Ένα μέτρο το οποίο χρησιμοποιείται για τη σύγκριση του βιοτικού επιπέδου των κρατών - μελών της Ε.Ε. είναι το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ) που υπολογίζει κάθε χρόνο η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. (τη Eurostat). Τα σχετικά στοιχεία του έτους 2012 για όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. δόθηκαν στη δημοσιότητα στα μέσα Ιουνίου. Με βάση τα στοιχεία αυτά και τα αντίστοιχα στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ίδιας Υπηρεσίας για το έτος 2009 καταρτίσαμε τον Πίνακα που ακολουθεί.
Ο Πίνακας χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο αριστερό τμήμα δίνονται τα στοιχεία των 14 κρατών, των οποίων το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε ΜΑΔ το 2009 ήταν υψηλότερο του μέσου όρου της Ε.Ε. και στο αριστερό των 13 κρατών των οποίων ήταν χαμηλότερο. Στην τελευταία γραμμή δίνεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ της Ε.Ε. ως συνόλου, δηλαδή ο σταθμισμένος μέσος όρος των 27 κρατών. Στην 1η στήλη και των τμημάτων του Πίνακα δίνεται το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε ΜΑΔ το 2009, στη 2η το 2012 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή του.
Από την 3η στήλη του αριστερού τμήματος του Πίνακα φαίνεται, το 2012 σε σχέση με το 2009 σε 13 από τα 14 κράτη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ αυξήθηκε και σε ένα (την Κύπρο) μειώθηκε. Τα 13 κράτη είναι παλαιά μέλη της Ε.Ε. και σε 11 από αυτά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους σε ΜΑΔ το 2012, όπως και το 2009, ήταν υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ στην Ιταλία και την Ισπανία το 2012 έπεσε κάτω από αυτόν. Παρ' όλα αυτά, όμως, και στα 13 κράτη σημειώθηκε βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Αντίθετα στην Κύπρο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2012 έπεσε κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και στο βιοτικό της επίπεδο σημειώθηκε ελαφρά χειροτέρευση.
Από την 3η στήλη του δεξιού τμήματος του Πίνακα φαίνεται ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ αυξήθηκε σε 12 από τα 13 κράτη και σε ένα (την Ελλάδα) σημειώθηκε μεγάλη μείωση. Τα 11 από τα 12 κράτη είναι νέα μέλη της Ε.Ε. και μόνο η Πορτογαλία παλαιό. Και στα 12 σημειώθηκε βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Παρ' όλα αυτά, όμως, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους σε ΜΑΔ εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Στην Ελλάδα, λόγω της μεγάλης μείωσης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ το 2012, σημειώθηκε πρωτοφανής καθίζηση του βιοτικού της επιπέδου μέσα σε 3 χρόνια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ενώ το 2009, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ, η χώρα μας κατείχε τη 15η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε. (την ξεπερνούσαν 13 κράτη - παλαιά μέλη και η Κύπρος), το 2012 κατέλαβε τη 18η θέση, δηλαδή την ξεπέρασαν, εκτός από τα 14 κράτη που προαναφέρθηκαν, και, κατά σειρά, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Τσεχία.
Όπως φαίνεται από την 3η στήλη τόσο του αριστερού όσο και του δεξιού τμήματος του Πίνακα, υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στον ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ των 25 κρατών καθώς και στον ρυθμό μείωσης του στα 2 κράτη (Ελλάδα και Κύπρο). Εξαιτίας των διαφορών αυτών η μεγάλη ανισότητα η οποία υπήρχε ανάμεσα τους στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ το 2009, έγινε μεγαλύτερη το 2012 και η μικρή συνοχή που υπήρχε το 2009 έγινε μικρότερη το 2012. Αυτή είναι η συνολική αρνητική επίπτωση της πολιτικής που έχει επιβάλει η Γερμανία σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ανάλυση που έγινε στο άρθρο αυτό δείχνει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ότι η πολυδιαφημιζόμενη success story ("αφήγηση επιτυχίας") της εφαρμογής των Μνημονίων στη χώρα μας είναι στην πραγματικότητα πρωτοφανής failure story (αφήγηση αποτυχίας), η οποία, δυστυχώς, θα συνεχιστεί τόσο εφέτος όσο και το 2014, με αποτέλεσμα την παραπέρα επιδείνωση των οδυνηρών συνεπειών που βιώνει στο «πετσί» του ένα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας (εκτίναξη στα ύψη της ανεργίας, κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, αύξηση του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, αύξηση των αστέγων, αύξηση της μετανάστευσης ταλαντούχων νέων και, το χειρότερο απ' όλα, αύξηση των αυτοκτονιών).
Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ