Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

του Δημήτρη Λουκά *

Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη εξίσωση : Προάσπιση της δημοκρατικής ομαλότητας και ταυτόχρονα άμεση αναστροφή της οικονομικής ύφεσης.

Κατά την άποψή μου η θεωρία περί των δύο άκρων είναι ανιστόρητη. Άλλο πράγμα οι λεκτικοί διαξιφισμοί, οι εκφραστικές υπερβολές, η εκρηκτικότητα του λόγου, και άλλο το μαχαίρωμα στη γωνία του δρόμου. Υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές αιτίες οι οποίες εξέθρεψαν το φαινόμενο  του φασισμού και του νεοναζισμού και οικονομικοί οι οποίοι το έφεραν στην επιφάνεια με ορμή σε μια χώρα πάνω από την οποία φαίνεται να κρέμεται το φάντασμα του εμφυλίου πολέμου και της χούντας. Αλλά όπως γράφει στο διαφωτιστικό βιβλίο της η Άννα Φραγκουδάκη οι αιτίες του φαινομένου είναι στο βάθος τους ιδεολογικές και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αντιλήψεων από το περιεχόμενο της εκπαίδευσης  μέχρι και την αντιμετώπιση των μεταναστών.
Δεν υπάρχει ισοδύναμο της Χρυσής Αυγής από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος. Και αυτό αποτελεί κεφαλαιώδη διαφορά για τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Η Ν.Δ. , το ΠΑΣΟΚ και πολλοί από τους ερωτοτροπούντες με την Κεντροαριστερά οφείλουν να εγκαταλείψουν άμεσα τη θεωρία των δύο άκρων διότι είναι επιζήμια για τη Δημοκρατική ζωή της χώρας μας. Οι φίλοι μας του ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα κρίσιμη φάση οφείλουν να προσέχουν που πατούν και που πηγαίνουν.
Ναι η χώρα βρίσκεται στο μέσον μιας τεράστιας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Αλλά κυρίως βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσις αξιών και προσανατολισμού. Στο όνομα αυτής της κρίσης κάναμε πέρσι την υπέρβαση συμμετοχής στην τρικομματική κυβέρνηση θέτοντας των  εθνικό συμφέρον υπεράνω των κομματικών ιδιοτελειών.  Απόφαση με την οποία αν και διαφώνησα σέβομαι απόλυτα παρότι διαφώνησα.
Οι εξελίξεις που ακολούθησαν κατέδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία  όχι μόνον δεν είχε πρόθεση ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αλλά προχώρησε συστηματικά στην περαιτέρω συμπίεση, έως εξαθλίωση, των ελληνικών νοικοκυριών και της μισθωτής εργασίας και στη συστηματική αποδιάρθρωση του κράτους και των δημόσιων αγαθών προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων του κεφαλαίου. Ορθώς το κόμμα μας αποχώρησε από την κυβέρνηση στο όνομα της υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος και των αξιακών αρχών της Αριστεράς.
Μετά  την πρόσδεση του στο άρμα της Νέας Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ  δεν μπορεί στις σημερινές συνθήκες να αποτελέσει τμήμα της νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που έχει ανάγκη η χώρα μας. Ούτε καν τη σύνταξη του κειμένου της κυβερνητικής τους συνεργασίας δεν τόλμησαν να επιχειρήσουν.
Η Δημοκρατική Αριστερά οφείλει να δείξει εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις  και με βάση τις ιδρυτικές της αρχές να κάνει αποτίμηση της κυβερνητικής της θητείας προκειμένου να προβεί στις αναγκαίες διορθώσεις και βελτιώσεις του πολιτικού της λόγου και των προγραμματικών θέσεων της.  Οι πολιτικές εξελίξεις δείχνουν την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ισχυρής Δημοκρατικής Αριστεράς. Αν αυτή δεν υπήρχε θα έπρεπε να εφευρεθεί. Η οργανωτική και πολιτική αυτονομία της είναι προαπαιτούμενο εκ των ων ουκ άνευ και η ρευστοποίησή της στο νεφελώδες στερέωμα μιας Κεντροαριστεράς χωρίς μπούσουλα και κοινωνικές αναφορές μη συζητήσιμη.
Στον Ευρωπαϊκό χώρο εξελίσσεται μια τεράστια σύγκρουση μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και των δυνάμεων της εργασίας. Η σύγκρουση αυτή διαπερνά και τον εθνικό μας χώρο. Συντασσόμαστε με τις δυνάμεις που εργάζονται για μια επαναθεμελίωση του κράτους πρόνοιας στις σημερινές συνθήκες, για μια νέα νοηματοδότηση των συνδικάτων. Εργαζόμαστε για ένα νέο παράδειγμα αναπτυξιακής πολιτικής το οποίο στον πυρήνα του έχει την έννοια της αύξησης της απασχόλησης γύρω από τις ανθρώπινες ανάγκες. Διότι το παλαιό παράδειγμα γύρω από το οποίο στήριξαν την εξουσία τους οι καθεστηκυίες δυνάμεις της μεταπολιτευτικής Ελλάδας έχει αποτύχει παταγωδώς. Και τούτο διότι στον πυρήνα του είχε ένα θεμελιώδες πρόβλημα, ένα πρόβλημα ηθικής που αφορούσε την κατάληψη του κράτους και την αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης από τους κομματικούς μηχανισμούς. Η ανάλυση η οποία προσπαθεί να αποδώσει τις ευθύνες πρωτίστως στις κοινωνικές δυνάμεις και δευτερευόντως στο πολιτικό σύστημα είναι ανιστόρητες.
Στις παρούσες συνθήκες κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής κρίσης και κυρίως κρίσης αξιών η Δημοκρατική Αριστερά κατανοεί βαθύτατα την ανάγκη μιας εθνικής συνεννόησης. Το επιχείρησε και τα κόμματα του πρώην δικομματισμού, αλλά και κυρίαρχες οικονομικές δυνάμεις, θεώρησαν ότι μπορούν να την χρησιμοποιήσουν απλά ως αριστερό άλλοθι.  Μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, με σημαντική παρουσία της Αριστεράς, είναι αναγκαία προκειμένου η χώρα μας να επιχειρήσει αναστροφή της καταστροφικής πορείας και απαρχή διεξόδου από την πολυδιάστατη κρίση. 

Στο βαθμό που η Δημοκρατική Αριστερά θα αποκτά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, στις ιδρυτικές της αρχές και στην αξιακή φαρέτρα της θα ενισχύεται και η παρουσία της στο πολιτικό προσκήνιο.

* Ο Δημήτρης Λουκάς είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημαρ
Το κείμενο είναι από την ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή της 21ης Σεπτεμβρίου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...