Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Tο υπουργείο Οικονομικών στηρίζεται σε κατά φαντασίαν έσοδα…

Ανδρέας ΚωνσταντάτοςΑνδρέας Κωνσταντάτος, aixmi.gr
Πώς θα αποπληρώσει η Ελλάδα ένα τεράστιο χρέος που φτάνει το 170% του ΑΕΠ της ,με καταρρέουσα οικονομία αναρωτιέται η Wall Street Journal , και υπονοεί πως ο μόνος τρόπος είναι το κούρεμά του.
Κανείς, όμως, εδώ στην Ελλάδα – ούτε εντός του υπουργείου Οικονομικών – δεν αναρωτιέται πώς θα αποπληρώσουν οι Έλληνες πολίτες τα χρέη τους στις τράπεζες , στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ύστερα από μια τετραετία συνεχούς μείωσης του εισοδήματος τους . Όταν, μάλιστα, καλούνται να πληρώσουν περισσότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν , όχι μόνο λόγω αδυναμίας πληρωμής παλαιών οφειλών , αλλά και εξ αιτίας αύξησης δυσβάστακτων φόρων και έκτακτων εισφορών και σε μια εποχή όπου το εισόδημα έχει πια καταρρεύσει με το ΑΕΠ επίσημα, να έχει μειωθεί κατά 25 % και ανεπίσημα 30 %.
Το βασικό ερώτημα είναι ,πώς μπορείς να πάρεις περισσότερα από κάποιον που βγάζει λιγότερα αφού είναι γνωστό ότι “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”;
Σ’ αυτό το ερώτημα το υπουργείο Οικονομικών δεν απαντά, απλά καταγράφει σ ένα χαρτί τι πρέπει να εισπράξει , περνά στον προϋπολογισμό και στους σχεδιασμούς του τα κατά φαντασία έσοδα , και πορεύεται έως ότου έρθει η ώρα της τρόικας . Τότε διαπιστώνεται ότι έπεσε έξω στους υπολογισμούς , επιβάλει νέους φόρους , όπως έκανε ακόμα και αυτό το καλοκαίρι και συζητά τρίτο πακέτο βοήθειας.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά αλλά και τραγικά :
- Στα δυο μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ , ασφαλισμένοι και επιχειρήσεις χρωστούν 14 δισεκατομμύρια . Στη σχετική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές , μπήκαν μόνο 15.627, σε σύνολο 730.000 για να αποπληρώσουν σε δόσεις χρέη μόνο 131 εκατ. ευρώ
- Ίδια εικόνα και στις εφορίες .Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ανέλθει στο ιλιγγιώδες ποσό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ . Για πολλές από αυτές η είσπραξη θεωρείται ανέφικτη , παρά ταύτα παραμένουν στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών. Συνολικά στην εφορία χρωστούν 2.174 420 φυσικά και νομικά πρόσωπα !!!
- Στις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια . Στο “κόκκινο” βρίσκονται περισσότερα από 350 000 στεγαστικά δάνεια. (στοιχεία ΝΕΩΝ)
Δηλαδή, διαπιστώνεται ότι το χρέος των ιδιωτών αθροιστικά , προς τις τράπεζες την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αγγίζει τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ .
Για το δημόσιο χρέος υπήρξε “κούρεμα” , και τώρα συζητείται νέα απομείωσή του .Για το ιδιωτικό χρέος παρόμοια θα πρέπει να είναι η αντιμετώπισή του . Γιατί ούτε οι …οικονομικοί εγκέφαλοι της πλατείας Συντάγματος πιστεύουν ότι μπορεί να αποπληρωθεί σ’ ένα ικανοποιητικό ποσοστό, αυτό το ιλιγγιώδες ποσό . Αντί, λοιπόν, να κρύβονται πίσω από νέους φόρους , από ανόητες ιδέες -όπως αυτή της μείωσης του ΦΠΑ εστίασης που δεν απέδωσε και την πληρώνουν άλλοι να κερδοσκοπήσει συγκεκριμένη ομάδα επαγγελματιών που έχει στοχοποιηθεί για φοροδιαφυγή – ας προσφέρουν ανάσα σε όσους δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους είτε με κούρεμα , είτε με πλήρη απαλλαγή από τους τόκους είτε με πραγματική ρύθμιση των οφειλών σε μεγάλο βάθος χρόνου και σε πραγματικά μικρές δόσεις .
Μήπως έτσι συμβάλλουν λίγο στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Διαφορετικά, το ταμείο του δημοσίου θα είναι πλούσιο στα …χαρτιά αλλά άδειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...