Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ο τιμωρός του ασφαλιστικού

 
Κέζα Λώρη  , tovima.gr
Πώς γίνεται μια έφοδος; Το ξέρουν και τα παιδιά που παίζουν πολεμικά παιχνίδια. Η έφοδος έχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ο Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας έχει διαφορετική αντίληψη. Για να κάνει έφοδο, κάνει δήλωση: «θα κάνω έφοδο». Προειδοποιεί λοιπόν τώρα ότι θα κάνει «σαρωτικούς ελέγχους» για την αδήλωτη εργασία.

Τη μέθοδο αυτή την έχουμε ξαναδεί να εφαρμόζεται. Προηγούμενοι υπουργοί, ας πούμε Δημόσιας Τάξης, έλεγαν: «θα κάνω έφοδο για τις οδικές παραβάσεις». Επαιρναν κάμερες και μαζί με τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών έστηναν ένα θεατρικό δρώμενο στο κέντρο της Αθήνας. Μερικές κλήσεις κόβονταν on air. Τη συνέχεια την γνωρίζει οιοσδήποτε κυκλοφορεί στην πόλη. Τα ίδια.

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ορθότητα της πρωτοβουλίας του Γιάννη Βρούτση. Στέλνει ο υπουργός χίλια άτομα να βρουν ανασφάλιστους. Λίγοι θα διαφωνήσουν επί της ουσίας: οι εργαζόμενοι πρέπει υποχρεωτικά να παίρνουν ένσημα. Λίγοι θα διαφωνήσουν, μεταξύ των οποίων και ο Παπανδρέου Γ’ ο οποίος στην ιστορική προεκλογική ομιλία στο Λαύριο είχε προτείνει στα σοβαρά την ανασφάλιστη εργασία για τους νέους. Να πάει μπροστά η οικονομία, να πάνε πίσω οι ζωές των ανθρώπων.

Αναρωτιέται κανείς: κόπτεται ο Γιάννης Βρούτσης για τα ένσημα του κοσμάκη; Αυτό δεν το ξέρουμε. Δεν γνωρίζουμε τι κρύβει στα βάθη της καρδιάς του και μέσα στο μυαλό του. Σίγουρα υπάρχει υστέρηση εσόδων.  Η αδήλωτη εργασία έχει φθάσει στο 38% όπερ σημαίνει ότι οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Για το λόγο τούτο αποφασίστηκε να γίνουν έλεγχοι σε όλη την επικράτεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Μετέχουν άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας, 700 υπάλληλοι των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας, 450 επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και 25 της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ.

Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να καταλάβουμε τους λόγους που οδηγούν τον υπουργό να αποκαλύψει το σχέδιο. Δεν έχει προσδοκία εσόδων από τα πρόστιμα. Ζητεί περί τα δέκα χιλιάρικα από τον εργοδότη για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο. Το ποσό είναι υπέρογκο σε σχέση με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Υποτίθεται λοιπόν ότι τα κλιμάκια των ελέγχων θα ρίχνουν επί τόπου το πρόστιμο.  Το οποίο, φυσικά, κανείς δεν θα μπορεί να καταβάλλει. Η αγορά έχει στεγνώσει. Ετσι αντί δεκαχίλιαρου τα κλιμάκια θα εισπράξουν μούντζες.  

Η πολιτική που εφαρμόζεται δεν ενθαρρύνει την πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα. Είναι πολιτική της σφαλιάρας, της τιμωρίας και των κοντόφθαλμων ιδεών. Αναρωτιόμαστε: αυτοί που τα σκέφτονται ζουν σε αυτή τη χώρα; Μήπως κατέβηκαν από δέντρο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...