Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο για τις τράπεζες και τους δανειολήπτες


Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο για τις τράπεζες και τους δανειολήπτες
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα , in.gr
Προσχέδιο του νέου Μνημονίου Κατανόησης (MoU) που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα το in.gr. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο του Μνημονίου αναφέρεται στα μέτρα σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα και στη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο:

  • Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχει καταρτιστεί και ολοκληρωθεί η συνολική στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα.
  • Θα προχωρήσει έως τις 15 Ιουλίου στην πώληση του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της νέας Proton Bank, κάτι που θέτουν ως προαπαιτούμενο για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
  • Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του 25% συν μιας μετοχής της Eurobank το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου 2013 σε διεθνή ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή.
  • Θα προχωρήσει η ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών τραπεζών έως το Σεπτέμβριο 2013 με πυλώνα την Πανελλήνια Τράπεζα, αλλά και η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Η κυβέρνηση δεν θα λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη φερεγγυότητα των τραπεζών, εκτός εάν η Τράπεζα της Ελλάδος δώσει τη συγκατάθεσή της.
  • Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην επεκτείνει την αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων πέρα από τις τρέχουσες διατάξεις του ν. 4128/2013, δηλαδή μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
  • Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα απαιτεί από τις τράπεζες να πληρώνουν μερίσματα επί των προνομιούχων μετοχών ή τέλη ή φόρους αντ 'αυτών, εκτός εάν έχουν διανεμόμενα κέρδη (εξαιρουμένων των κερδών από εξαγορές και πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό).
  • Καμία κρατική ενίσχυση δεν θα χορηγείται στις τράπεζες πριν από την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.
  • Οι τράπεζες θα πρέπει να καθορίσουν μεσοπρόθεσμα ένα βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης, διευρύνοντας τη χρηματοδοτική τους βάση και μειώνοντας την εξάρτησή τους από την έκτακτη κεντρική στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών και των κυβερνητικών εγγυήσεων.
  • Θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, που θα ασχοληθεί με την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που προκαλεί ο υπερδανεισμός σε νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες και έως το τέλος Οκτωβρίου 2013 να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για βελτιώσεις στον τομέα αυτό.
  • Το «Ίδρυμα για την Ανάπτυξη» θα είναι ένα μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που θα έχει κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ και σκοπό τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...