Ζούμε στη χώρα των λιστών και των ληστών. Λίστες μεγαλοκαταθετών και λίστες απολυμένων. Λίστες δημόσιες και λίστες ιδιωτικές. Λίστες για τα μάτια των πολλών και λίστες για τα μάτια των ολίγων. Λίστες που δημοσιεύονται και λίστες που κυκλοφορούν σε στικάκια από χέρι σε χέρι και κάτω από τραπέζια. Λίστες της ντροπής και λίστες της οργής. Λίστες του πλούτου και λίστες της φτώχειας και της ανεργίας. Λίστες της Ελβετίας και λίστες της μνημονιακής Ελλάδας. Λίστες με ονόματα εργαζομένων της ΕΡΤ, λίστες με ονόματα καθηγητών, λίστες με ονόματα υπαλλήλων σε ΟΤΑ, λίστες με ονόματα αυριανών ανέργων, λίστες με ονόματα απελπισμένων. Λίστες με υπογραφές λίγων ανθρωποφάγων υπουργών που χάνουν τον ύπνο τους μετρώντας τους εφιάλτες των πολλών.
Λίστες ντροπής με τα ονόματα των καθηγητών που οδεύουν προς απόλυση και διαθεσιμότητα απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Χώρας. Η λίστα, που περιέχει τα ονόματα χιλιάδων εκπαιδευτικών, διανεμήθηκε μέσω των γνωστών «κύκλων» της κυβέρνησης στα ΜΜΕ με σκοπό τη διαπόμπευση των καθηγητών οι οποίοι τολμούν να διεκδικούν.
Πριν λίγους μήνες όμως γίναμε θεατές μιας ιλαροτραγωδίας με θέμα τη λίστα του πλούτου που κυκλοφορούσε ατύπως στα υπουργικά γραφεία. Μια λίστα που άλλαζε χέρια στα μουλωχτά. Μια λίστα για την οποία κανείς δεν ήξερε τίποτε επισήμως, κανείς δεν είδε, δεν άνοιξε, δεν επεξεργάστηκε τα στοιχεία της, επειδή περιείχε όχι ονόματα αυριανών ανέργων, αλλά τα ονόματα που έπρεπε πάση θυσία να μείνουν μακριά από το φως της δημοσιότητας. Ήταν η λίστα για την οποία η δημοσίευση μπορούσε να σε στείλει σιδηροδέσμιο ακόμα και στον εισαγγελέα, που ήταν έτοιμος να προστατεύσει επί ποινή φυλάκισης την «υπόληψη» 2.062 μεγαλοκαταθετών. Όσο για την υπόληψη 2.200 εκπαιδευτικών, ούτε λόγος.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με λίστες καταδικασμένων εργαζόμενων που σταυρώνονται όχι εν μέσω ληστών, αλλά υπό των ληστών. Των ληστών της ζωής και της αξιοπρέπειας. Των ληστών του αύριο και της ελπίδας. Στην Ελλάδα των λιστών και των ληστών, οι λίστες θα μεγαλώνουν όσο οι ληστές θα κρατάνε στα χέρια τους το χαρτί και το μολύβι. Όσο τους επιτρέπουμε, ασχολούμενοι με τις δικές μας λιστομαχίες, να μας αντιμετωπίζουν σαν αριθμούς, σαν αριθμητικά στοιχεία στις λίστες τους. Όσο παραμένουμε απαθείς περιμένοντας την ημέρα που θα δούμε και το δικό μας όνομα δημοσιευμένο στη λίστα των ληστών.