Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Κάψτε στην πυρά… τη Μαρία Ρεπούση

Κλειώ ΝικολάουΚλειώ Νικολάου , aixmi.gr
Τι είπε η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρία Ρεμπούση; Το αυτονόητο! Ότι τα Θρησκευτικά με την έννοια της κατήχησης δεν έχουν σχέση με το σύγχρονο Λύκειο. Και, φυσικά, πέσανε να τη φάνε! Αν είναι δυνατόν… Να σταματήσουν τα παιδιά ένα χρόνο πριν δώσουν Πανελλήνιες που θα καθορίσουν το μέλλον τους να μαθαίνουν παραμυθάκια, χωρίς καμία ιστορική βάση, και με αποκλειστικό σκοπό να ενισχυθεί η πίστη τους στο Θεό;
Και τι άλλο είπε; Ότι καλό θα ήταν αντί για την κατήχηση που προσφέρουν τα Θρησκευτικά σε ένα παιδί, να προσφέρουν και γνώση. Δηλαδή να διδάσκονται και άλλες Θρησκείες, στη λογική -φυσικά- του να μάθουμε τον κόσμο γύρω μας.
Με την Ελλάδα να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από μία Μέση Ανατολή που κυριολεκτικά φλέγεται, το ελληνικό σύστημα θεωρεί άχρηστο να μάθουν τα παιδιά για το Μωαμεθανισμό, τα δόγματά του και το λόγο που οι μουσουλμάνοι από διαφορετικά δόγματα – π.χ. Σιίτες, Σουνίτες, Αλλαουίτες κτλ. – σκοτώνονται μεταξύ τους.
Αντιθέτως, είναι χρήσιμες οι ιστορίες της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, τόσο χρήσιμες που πρέπει να τις διδάσκονται οι μαθητές για 12 ολόκληρα χρόνια!
Ένας ολόκληρος πλανήτης έχει θρησκείες για τις οποίες τα παιδιά στο σχολεία δεν ακούν κουβέντα…
Και όπως και η Ρεπούση, αυτό που υποστηρίζω είναι το δικαίωμα στην ανεξηθρησκεία! Κάτι που υπάρχει στο Σύνταγμά μας, κάτι που ισχύει πραγματικά σε όλο το Δυτικό Κόσμο, αλλά όχι στην Ελλάδα! Που συμπεριφέρεται σαν το Ιράν της Δύσης. Που ρίχνει στην πυρά όποιον την αμφισβητεί…
Η Εκκλησία – τουλάχιστον όταν εγώ ήμουν μαθήτρια – είναι γεμάτη κατηχητικά. Όποιος θέλει, μπορεί να πάει. Αλλά και όποιος θέλει μπορεί να πιστεύει σε οτιδήποτε άλλο ή και σε τίποτα. Είναι απλά δικαίωμά του.
Όταν εγώ ήμουν μαθήτρια, τα λιγοστά παιδάκια που δεν ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι – τότε το γράφαμε και στην ταυτότητα – έπαιρναν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, στιγματισμένα γιατί πίστευαν σε έναν άλλο Θεό από μας.
Αναγνωρίζω ότι η Ορθόδοξη Θρησκεία, μαζί με την ελληνική γλώσσα, έχει καθορίσει τον Ελληνισμό ανά τους αιώνες, αλλά μήπως πρέπει να σταματήσει αυτό μιας που είμαστε στον 21ο αιώνα;
Αυτό που θέλω να πω είναι ένα Μπράβο στη Μαρία Ρεπούση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...