Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Απο την ΑΒΓΗ του 1963 στην ιδιωτική ΔΩΔΩΝΗ

Ανδρέας Ρουμπέλας του Ανδρέα Ρουμπέλα
Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να γράψω δυο λόγια για την ιστορικότερη συνεταιριστική Βιομηχανία γάλακτος.
Έτος ίδρυσης 1963 με την επωνυμία ΑΒΓΗ ( Η επωνυμία σε συνδυασμό με το τότε εικαστικό σήμα που κοσμούσε τα προϊόντα της μόνο τυχαία δεν ήταν.... Για τον λόγο αυτό μία απο τις πρώτες "επεμβάσεις" της χούντας των συνταγματαρχών ήταν να της αλλάξει το όνομα και το σήμα)
Είναι το "εργοστάσιο" που ανέπτυξε την γαλακτοπαραγωγή σε ολόκληρη τη φτωχή Ήπειρο, δίνοντας παράλληλα και πολλές θέσεις εργασίας. Με την στήριξη κτηνοτρόφων, εργαζομένων και την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού, στα ομολογουμένως ποιοτικά προϊόντα, δεν άργησε να αναρριχηθεί στις κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας. Ήταν η συνεταιριστικη βιομηχανία που έκανε την φέτα και την Ήπειρο γνωστή σε όλο τον κόσμο, μιας και ήταν απ τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες του κλάδου.Το πετυχημένο αναπτυξιακό - οικονομικό εγχείρημά της είχε ως αποτέλεσμα και με την βοήθεια της Α.Τ.Ε να δημιουργιθούν σε γεωγραφικό επίπεδο και άλλοι 12 γαλακτοκομικοί συνεταιρισμοί όπως: ΝΕΟΓΑΛ, ΣΕΡΓΑΛ, ΕΛΒΟΛ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΕΛΒΙΓΑΛ, ΡΟΔΟΠΗ κλπ Το 1979 η Δωδώνη μπαίνει επικεφαλής, και με τους 12 παραπάνω συνεταιρισμούς όλοι μαζί σχεδιάζουν την συνεργασία τους σε δεύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα το 1980-81 την ίδρυση της ΣΥΝΕΡΓΑΛ (συνεργαζόμενα εργοστάσια γάλακτος) με κεφάλαια κυρίως της Α.Τ.Ε και της τότε Ε.Ο.Κ. Το 1984 ολοκληρώθηκε το ποιο σύγχρονο εργοστάσιο γάλακτος των Βαλκανίων στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στο οποίο είχα την τιμή να εργάζομαι και να είμαι μέλος και πρόεδρος του Δ.Σ του σωματείου των εργαζομένων. Για τις δυνατότητες και την τύχη του εν λόγο εργοστάσιου μπορώ να μιλάω ώρες ίσως και μέρες...Άλλα περιορίζομαι μόνο να πω ότι οι ανταγωνιστές στηριζόμενοι στη νεοφιλελεύθερη ασκούμενη πολιτική, και η στροφή της Α.Τ.Ε σε αμιγώς εμπορικού χαρακτήρα τράπεζα, του "επέτρεψαν" να λειτουργήσει μόνο μέχρι της αρχές του 93.
Ο κύβος είχε ήδη ριφθεί. Η Α.Τ.Ε στο πλαίσιο "ανταγωνιστικότητας" του τραπεζικού συστήματος αλλάζει χαρακτήρα, και αρχίζει να "πετάει" μια-μια σαν την τρίχα απ το προζύμι όλες της βιομηχανίες που έχει την πλειοψηφία των μετοχών, ξεκινώντας από τις ποιο αδύναμες. ΣΥΝΕΡΓΑΛ, ΑΣΤΥ, ΑΓΝΟ, Ε.Β.Ζ. κλπ, αδιαφορώντας και "ξεχνώντας" τους λόγους δημιουργίας τους. Για τη Δωδώνη αρχίζουν από τότε και για 20 και πλέον χρόνια τα σενάρια και οι "ειδήσεις" για την ενδεχόμενη "πώληση" της, αλλά σκοντάφτουν, στους παραγωγούς την αναγνωρισιμότητα και την κερδοφορία της.
Όλα τα παραπάνω δεν πτόησαν την τρικομματική κυβέρνηση του πολιτικού "τσαμπουκά" Σαμαρά, την χειρότερη μεταπολιτευτική ακροδεξιά κυβέρνηση. Αυτή που χάρισε κυριολεκτικά στον Σάλα την "καλή" Α.Τ.Ε...(τι θα γίνει άραγε με τις υποθήκες γης...??) Με τον ίδιο ακριβός τρόπο ξεπούλησε και την Δωδώνη έναντι 22 εκατ € σε αγοραστή που της χρωστούσε την ιδια στιγμή που την "αγόραζε" 12 εκατ€....
Βέβαια δεν περίμενα κάτι διαφορετικό ούτε απο τη Ν.Δ ούτε από το Π.Α.Σ.Ο.Κ είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το κατάντημα της χώρας.Αλλά δεν μπορώ να μη ρωτήσω τους πρώην συντρόφους μου της δημαρ που συμφώνησαν στις παραπάνω επιλογές. Ποιο το όφελος από τις παραπάνω "πωλήσεις"? Ποιο μοντέλο ανασυγκρότησης της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας (αν θεωρούν ότι χρειάζεται) έχουν κατά νου? Και ποιος θα είναι ο διαχειριστικός χρηματοπιστωτικός φορέας που ενδεχομένως θα μπορούσε να την υλοποιήσει?   

 Η ιδιωτική ΔΩΔΩΝΗ αφήνει απλήρωτους τους κτηνοτρόφους - Τα ΜΑΤ απέναντί τους με χημικά


http://xronika05.blogspot.gr


Δακρυγόνα και πετροπόλεμος από τους κτηνοτρόφους στην «Δωδώνη»

Μόλις ξεπουλήθηκε η ΔΩΔΩΝΗ άρχισε να κάνει ό,τι κάνουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Να κλέβουν τον ιδρώτα των εργατών, των προμηθευτών τους. Έβαλε μέσα τους...
κτηνοτρόφους έξι μήνες και τώρα δηλώνει ότι αδυνατεί να τους πληρώσει. Τα ΜΑΤ της Κυβέρνησης Σαμαρά πήγαν για να προστατεύσουν τον ιδιοκτήτη της και όχι τους κτηνοτρόφους που συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το εργοστάσιο. Πάνω απ΄ όλα η προστασία της επιχειρηματικότητας έστω κι αν αυτή κλέβει. Έστω κι αν αυτή αδυνατεί να πληρώσει τους παραγωγούς. Πάνω απ΄ όλα η τάξη.
Από το 1963 που η ΔΩΔΩΝΗ ήταν συνεταιριστική πλήρωνε κανονικά και έδινε και προκαταβολές για την επόμενη χρονιά. Ο ιδιώτης επιχειρηματίας φέτος αρνήθηκε να πράξει το ίδιο. Και μάλιστα, έστειλε τελεσίγραφο ότι τον μήνα Απρίλιο θα τον πληρώσει τον Αύγουστο. Τόσο καλά. Να τους χαιρόμαστε..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...