Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Success… μάσα!

Γιώργος Καρελιάς
Γιώργος Καρελιάς , protagon.gr
Οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκονται στα όρια της απελπισίας για να κάνουν έτσι, επειδή κατάφεραν(!) να πείσουν την τρόικα ότι πρέπει να μειωθεί ένας φόρος.
Άκουγα τον Σαμαρά να κομπάζει -σε έκτακτο διάγγελμα, παρακαλώ- ότι «πήρε πάνω του» τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και αναρωτήθηκα τι θα πει αν κάνει μια πραγματική επιτυχία (π.χ. αν δώσει μια αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις, μετά το διαρκές πετσόκομμά τους). Άκουγα τον Στουρνάρα να μιλάει για «τη μεγάλη επιτυχία του πρωθυπουργού» και αναρωτήθηκα πώς μια υπουργική καρέκλα μεταμορφώνει τους ανθρώπους (εννοείται προς το χειρότερο).
Οι άνθρωποι δεν ξέρουν από πραγματική ζωή. Αν ήξεραν, θα είχαν καταλάβει ότι ο χώρος της εστίασης έχει καταρρεύσει -όπως και τόσοι άλλοι- όχι επειδή ο ΦΠΑ είναι 23%, αλλά επειδή δεν υπάρχουν πελάτες, διότι δεν υπάρχουν χρήματα.
Ας το δούμε με ένα παράδειγμα. Σε έναν μικρό λογαριασμό των 50 ευρώ, ο πελάτης θα πληρώσει 61,5 ευρώ με ΦΠΑ 23% και 56,5 ευρώ με ΦΠΑ 13%. Να είναι, άραγε, τα πέντε(5) ευρώ παραπάνω που τον εμποδίζουν να πάει συχνότερα στην ταβέρνα; Ή μήπως πάει σπάνια ή και καθόλου, διότι δεν του περισσεύουν τα 50 ευρώ;
Εύχομαι το μέτρο να πετύχει, αν και είμαι βέβαιος για το αντίθετο. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Πριν από λίγο καιρό οι εστιάτορες το είχαν πει: ΔΕΝ θα μειώσουν τις τιμές, διότι «έχουν ήδη απορροφήσει τον ΦΠΑ». Μεγάλο κομμάτι αυτής της αγοράς εισπράττει μεν τον ΦΠΑ, αλλά δεν τον αποδίδει στο κράτος (κανονικοί φοροκλέφτες). Και αυτοί, φυσικά, δεν πρόκειται να συγκινηθούν από τις «απειλές» του Σαμαρά ότι, αν συνεχίσουν έτσι, θα επαναφέρει το 23% (σκασίλα τους, δεν τον απέδιδαν πριν, δεν θα τον αποδίδουν και τώρα, ούτε αύριο, αν δεν φοβούνται τον έλεγχο και τη βαριά κύρωση). Και μένουν οι ηρωικοί καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις, οι οποίες τη μια ισχύουν και την άλλη καταργούνται, κατά τα κέφια κάποιων μαθητευόμενων μάγων του υπουργείου του κ. Στουρνάρα).
Τα πράγματα είναι απλά: οι πολλοί καταναλωτές έκοψαν την ταβέρνα, επειδή μειώθηκαν τα εισοδήματά τους και όχι λόγω του ΦΠΑ. Μπορεί η λαϊκή ρήση «η φτήνια τρώει τον παρά» να έλεγε κάποτε την αλήθεια, αλλά σήμερα δεν ισχύει. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι (με το 13%) θα έλθει φτήνια, δεν υπάρχουν παράδες!

Κάποτε οι πρωθυπουργοί έκαναν διαγγέλματα για σοβαρές αποφάσεις και όχι για ψύλλου πήδημα. Είναι άλλο ένα σημείο των χαλεπών καιρών, οι σημερινοί να προσπαθούν να στηρίξουν το ανύπαρκτο success story τους στη φτηνότερη(;) μάσα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...