Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Γιατί να εμπιστευτεί ο πολίτης την κυβέρνηση με όσα κάνει στην Παιδεία;

Ευγενία ΜπουρνόβαΓράφει: Ευγενία Μπουρνόβα, 25/8/13 ,axmi.gr


Καυτό ζήτημα είναι το πρόγραμμα διαθεσιμότητας και η προσπάθεια υπουργών και βουλευτών να σώσουν την προσωπική τους εκλογική πελατεία. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα ανάστατη συζητάει για λίστες ονομάτων που αλλάζουν συνεχώς στην προσπάθεια να σωθούν τα «δικά μας παιδιά».
Είναι δυνατόν να πιστέψει ο πολίτης αυτής της χώρας το δήθεν μήνυμα του Μαξίμου που προπαγανδίζεται από τα ΜΜΕ «Ξεχάστε όσα ξέρατε. Δεν χωρούν μικροκομματικά παιχνίδια»;;;Μα η ίδια η ηγεσία αυτής της κυβέρνησης τοποθέτησε την προηγούμενη βδομάδα Γενική Γραμματέα Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ενώ η Γραμματεία αυτή είναι υπό κατάργηση! Τα ίδια ΜΜΕ παρουσιάζουν τον πρωθυπουργό ως άμεμπτο και ότι θα ασκήσει «προσωπική πίεση» για να πετύχει το κυβερνητικό έργο! Εξαρτάται, βεβαίως, τι εννοεί ο καθένας αλλά σίγουρα δεν υπηρετούν έτσι τη Δημοκρατία.
Στο όνομα της μεταρρύθμισης φτιάχτηκε ένα καινούριο Πανεπιστημιακό Τμήμα Πληροφορικής στη Λαμία (που ανήκει πλέον στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), την εκλογική περιφέρεια του κ. Σταϊκούρα, γεγονός που καταγγέλθηκε από το Συμβούλιο Ιδρύματος και όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Η ίδρυσή του ανακοινώθηκε από το υπουργείο (χωρίς να το ζητήσει κανένας, αφού υπάρχει πληθώρα τέτοιων Τμημάτων στην Ελλάδα και ήδη στη Λαμία υπήρχε ένα Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική) το Ιούνιο στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ, θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο και θα σταλούν εκεί 160 νέοι φοιτητές! Χωρίς καμία υποδομή, χωρίς πρόγραμμα σπουδών, χωρίς διδάσκοντες! Βεβαίως, αυτό ανησύχησε τον κ. Σταϊκούρα ο οποίος έσπευσε να ζητήσει συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές ώστε να πιέσει για να γίνει κανονικά η εγγραφή των νέων φοιτητών στη Λαμία και να μην εκτεθεί, αδιαφορώντας για όλα αυτά τα ακαδημαϊκά ζητήματα, λεπτομέρειες άνευ σημασίας για την εκλογική του πελατεία ! Εκπληκτικό το κυβερνητικό έργο…
Μέσα στον Αύγουστο και για το διάστημα από 10 έως 21 Αύγουστου κατατέθηκαν για διαβούλευση οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο, δηλαδή για θέμα που αφορά ΟΛΗ την ελληνική κοινωνία! Η κατάθεση έγινε χωρίς να συγκληθεί το ΕΣΥΠ και χωρίς να ληφθούν υπόψη ούτε οι παλαιότερες επεξεργασίες του και αποφάσεις του δείχνοντας τη σταθερή προσήλωση των κυβερνώντων στην απαξίωση των θεσμών και στην «αποθέωση» των χρυσοπληρωμένων συμβούλων- γεγονός που αποτελεί βασικό στοιχείο της κρίσης στη χώρα μας.
Τη Δευτέρα, πάντως, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης θα κληθεί να εγκρίνει την έκδοση της απόφασης του υπουργού Παιδείας για την κατάργηση 1.500 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων στα διάφορα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη αξιολόγηση των δομών τους και των διοικητικών υπηρεσιών τους και χωρίς, βεβαίως, σχέδια στελέχωσης όπως απαιτεί ο νόμος, η κοινή λογική ακόμα και η ίδια η Τρόικα, αλλά και το Μνημόνιο πριν μόλις μερικούς μήνες.
Γιατί να έχει ο πολίτης εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση; Έτσι δεν ανακτάται η χαμένη εμπιστοσύνη στην πολιτική. Έτσι απλώς στέλνονται οι πολίτες στη γωνία, συρρικνώνεται η δημοκρατία και ενισχύεται η Χρυσή Αυγή.
*Η Ευγενία Μπουρνόβα είναι καθηγήτρια Οικονομικής – Κοινωνικής Ιστορίας και Ιστορίας Πόλεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...