Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Άι σιχτίρ, επιτέλους!

Γιούλα ΡάπτηΓιούλα Ράπτη , protagon.gr

Mood of the Deth: Μπαίνουμε στη μετά μνημονίων εποχή, με ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα και καλά θα κάνουμε -οι αχάριστοι- να επιβιώσουμε μέχρι τότε, για να δούμε τι καλή κυβέρνηση ήταν αυτή, που την αμφισβητούμε - οι καχύποπτοι. Και θα μας αποστομώσει όλους τότε, ενώ τώρα απλώς μας έχει αφήσει άφωνους, Στουρνάρα και Βενιζέλου γωνία!
Ε, άι σιχτίρ, επιτέλους! Δοκιμάζεται πια εκτός από την αντοχή μας και η λογική μας. Και αυθόρμητα βρίζεις ακόμα κι αν έχεις μεγαλώσει όπως εγώ με έναν δάσκαλο πατέρα, που η πιο βαριά βρισιά μέσα στο σπίτι ήταν το «να πάρει η ευχή» και σε εξτρίμ νεύρα το «άι σιχτίρ»! Το οποίο, βέβαια, δεν είναι και τόσο λάιτ, αφού το εξελληνίσαμε από τα τουρκικά, που σημαίνει... fuck you!
Siktir! Τόσα χρόνια στα δημοσιογραφικά γραφεία μας θυμάμαι να ‘μαστε στο πόδι, τι θα πει ο εκάστοτε πρωθυπουργός, δηλαδή αν θα πει κάτι, εκτός κειμένου, αν θα αφήσει κάνα υπονοούμενο, γιατί η ομιλία ήταν πάντα στο ίδιο mood: σκίζουμε και θα σκίσουμε περισσότερο! Επανιδρύουμε το κράτος... λεφτά έχουμε... έρχεται η ανάπτυξη. Ναι, κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες!
Στάχτη ο ένας, Μπέρμπερι ο άλλος! τα «νέα» αυτή τη ΔΕΘ ήταν ότι τα Θρησκευτικά θα παραμείνουν ως έχουν στα σχολεία κι ότι αν υπάρχει στυλίστας του Τσίπρα, είναι κλασικός μεν, παλιομοδίτης δε. Με το πρώτο ενθουσιάστηκε ο Άνθιμος, με το δεύτερο εξαγριώθηκαν πολλοί. Προσωπικά εκείνη την ώρα είχα μπροστά μου μια στοίβα λογαριασμούς, μ' ένα πρωτογενές και δευτερογενές έλλειμμα και στο τηλέφωνο τον πατέρα μου, που άρχισε (ακόμη κι αυτός!) να βρίζει τώρα στα γεράματα!
Congrats: Κι όσο εδώ βρίζουμε και βράζουμε στο ζουμί μας, οι νέοι έλληνες κινηματογραφιστές σαρώνουν στο εξωτερικό, λες κι όλο αυτό που ζούμε τους απελευθέρωσε. Αργυρός Λέοντας στη Βενετία για τον Αλέξανδρο Αβρανά και βραβείο ερμηνείας στον Θέμη Πάνου, για το «Miss Violence, οι New York Times περιλαμβάνουν τον Γιώργο Λάνθιμο στους 20 νέους ταλαντούχους σκηνοθέτες, η Liberation κάνει δισέλιδο αφιέρωμα στον Γιάννη Κούτρα και φυσικά ο Έκτορας Λυγίζος θα είναι η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα για το Όσκαρ ξένης ταινίας.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...