ. Κουβέλης. Ο πρόεδρος του κόμματος έχει ταχθεί υπέρ της «απλής και ανόθευτης αναλογικής χωρίς αστερίσκους» και ο ίδιος θεωρεί ότι σε περίπτωση που αφαιρεθεί το «μπόνους» «αυτόματα καθίσταται απλή αναλογική».
Με την πρότασή της αυτή η ΔΗΜΑΡ ρίχνει γέφυρες προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Ταυτόχρονα επιχειρεί να στριμώξει το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση, σε μια περίοδο συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., η οποία διαφωνεί θεωρώντας ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να δίνει ισχυρές κυβερνήσεις. Από την άλλη, εάν η Χαριλάου Τρικούπη αντιδράσει αρνητικά, εκ των πραγμάτων απομακρύνεται από δυνάμεις και πρόσωπα της Κεντροαριστεράς, χώρο που διεκδικούν να εκφράσουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ.
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ χρειάζεται συμμάχους, καθώς δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών προκειμένου να καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή. Εξ ου και το κάλεσμα προς άλλα κόμματα να τοποθετηθούν υπέρ της πρότασης αυτής στο όνομα της δημοκρατικής εμβάθυνσης και όχι στενοκομματικών εκλογικών επιδιώξεων.
* Αντιδρά η ΔΗΜΑΡ στις πληροφορίες που θέλουν να ασκούνται πιέσεις από την τρόικα για συμψηφισμό των ασφαλιστικών οφειλών 288.587 αγροτών προς τον ΟΓΑ με τις κοινοτικές ενισχύσεις της ΚΑΠ. Το κόμμα χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες τις απαιτήσεις αυτές και θεωρεί ότι δεν πρέπει να το αποδεχτεί η κυβέρνηση: Θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικής διαδικασίας στον αγροτικό τομέα, επισημαίνουν, με δυσμενείς συνέπειες στις εξαγωγές και στο εμπορικό ισοζύγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...